Hlavní obsah
Rodina a děti

Proč, propána, mají deset dětí? Podpora sociálně vyloučených žen v plánování rodičovství

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Jedna místnost pro celou rodinu, temná chodba bez oken a společná koupelna pro celé patro. Sociálně vyloučené rodiny na komerčních ubytovnách žijí v neúnosných podmínkách, často bez informací o plánování rodičovství a antikoncepci.

Článek

Jedna místnost pro celou rodinu, temná chodba bez oken, na chodbě společná koupelna pro celé patro. Místo kuchyně stojí na chodbě dva sporáky. Klientka vypráví, že když na nich vaří, musí stát celou dobu u hrnce, jinak hrozí, že jí z něj někdo ukradne maso. Postřiky proti štěnicím nebo jinému hmyzu i několikrát za měsíc. Tak vypadají podmínky, ve kterých žijí některé sociálně vyloučené rodiny na komerčních ubytovnách. Někdy se v jedné místnosti tísní osm, i deset lidí, z nich většinu tvoří děti různého věku včetně novorozence. Člověka nemůže nenapadnout, proč propána mají ti lidé tolik dětí v těchto podmínkách?! Vždyť to musí být k zbláznění!

Mnoho lidí si myslí, že je to kvůli penězům, které lze od státu v souvislosti s péčí o děti získat. Je to ale opravdu tak? Naše zkušenosti nám ukazují, že v mnoha případech se spíše, než o promyšlenou strategii jedná o pasivně převzatý životní styl. Dívky v sociálně vyloučených rodinách prostě neznají nic jiného, a to často celé generace. Role ženy je v tomto prostředí stále nahlížena velmi tradičně. Mladým ženám chybí informace ohledně plánování rodičovství, které jsou ve většinové společnosti běžně dostupné. Mezi dívkami kolují různé mýty a pověry – jede pravdivý příklad z naší praxe: Během prázdninového výletu se na pracovnici NZDM obrátila asi dvanáctiletá dívka s otázkou, jak „se udělá“ dítě. Pracovnice se jala mírně rozpačitě vysvětlovat. Dívka se tvářila nechápavě, avšak když zaznělo slovo sex, rozzářila se: „Jo tak sexem! Tak to vím, co je. Holky říkaly, že když vypiju Actimel.“

Vypadá to úsměvně, ale ona dívka byla skutečně zmatená. Věděla, co je sex, jak „technicky“ probíhá, dost možná ho viděla v nějakém pornofilmu, ale klíčové souvislosti neznala.

Když mluvíme se sociálně vyloučenými ženami, které mají mnoho dětí, zjišťujeme, že ve skutečnosti nemají kontrolu nad svým životem a opakovaná těhotenství jsou spíše důsledkem jejich postavení, izolovanosti a neinformovanosti.

Z těchto důvodů v rámci služeb sociálně vyloučeným rodinám nabízíme také pomoc při plánování rodičovství, příp. zprostředkování antikoncepce. Již řada žen této možnosti využila, s vděčností, že budou moci více plánovat a kontrolovat svůj život a lépe zvládat péči o stávající děti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz