Hlavní obsah
Názory a úvahy

Tak to bylo a bude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Olina Táborská

Čtěte a nebojte se

Nedělíme se na černé a bílé, hetero a homo, křesťany a muslimy. Dělíme se na slušné a grázly. Jedni budují a druzí ničí. Jak šel čas, tak tomu bylo a bude.

Článek

Měla jsem v létě čas hodně číst, hlídala jsem kamarádkám domy, zatímco ony se koupaly v moři. Je to fajn výměna. Pochopitelně musím být důvěryhodná.

Krmila jsem kočky, zalévala zahrádku, sbírala padaná jablka. Ve zbylém čase jsem seděla v houpačce a četla a četla knihy s tématy nedávné historie i současného dění. Chcete-li aspoň nějaký titul, který doporučuji k přečtení:

Bill Browder: Rudý zákonZmrazeno, L. Ódor: Rýchlokurz geniality, Ken Follet: trilogie Století, Peter Brády: Fico, Marek Vagovič: Vlastnou hlavou 1 2, Sergej Rudenko: Volodymyr Zelenskyj, Karel Tichý: Lovec mafiánů, Vojtěch Boháč: Všechny cesty vedou k válce, zahraniční redaktoři ČT 24: Putinova válka.

Taky jsem stihla zhlédnout na Netflixu seriál Fauda a na HBO Babylon Berlín.

Tituly zmiňuji, protože mají vliv na to, co mi jde hlavou a proč dnes píšu trošku pateticky, za což se omlouvám.

Všechny tituly mají něco společného. Jsou o dobrých a zlých lidech. O tom, že se nedělíme na černé a bílé, hetero a homo, křesťany a muslimy. Dělíme se na slušné a grázly. Jedni budují a druzí ničí. Tak tomu bylo a bude.

Nedá se zjistit, kterých je víc. Je to asi tak. Když se zamyslíme nad lidmi v blízkosti a širším okolí, brzy máme jasno. Každá skupina prezentuje spoustu typů. Někomu vadí násilí na druhých, někomu ne. Někdo si rád tu a tam přikrade, jiný ne. Někdo lže a podvádí, jiný to odsuzuje. Někdo je zapálený, jiný laxní. Někdo má cit pro spravedlnost, jiný se tomu vysmívá. Někdo je zločinec, jiný tím trpí a další trestá. Někdo je mstivý, jiný umí odpouštět. Někdo na sobě stále pracuje, jiný nedělá nic. Někdo někam směřuje, jiný přežívá. Někdo je plný naděje, jiný je frustrovaný. Ještě bych podotkla, že stejný obraz pak nacházíme v politice. Volíme si takové lidi, jací nám imponují.

Když si znovu procházím tituly z mého „duchovního“ léta, říkám si nicméně: Žiju v dobré době a v dobré zemi. Žiju v bezpečí. Zatím.

Proto se nenechám zmanipulovat, abych žila ve strachu. Není důvod. I když je tu spousta darebáků, zdá se, že je ještě víc těch, kteří je nakonec dostanou.

Z historie lidstva je patrné, že ti, co rozpoutali všechna zla, vždycky prohráli. Všichni do jednoho. Každý rádoby vůdce skončil tragicky a v odsouzení. Ti ostatní se znovu zvedli a zkázu napravili. Tak to bylo a bude. Opakuji, tak to bylo a bude. Netřeba se bát.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz