Hlavní obsah
Názory a úvahy

O menstruaci by se měly děti učit už v druhé třídě. I kluci

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Yodanyrd/ Wikimedia Commons/ Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International

Děti ve škole (ilustrační).

Puberta začíná dívkám dřív, české školství je však opět pozadu. Navíc se v našich školách téma menstruace degraduje pouze na biologii a z výuky jsou vylučováni kluci.

Článek

Jak probíhá většinou výuka o menstruaci na českých školách? Prakticky vždy na druhém stupni a učení je zúženo jen na biologii. To je neutrální způsob, který je komfortní pro učitele. Problémem je, že chybí praktické informace, tedy přesně ty informace, které mladí lidé potřebují. Chybí i jakási sociální část – velmi často je třída rozdělena a o menstruaci se učí pouze dívky a dívky jsou zde často vnímány jen jako budoucí matky, jako reprodukční orgány.

Školy si také často zvou odborníky, ať už reálné či domnělé, z mimoškolního prostředí. To je mimo jiné něco, o co stojí i část školáků (podle různých průzkumů se čísla pohybují okolo třiceti až čtyřiceti procent, například Středoškolská unie došla k číslu 40 %), protože jim je nepříjemné mluvit o tématu se svými učiteli.

Pro probírání menstruace v českých školách máme i právní a institucionální rámec – téma patří do předmětu biologie, občanské výchovy, kam patří sexuální výchova i výchova ke zdraví. V rámcovém vzdělávacím programu je „žactvo pozná samo sebe na základě poznávání člověka jako lidské bytosti, která má své biologické a fyziologické funkce a potřeby“. Téma do školy rozhodně patří. A podle mě patří už na první stupeň.

Dřívější puberta a menstruace

Hlavním argumentem, proč menstruaci zařadit do výuky co nejdříve, je neustálé snižování věku, kdy dívky začínají menstruovat. Na druhém stupni už je pozdě. Přes tři tisíce výzkumů za poslední půl století dokazují, že čas, kdy dívky začínají menstruovat, se neustále snižuje, konkrétně každých deset let o tři měsíce. To je o jeden a půl roku, což se nemusí zdát moc, ale pokud vezmeme v potaz věk, v kterém dívky začínají menstruovat, je to podstatná část jejich života a je velký rozdíl, pokud dívka má první menstruaci v jedenácti letech nebo v devíti a půl. Některé dívky menstruují v třetí nebo druhé třídě, v extrémním případě i v ročníku prvním. Zatímco hlava, psychika, zůstává dětská, tělo začíná být dospělé příliš brzy.

Logicky by člověk měl mít všechny informace o menstruaci ještě před tím, než začne poprvé menstruovat. Stejný postup doporučuje i Světová zdravotnická organizace.

Navíc němečtí vědci zjistili, že věk začátku puberty se extrémně posunul směrem k nižšímu věku během covidu. Zatím není jasné, jaký je důvod, a to jak v případě posunu během covidu, tak i celkového snížení prahu dívčího dospívání. Domněnky jsou takové, že příčinou je především obezita, ale roli může hrát i stres a chemikálie, které máme všude kolem sebe. Nic z toho však není zatím potvrzené.

„To vysvětlíme svým dětem doma!“

Jakmile jde o podobné téma, především o sexuální výchovu, padne mnohokrát argument rodičů o tom, že si nepřejí, aby jejich dítě něco podobného slyšelo ve škole od učitelů, protože toto konkrétní téma patří rodině a dětem to bude vysvětleno doma. To je v pořádku. A pokud to doma dítě vážně uslyší, je to super. Těmto rodičům ale jistě nemůže vadit, jde-li jim skutečně o vzdělání, pokud to dítě naučí doma a dítě to pak ještě jednou uslyší ve škole. Vzdělání je vzdělání a opakování je nutné. Pokud rodičům něco podobného vadí, problém bude jinde. Co znamená, když rodičům vadí, že jejich dítě má dostat vzdělání? Často jde podle mě o ideologii a „alternativní fakta“, nebo reálně nechtějí, aby určité informace dítě vědělo. Podle mě platí, že čím víc rodiče křičí, že „tohle do školy nepatří, to má na starosti rodina“, tím je pravděpodobnější, že to rodina ve své výchově vynechá.

A musíme si přiznat, že reálně existují děti, které neví o menstruaci nic, což následně poškozuje právě jen děti.

Žádné oddělování. Kluci musí menstruaci znát také

Proč by se měli malí kluci učit o menstruaci? Za prvé, chodí do školy, kde se mají vzdělávat a tím, že je ze vzdělávání o menstruaci vynecháme, bude jim chybět základní vzdělání o lidském těle jen kvůli tomu, že to jsou kluci a nemenstruují. Prakticky se jedná o diskriminaci.

Za druhé, tím, že výuku o menstruaci necháváme otevřenou pro jednu skupinu dětí a pro druhou skupinu látku uzavřeme, děláme z tématu menstruace něco tajemného a výjimečného. Pokud se budou i kluci vzdělávat o menstruaci, budeme tímto krokem menstruaci normalizovat, což je nutné, protože pro polovinu populace se jedná o přirozený tělesný proces.

Za třetí, pomůže to tomu, aby se dívky nestyděly a zároveň aby chlapci nebyli v rozpacích, kdykoliv bude menstruace zmíněna nebo bude mít někdo v ruce vložku.

Za čtvrté normalizace menstruace pomůže vztahům, důvěře, citlivosti a respektu.

Oddělení třídy při výuce jen dále stigmatizuje menstruaci, dělá z tématu tabu a něco, o čem se nemluví.

Menstruace je normální

Pro dřívější probírání menstruace máme v dokumentech také podporu, na prvním stupni je v Rámcovém vzdělávacím programu téma „Člověk a jeho zdraví“.

Menstruace a obecně lidské tělo by mělo být bez stigmatizace a bez tabu. Dřívější vzdělání o menstruaci poskytne důležité informace pro věk, kdy bude nutné tyto informace mít. Představte si, že stigma bude překážet informacím, které jsou nutné a praktické.

Jakékoliv tabu, stigma, tradice a stereotypy jen omezují dívky a chlapce, brání reálnému poznání a rozvoji.

Zdroje:

LAUDER, Silvie, Máme doma puberťačku – ještě jí nebylo deset, in: Respekt, online. 11. 6. 2024, citováno 19. 6. 2024. K dispozici zde: https://www.respekt.cz/kontext/mame-doma-pubertacku-jeste-ji-nebylo-deset

MATULÍKOVÁ, Dagmar, Výuka o menstruaci na 2. stupni základních škol externími subjekty, diplomová práce, Univerzita Karlova. Citováno 19. 6. 2024. K dispozici zde: https://dspace.cuni.cz/bitstream/handle/20.500.11956/177619/120425173.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz