Hlavní obsah
Názory a úvahy

Dnešní důchodci se mají báječně. Stačí, aby nenakupovali hlouposti

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Už v roce 2023 překročil průměrný důchod v České republice hranici 20 tisíc korun. Některým lidem je to ale stále málo, natahují ruce a chtějí, aby stát dával víc a víc. Měli by ale začít u sebe.

Článek

Čeští důchodci se mají parádně, což ukázal i celosvětový průzkum. Jasně ukázal, že český penzista „převálcuje“ amerického či německého. Kde je tedy problém, proč ze všech stran slyšíme, že důchodci nevyžijí? Možná je to jen jakýsi trend, mnoho lidí si může říct, když mohou celebrity jako Veronika Žilková, Jaroslava Obermaierová a další tvrdit, že ze svých důchodů nevyžijí, tak proč by to nemohl vykřikovat kdokoli?

Nadávání jako český sport?

Jisté je jedno, každý má právo si říkat v podstatě cokoli. Na druhou stranu je třeba koukat na to, jak někteří lidé žijí. Nikdo nepopírá, že řada seniorů na tom opravdu může být špatně. Ti největší křiklouni se ale často rekrutují z řad lidí, kteří by hudrovali za každé situace, i kdyby jim každý měsíc přistálo na účtě padesát tisíc korun, stejně by si našli něco, co by se jim nelíbilo.

„Mám sousedku, který mi obden brečí na rameni, že bere pouze osmnáct tisíc měsíčně. Není to žádná obrovská částka, souhlasím. Ale ona žije ve vlastním, neplatí nájem, pouze poplatky za energie. A když vidím, jaké nákupy tahá domů, tak mi přijde její stěžování dost k smíchu. Čokolády, brambůrky, sladké limonády apod., to přeci k životu nepotřebujete,“ kroutí hlavou Ilona Horáková (69) z vesničky poblíž Brna s tím, že nadávání mají někteří Češi jako oblíbený sport.

Je to nespravedlivé?

A nejen to, podle všeho je téma seniorů v Česku velmi oblíbenou předvolební disciplínou. Naslibovat jim cokoli, protože to přinese hlasy, tím se řada politiků řídí. Pravdou je, že penzisté jsou pak často upřednostňováni, jako třeba v době covidu, kdy se jim vyplácela jednorázová částka přesto, že jejich důchody jsou kryté valorizací.

Zřejmě nikdy by neřekl nic, pokud by pak neviděl v supermarketech doslova přetékat košíky seniorů věcmi, které si například rodina s dvěma dětmi nemůže dovolit. Spravedlnost? Těžko. Nicméně volby jsou už zase za rohem, tak uvidíme, čeho se zase dočkáme.

Zdroj: autorský článek

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz