Hlavní obsah
Lidé a společnost

Ze sekty na filmové plátno. Které celebrity inklinují k náboženským kultům?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: kalhh, pixabay.com

Od náboženského fanatismu až po neodolatelný lesk filmových reflektorů. Které hollywoodské celebrity strávily dětství ve spárech sekt? A kdo se do náboženského hnutí přidal z vlastní vůle?

Článek

Děti Boží: Joaquin Phoenix a Rose McGowan

Oskarový herec Joaquin Phoenix a herečka Rose McGowan (proslavila se zejména rolí Paige Matthewsové v seriálu Čarodějky) mají společného mnohem více než jen herecký talent. Prožili totiž dětství v jedné z nejkontroverznějších sekt vůbec. Děti boží, jak se hnutí, které urputně odmítalo označení „sekta“ či „kult“, jmenovalo, založil v roce 1968 bývalý křesťanský kněz David Berg. Jak už to tak bývá, mělo to být idylické místo pro rodiny s dětmi a šťastná komunita věrná Bohu. Jenže ve skutečnosti šlo především o moc, peníze a sex. Ten hrál v tomto kultu obrovskou roli – zakladatel jím byl doslova posedlý a měnil podle vlastních potřeb výklad bible. V komunitě byl běžný incest, sexuální orgie i zneužívání nezletilých.

Právě sexuální zneužívání dětí donutilo rodiny obou herců sektu po několika letech opustit. Rodiče Joaquina a jeho neméně slavného bratra Rivera, který v pouhých 23 letech zemřel na předávkování drogami, si poté změnili příjmení na Phoenix. Sekta se rozpadla v roce 1994 smrtí jejího zakladatele, stále má ale tisíce stoupenců a pokračuje pod názvem Family International (TFI).

Foto: Foto: Wikipedie, autor: Harald Krichel

Joaquin Phoenix, Foto: Wikimedia, Harald Krichel

Glenn Close: dětství v sektě ji poznamenalo na celý život

Netradiční dětství v sektě zažila také herečka Glenn Close, kterou můžete znát mimo jiné z Osudové přitažlivosti či Světa podle Garpa. Ač se narodila v zámožné a úspěšné americké rodině, v jejích sedmi letech se její rodiče rozhodli přidat do kultu Morálního znovuvyzbrojení, který měl sídlo ve Švýcarsku přímo u Ženevského jezera. Tento kult založil na počátku druhé světové války Franklin Buchman, který se netajil sympatiemi k názorům Adolfa Hitlera.

Vůdce této sekty věřil, že morální a etická zkaženost jednotlivců vedla k celosvětovým problémům, jež vyústily ve druhou světovou válku a sociální nerovnost. Své ovečky proto učil čtyřem morálním standardům (čestnosti, čistotě, nesebestřednosti a lásce), což mělo vést k novému a nezkaženému vnímání světa. Na členech sekty (i slavné herečce, která v sektě strávila celých patnáct let) ale jeho velmi přísné učení zanechalo doživotní psychické následky, pocity viny a méněcennosti.

Scientologická církev má spoustu slavných členů

Scientologická církev je náboženské hnutí, které v roce 1953 založil science fiction spisovatel L. Ron Hubbard a slavnými osobnostmi se jen hemží. Toto netradiční náboženské hnutí není v USA považováno za sektu, v mnoha dalších částech světa ale ano. Kritice čelí zejména za „vymývání mozků“, finanční zneužívání členů, jejich manipulaci a používání nezákonných i neetických praktik. A které slavné osobnosti se k tomuto hnutí vlastně hlásí?

  • Tom Cruise je jedním z nejznámějších členů scientologie a je často považován za jejího nejvýznamnějšího představitele. Do církve vstoupil v 80. letech a stal se jedním z jejích nejaktivnějších a nejvěrnějších členů. Kvůli církvi dokonce přestal komunikovat s dcerou, protože se do hnutí odmítá přidat.
  • John Travolta se k scientologické církvi připojil v roce 1975 a od té doby je jedním z jejích nejvýznamnějších členů. Členkou byla také jeho manželka Kelly Preston, která zemřela v roce 2020.
  • Herečka Kirstie Alley, známá například ze série Kdopak to mluví, je další slavnou členkou této kontroverzní církve. Do uskupení vstoupila po boji s drogovou závislostí a dodnes je její věrnou příznivkyní a vášnivou propagátorkou.
  • Také herečka Elisabeth Moss, která ztvárňuje hlavní roli v populárním seriálu Příběh služebnice, byla vychována v scientologické církvi a je celý život její členkou.
  • Herečka Juliette Lewis (hrála například ve filmech Co žere Gilberta Grapea či Od soumraku do úsvitu) je další celebritou, která je aktivní členkou této církve.
  • Lisa Marie Presley, dcera slavného zpěváka, byla rovněž dlouholetou členkou scientologické církve. Opustila ji po téměř třiceti letech a poté ji veřejně kritizovala.

Michelle Pfeiffer a duchovní potrava

Předtím, než se stala slavnou herečkou, byla Michelle Pfeiffer krátkou dobu součástí kontroverzní skupiny zvané Breatharianism. Jde o extrémní formu spiritualismu, která tvrdí, že lidé mohou žít bez jídla a vody, a místo toho se mohou živit pouze životní energií.

Slavná herečka se připojila k této skupině na začátku své kariéry, když se přestěhovala do Los Angeles. Jak uvedla ve svých rozhovorech, byla mladá a naivní a hledala určitý druh duchovního směru. Přiznala, že jí skupina přesvědčila, že může žít bez jídla a vody a živit se pouze světlem a vzduchem. Avšak po nějaké době si uvědomila, že skupina využívala manipulativní taktiky a byla v podstatě sektou. Pfeifferová nakonec skupinu opustila na nátlak svého tehdejšího manžela, herce Petera Hortona.

Po duchovním naplnění touží i slavní

Jak je vidět, sekty a náboženské kulty přitahují lidi každého věku a sociálního postavení. Některé cesty k duchovnímu naplnění mohou být nebezpečné, jiné se zdají spíše úsměvné. Například podnikatelka Kylie Jenner z klanu Kardashians je členkou tajného uskupení Společenství orgonitu, jehož členové vyrábí harmonizéry vyrobené z krystalů přírodních polodrahokamů. Ty mají sloužit k dosažení rovnovážné kosmické energie. Jenže za vším jsou peníze – uskupení na prodeji harmonizérů vydělává balík a hvězda reality show je zřejmě jen pouhým pěšákem na cestě k zisku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám