Hlavní obsah
Psychologie

Jak na obavy z vánoční deprese

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Vánoce jsou ideálním dnem, kdy si můžete udělat čas na to, abyste si vážili toho, co v životě máte, ať už je to dobré zdraví, místo k životu nebo jídlo na stole.

Článek

Obecně existují tři způsoby, jak se vyrovnat s tím, že jste o Vánocích sami. Nejprve se můžete zabývat svým duševním stavem a tím, jak přispívá k vaší osamělosti. Za druhé, můžete si najít věci, které můžete o Vánocích dělat, díky kterým se nebudete cítit tak sami. A za třetí, můžete plánovat dopředu, abyste příští rok touhle dobou nebyli sami, pokud nechcete.

Tento článek navazuje na Jak se vypořádat s pocitem samoty o Vánocích a níže najdete druhou polovinu 25 užitečných rad, jak čelit osamělosti během vánočního období:

26. Konzultace s terapeutem

Pokud bojujete se samotou během vánočních svátků, může být návštěva terapeuta cenným krokem. Profesionál vám pomůže rozpoznat nezdravé vzorce myšlení a chování spojené s Vánocemi, které mohou prohlubovat vaši samotu a ztěžovat její překonání. Terapeut vám může nabídnout podporu a nástroje pro pochopení a řešení osamělosti, ať už je způsobena depresí, úzkostí, nízkým sebevědomím nebo jinými faktory.

27. Hledání spojení se sebou samým

Zkuste strávit čas sám se sebou úmyslně a s plnou pozorností. Mohlo by to zahrnovat výlet do neznámého prostředí, věnování se dlouhodobému projektu, sdílení videí s blízkými nebo relaxační aktivity jako meditace a psaní deníku. Vyplňte svůj čas činnostmi, které vám přinášejí radost a klid mimo vaši běžnou rutinu. Zkuste také dobrovolnictví v rámci příprav vánočních akcí či v potravinové bance, abyste se spojili s komunitou a lidmi, kteří jsou také sami.

28. Praxe všímavosti

Soustřeďte se na přítomný moment a spojte se se svými vnitřními zážitky, jako jsou myšlenky, emoce a pocity. Při vědomém prožívání přítomnosti zjistíte, že myšlenky a pocity jsou proměnlivé a že se s časem mění.

29. Pěstování sebelásky

V obtížných chvílích je jednou z nejlepších věcí, které můžeme udělat, zacházet se sebou s laskavostí a péčí. To může být výzva, ale učení se sebelásce nám umožňuje jednat k sobě tak, jak bychom se chovali ke svým nejlepším přátelům. Sebeláska zahrnuje všímavost, laskavost a společné lidské zkušenosti.

30. Zapojení do nového klubu

Pro rozptýlení pocitu osamělosti zkuste najít klub, který odpovídá vašim zájmům, ať už je to knižní klub, klub chovatelů morčat nebo třeba vinařský klub. Účast na setkáních, ať už osobně nebo prostřednictvím video hovorů, vám může pomoci najít nové přátele a prohloubit vaše zájmy.

31. Jednodenní sólový výlet

Vydejte se na jednodenní výlet do místa, které jste vždy chtěli navštívit. Poslouchejte svou oblíbenou hudbu, nechte se inspirovat zajímavými podcasty a nechte kameny laskavosti na odpočívadlech. Nezapomeňte zaznamenat své zážitky, aby vaše vzpomínky zůstaly živé.

32. V novém roce si naplánujte více sociálních interakcí

Přeměňte pocit samoty v motivaci k navazování kontaktů v nadcházejícím roce. Nemusíte chystat složité plány – dokonce i neformální rozhovor s náhodným člověkem může zlepšit vaši náladu!

33. Ovládněte umění storytellingu

Příběhy jsou mocným nástrojem, který nás propojuje. Evokují emoce, probouzejí vzpomínky a překonávají rozdíly mezi lidmi. Cítíme-li se součástí příběhu, patříme k něčemu většímu než sami sobě. Tento proces je terapeutický a zanechává trvalou stopu vaší životní cesty.

Zde jsou tipy, jak můžete využít vyprávění příběhů k překonání pocitu osamělosti o Vánocích:

  • Zaznamenejte svůj příběh.
  • Zapište si své vzpomínky, zážitky nebo sny.
  • Odvyprávějte si svůj příběh „nanečisto“.
  • Připojte se k online literárním klubům: Diskutujte o knihách, sdílejte své texty a vyměňujte si osobní příběhy na internetových platformách. To může posílit vaše sociální vazby a zmírnit osamělost.
  • Zahajte tradici výměny příběhů: Vyzvěte přátele a rodinu k sdílení povídek, které mohou být vánoční, fiktivní nebo prostě osobní. Sdílení příběhů vytváří pouta.
  • Pohružte se do podcastů a audioknih: Poslouchání příběhů může vyvolat pocit sounáležitosti a poskytnout útěchu.
  • Zúčastněte se místních storytellingových akcí: Navštivte večery vyprávění příběhů a podělte se o svůj vlastní. Je to příležitost k navázání kontaktů a sdílení části sebe sama.

Příběhy nám připomínají, že jsme součástí širšího propojeného světa, zvláště o Vánocích. Pokud vás tíží osamělost, vzpomeňte si, že každý z nás má svůj jedinečný příběh, který může přinést společnost a útěchu.

34. Cvičte vděčnost

Vděčnost může přetvořit negativní myšlení a pocity. Když si uvědomíte pět věcí, za které jste vděční pokaždé, když se objeví negativní myšlenka, můžete si vybudovat pozitivnější myšlenkové dráhy.

35. Zbavte se nudy a prokrastinace

Pravidelná účast na aktivitách, i když se vám nechce, vede k navazování kontaktů. Zkuste se přihlásit na jazykový kurz nebo se zapojte do turistického klubu a komunikujte s ostatními. Vědecké studie ukazují, že opakované setkávání s lidmi často vede k větší vzájemné sympatii.

36. Vyhraďte si čas na reflexi

Umožněte si prožít všechny pocity spojené se ztrátou a pak se posuňte dál, zapojte vzpomínku na milovanou osobu do vašich vánočních tradic – třeba pečením jejích oblíbených cukroví s přítelem nebo rodinou a sdílením vzpomínek.

Jedním ze způsobů, jak se s tím vypořádat, je udělat si čas na klidné chvíle rozjímání, dát si svolení procítit všechny své pocity ohledně této ztráty a pak se posunout vpřed se vzpomínkou na svého milovaného tím, že je začleníte do vánočních svátků.

Pokud jste například letos ztratili maminku, možná si o letošních Vánocích můžete upéct cukroví, které maminka vždy pekla společně s vámi. Pečte a připravujte Vánoce s blízkým přítelem nebo jiným členem rodiny, poslouchejte hudbu, která by se mamince líbila, a společně sdílejte vzpomínky na svou maminku.

37. Omezte čas strávený na sociálních sítích

Sociální média často představují iluzi dokonalosti, což může vést k nezdravému srovnávání se s ostatními, zvláště během volných chvil. Je dobré si uvědomit, že obsah sdílený na těchto platformách obvykle ukazuje jen ideální výseky životů lidí, nikoliv jejich celou realitu. Přestože sociální média mohou posilovat spojení mezi lidmi, často mohou také vyvolávat pocity nedostatečnosti. Během sváteční doby proto doporučuji omezit jejich používání, obzvlášť pokud se cítíte osamoceni.

38. Věnujte pozornost péči o sebe

Denní rituály sebepéče, jako je sprchování, zdravé stravování a dostatek odpočinku, jsou nesmírně důležité. Ujistěte se, že si vyhradíte čas na tyto základní potřeby, ale také na aktivity, které vás naplňují, ať už je to čtení, procházka přírodou nebo skládání puzzle. Tyto momenty klidu a pohody vám pomohou udržet rovnováhu a dobře se cítit.

39. Prozkoumejte virtuálně jiné kultury

  • Zvolte si destinaci: Vyberte si zemi nebo kulturu, která vás láká a chcete ji lépe poznat.
  • Ponořte se do jejího studia: Prozkoumejte zvolenou kulturu prostřednictvím knih, dokumentů a online zdrojů. Seznamte se s jejími tradicemi a svátečními zvyklostmi.
  • Kulinářské dobrodružství: Vyzkoušejte si připravit tradiční pokrmy a prožijte tak kus cizí kultury přímo ve vaší kuchyni.
  • Virtuální prohlídky a kurzy: Využijte online platformy pro virtuální návštěvy muzeí, památek a pro absolvování kurzů o umění, hudbě či tanci.
  • Navažte kontakt s místními: Zapojte se do diskuzí na sociálních sítích nebo fórech a sdílejte své zážitky a poznatky.
  • Organizujte virtuální kulturní večer: Sdílejte své nově nabyté vědomosti s přáteli nebo rodinou při virtuálním setkání, kde můžete společně ochutnávat jídla nebo poslouchat hudbu dané kultury.

40. Vytvořte si v domově místo pro klid a soustředění

Zařiďte si koutek ve vašem domově, který bude symbolizovat bezpečí, spojení a lásku. Může to být inspirováno krásnými vzpomínkami z dětství nebo představovat prostor, který by poskytl vašemu vnitřnímu dítěti to, po čem toužilo. Tento posvátný prostor ozdobte předměty, které mají pro vás zvláštní význam, a věnujte se zde každodenním rituálům jako je zapálení svíčky nebo stanovení osobních záměrů.

41. Připojte se k online komunitám nebo podpůrným skupinám

Nebojte se vyhledat kontakt s ostatními. Budování podpůrné sítě a pocit vzájemné péče mohou mít obrovský význam pro vaše duševní zdraví. Pokud cítíte, že nemáte koho oslovit, zvažte žádost o přijetí do klubu, online komunity nebo virtuální podpůrné skupiny.

42. Podnikejte aktivity, které odráží vaše hodnoty

Svátky jsou ideální příležitostí k oslavě tradic a zároveň k odrazu osobních hodnot. Věnujte se činnostem, které rezonují s tím, co je pro vás důležité a co vás naplňuje. Chcete-li podpořit celoživotní vzdělávání, navštivte výstavu nebo si vyhledejte něco nového o cizích kulturách. Pokud je pro vás důležitá péče o druhé, zvažte dobrovolnictví. A pokud vás láká dobrodružství, přihlaste se na aktivitu, která vás vyvede z komfortní zóny.

43. Objevte novou zálibu

Pokud vám volné chvíle během svátečního období připadají osamělé, najděte si nový koníček, kterému se budete pravidelně věnovat. Toto je ideální doba pro rozšíření vašich zájmů a aktivit. Zapojení do hobby činností může účinně rozptýlit osamělost a přinést novou radost.

44. Uspořádejte sólový taneční večírek

Já osobně miluji sestavovat playlisty oblíbených skladeb z dětství a nechávám se unášet hudbou v soukromí domova, tančím a zpívám bez zábran. Uvolněte se, vyskočte, a nechte se strhnout! Nostalgické melodie v kombinaci s odplavením stresu dokáží zázračně pozvednout náladu.

45. Vystupujte jako detektiv svých emocí

Přistupujte k svým pocitům analyticky. Pozorujte, co spustilo vaši osamělost. Může to být přehnaně veselá vánoční výzdoba nebo reklama na „dokonalou“ rodinu? Pokud se například jednalo o reklamu, uvědomte si, že vyobrazená rodina nebo scéna je fiktivní a byla vytvořena za účelem prodeje věcí. Takové scény jsou často idealizované a neodrážejí realitu. Připomeňte si, že každý prožívá jak šťastné, tak i těžké chvíle. Zkrátka náhodou byli svědky šťastného období, ale životy také obsahují okamžiky smutku a hněvu, stejně jako ten váš.

46. Zlepšete svou fyzickou kondici

Věnujte se fyzické aktivitě, ať už je to procházka, fitness kurz, práce s keramickou hlínou, nebo vyřezávání ze dřeva. Osamělost a další emoce mohou být ukládány v našem těle, a právě tělesná aktivita může pomoci uvolnit napětí a přinést pocit pohody.

47. Plánujte čas na prožívání osamělosti

Je důležité si uvědomit, že osamělost vyžaduje emocionální energii, ale nemusí vás ovládnout. Přijměte své pocity a věnujte jim pozornost, ale také si stanovte své osobní hranice. Po prožití těchto emocí si představte, že je „ukládáte do krabice“ a odcházíte od nich.

48. Praktikujte kognitivní defuzi

Kognitivní defuze je technika, která vám umožňuje dívat se na své myšlenky a pocity z odstupu. Místo identifikace se svými emocemi („Jsem osamělý“) si řekněte („Vnímám pocit osamělosti“). Tento malý krok vás může osvobodit od pocitu uvěznění ve vlastní zkušenosti.

49. Přijměte existenciální pohled

Jako terapeutka jsem poznala, že existenciální perspektiva může být klíčová při překonávání osamělosti. Pokud se dokážete dívat na sebe jako na skládanku různých částí (např. ochranitelská část, láskyplná část, osamělá část), můžete se lépe vyrovnat s pocitem osamělosti. Proces „ukázání“ lásky a soucitu části sebe, která se cítí osaměle, vám může pomoci v léčbě této bolesti. Tato metoda, inspirovaná terapií vnitřních rodinných systémů, vám připomene, že nejste nikdy sami, protože máte vždy společnost sami sebe.

50. Projevujte si vzájemně laskavost a soucit

Jedním z klíčových způsobů, jak čelit pocitu osamělosti během vánočního období, je zacházet s sebou s laskavostí a empatií. Osamělost není znakem slabosti ani chybou, je to přirozený citový stav, který zažívá každý z nás v určitém okamžiku našeho života. Není důvod k pocitům studu nebo viny, pokud se občas cítíte osaměle. Místo toho si můžete projevit laskavost a soucit tím, že si dovolíte uznat své emoce. Věnujete pozornost svým potřebám a pečujete o svou pohodu. Věnujte se aktivitám, které vás naplňují radostí a poskytují vám pocit spokojenosti, ať už je to ponoření se do dobré knihy, poslech oblíbené hudby, praktikování meditace, cvičení nebo dopřávání si malých radostí. Když se k sobě chováte s laskavostí a pochopením, může to významně přispět k tomu, abyste se cítili ve své vlastní kůži komfortně a sebejistě. Přátelské zacházení se sebou může být vaším spojencem v boji proti osamělosti.

Ave poustevníci!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz