Hlavní obsah
Lidé a společnost

Anna Váchalová: Matka jí po narození uřízla obě ruce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Obdivuhodný příběh ženy, jíž matka krátce po narození uřízla obě ruce v zápěstí.

Článek

Anna Váchalová se vdala a porodila 3 děti. Na tom by nebylo nic pozoruhodného, kdyby se nestalo to, co jako miminko zažila. Její maminka v důsledku neléčené laktační psychózy jí uřízla obě ruce v zápěstí. Anička přežila a jako dospělá se navíc o postižené lidi i starala.

Anně Váchalové sudičky do vínku daly statečnost a vůli žít. Snad jen tak mohla přežít. Tragický osud se datuje do doby, kdy jí coby miminku uřízla matka obě ručičky v zápěstí. Stalo se tak v důsledku laktační psychózy, závažného psychického onemocnění.

„Přišla odněkud zvenku domů. Já byla v kočárku, bylo mi půl roku, čtyřletá Libuška pobíhala kolem. Starší bratr byl v měšťance. Maminka vzala kuchyňský nůž a uřízla mi obě ruce v zápěstí. Pořezala i sebe a také Libušku. Té uřízla jednu ruku do poloviny, druhou skoro celou,“ uvedla pro deník.cz.

„Pak šla k sousedům. Ti okamžitě poslali pro lékaře do Kdyně. Zachránilo nás, že nám muž z vesnice, který byl u Červeného kříže, obvázal zápěstí, takže jsme nevykrvácely. Lékaře přivezl jediný vůz taxi, který byl v roce 1932 ve Kdyni,“ dodala.

Dětství pak Anička s Libuškou prožily v Jedličkově ústavu, který se stará o zdravotně handicapované děti. Sestry se o sebe naučily postarat natolik, že Libuška se dokonce stala i úspěšnou perníkářkou, jak s hrdostí uvedla Anna. „V nemocnici nás dali dohromady. Mně už ale ruce zachránit nemohli, to víte, byla jsem miminko. Libušce zachránili pravou ruku, ale nemohla ji sevřít pěst. Zachránili jí i levou, kterou neměla tak pořezanou, s tou pak vše dělala. Dokonce byla později vyhlášená perníkářka.“

Anna Váchalová si na svůj osud nestěžovala

Pohřbila svou dceru, jež zemřela na následky úrazu, i svého zetě. Pochovala i svého syna. Byla třikrát vdaná, ale ani manželství nebylo procházkou růžovým sadem. Zažila další krizové situace a utrpení se svými manželi. Naučila se zvládat život bez rukou a vychovala tři děti. Věděla, jaké to je žít s handicapem, a čas přinesl to, co přinést měl. Začala se zajímat o lidi se zdravotním postižením.

Anna Váchalová byla předsedkyní Svazu invalidů

Celý svůj život zasvětila péči o zdravotně znevýhodněné. V roce 1990 se stala poslankyní České národní rady a zasedala ve výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Po odchodu z Poslanecké sněmovny byla zvolena do zastupitelstva obce Kout na Šumavě, své rodné obce.

Anna Váchalová byla obdivuhodná žena a její skutečný příběh může posloužit mnoha lidem, kteří bojují s nepřízní osudu. Zemřela 22. března 2024 a jak uvedl její syn, Zdeněk Černý „Maminka zemřela na stáří. Poslední rozloučení se dle jejího přání bude konat pouze v rodinném kruhu.“

Anna Váchalová zemřela ve věku 92 let a dožila se vskutku požehnaného počtu vnoučat, pravnoučat, a dokonce i tří prapravnoučat.

Zdroje: Wikipedia.org, denik.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám