Hlavní obsah
Zdraví

Jak se vypořádat s pocitem samoty o Vánocích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://pixabay.com/cs/photos

Pocit samoty může mít různé příčiny, od rodinného tlaku přes vysoká očekávání až po smutek způsobený ztrátou milované osoby.

Článek

Pokud pociťujete obavy z osamělosti v nadcházejícím vánočním období, nejste v tom sami.Možná vaši blízcí žijí daleko a letos k nim nemůžete vycestovat, anebo jste se z určitých důvodů ocitli v izolaci. Osamělost je však proměnlivá a s pomocí určitých technik ji můžete nejen zvládnout, ale dokonce obrátit ve svůj prospěch.

Existují způsoby, jak tyto chvíle zvládnout, ať už prostřednictvím virtuálního spojení s rodinou a přáteli anebo plánováním aktivit pro okamžiky, kdy je pravděpodobné, že se budete cítit osaměle.

Foto: https://pixabay.com/cs/photos/pern%C3%ADk-mu%C5%BEi-domy-pozad%C3%AD-3084961/

Jak na vánoční deprese

Následuje prvních 25 užitečných rad, jak čelit osamělosti během vánočního období:

1. Přijměte pocit osamělosti

Je zcela přirozené cítit se občas osaměle. Připusťte si tyto emoce a nepokoušejte se je potlačovat. Pocity jsou signály, které nám mohou pomoci pochopit naše potřeby. Zůstat v přítomném okamžiku s pocitem samoty vám může poskytnout hlubší porozumění tomu, co v dané chvíli potřebujete. Zkuste si psát deník a zachyťte své myšlenky a pocity – to vám pomůže zůstat v kontaktu s emocemi, může působit jako očistná terapie a usnadnit vám starost o sebe sama.

2. Ignorujte a nenechte se neovlivnit reklamami

Vánoční reklamy často malují idylické obrazy šťastných rodin a dokonalých svátků, ale realita je obvykle jiná. Uvědomte si, že vánoční doba může být stresující a napjatá. Odhodlejte se k tomu, že nenecháte nerealistická očekávání zkalit vaše sváteční prožitky a užijte si je takové, jaké jsou.

3. Naplánujte si strategii předem

Připravte si plán na zvládání osamělosti ještě před svátky. Může obsahovat seznam osob, které můžete kontaktovat, místa, která vás spojují s ostatními, nebo aktivity, jež vám zlepšují náladu. Uložení seznamu do telefonu nebo jeho vystavení na viditelném místě může sloužit jako připomínka toho, co vám přináší útěchu.

4. Zavolejte příteli

Řada lidí se obává požádat o pomoc, ale většina z nás chápe, jaké to je cítit se o svátcích osaměle. Promluvte s přítelem a sdílejte s ním své pocity. Když se otevřete, získáte někoho, kdo vám bude k dispozici pro telefonní hovor nebo videohovor. Udržujte kontakt s vaší podpůrnou komunitou a nebojte se ji oslovit, když to budete potřebovat.

5. Nenastavujte si příliš vysoké cíle

Vysoká očekávání mohou vést k velkému zklamání. Nazývám to sázkou na jedinou kartu, od které očekáváme nejvyšší výhru. Když k výhře nedojde, o to vyšší bývá naše zklamání. Naučte se spravovat svá očekávání a buďte realističtí ohledně toho, co můžete očekávat od sebe i ostatních. Tento rok byl náročný, proto se snažte dělat to, co vám přináší radost a co je pro vás nejlepší. Pokud letošní svátky nejsou přesně takové, jaké byste si představovali, pamatujte, že děláte, co je ve vašich silách.

Pamatujte, že svátky jsou časem pro obnovu a odpočinek, ne pouze pro splnění očekávání. Vánoce jsou příležitostí k nalezení radosti ve spojení s ostatními, ať už fyzicky nebo duchovně. Buďte k sobě laskaví a nechte prostor pro nečekané momenty štěstí a pokoje.

Samota během vánočních svátků může být darem, pokud ji vnímáme jako přítele a nikoliv jako nepřítele.
TERAPEUTA duševní rehabilitace

6. Vyhledejte společnost ostatních

Není nutné být neustále obklopen lidmi, ale pouhá přítomnost v společnosti může pomoci zmírnit pocity osamělosti. Najděte si oblíbené veřejné místo, kde se budete cítit uvolněně - třeba kavárnu nebo park. Posaďte se s knihou nebo šálkem kávy a naslouchejte životu kolem sebe. Možná se budete cítit stále sami, ale zároveň méně izolovaní.

7. Ovládněte umění "předčasného vyrovnání"

Někteří klienti mi říkají, že je pro ně velmi užitečná technika, kterou nazývám „předčasné vyrovnání“. Její smysl spočívá v předvídání a přípravě na situace, které by mohly vyvolat stres. Například si můžete říci: „Blíží se Vánoce a já budu daleko od rodiny, což u mě vyvolá osamělost a tendenci k izolaci. Naplánuji si proto činnosti, které mě zaměstnají, připravím si sváteční pochoutky a domluvím si hovor se sestřenicí.“ Jakmile máte plán, procvičujte si ho v myšlenkách, dokud se necítíte sebejistě. Čím více si plán osvojíte, tím lépe budete připraveni se s ním vypořádat.

8. Sestavte si seznam aktivit pro sváteční sezónu

Vytvořte si seznam, ať už ho nazvete seznam vánočních krabic nebo misek, kam si zapíšete všechny aktivity, které byste chtěli během svátků podniknout. Ať už je to výroba svíček, prohlídka vánočních světel, návštěva luxusní restaurace pro speciální sváteční menu - vše si naplánujte a užijte si to naplno!

9. Zavedení rutiny s aktivitami „s vysokou“ a "nízkou energií"

Zjistěte, co vás baví a co vás naplňuje, a podle toho si vytvořte rutinu. Ideálně to udělejte před svátečním obdobím, abyste měli čas si na nový režim zvyknout. Možná se pustíte do nového hobby, sestavíte seznam kaváren k návštěvě, nebo si dáte po večerech procházku. Pokud se vám těžko dodržuje rutina, připravte si seznam aktivit s vysokou a nízkou energií, aby vám bylo snazší se rozhodnout, co dělat, když se necítíte na větší výzvy. Je důležité, aby tyto aktivity byly pro vás skutečně přitažlivé, ne jen povinností. Plánování a střídání různých činností může pomoci snížit stres z přílišné struktury.

10. Organizujte virtuální setkání s přáteli a rodinou

Naplánujte si videohovory se svými blízkými přes platformy jako Zoom, Skype nebo FaceTime. Můžete si dokonce vymyslet téma setkání, jako je „večírek v ošklivých vánočních svetrech“ nebo „sváteční karaoke“. Existují i webové stránky a aplikace, které vám umožní hrát deskové hry online s přáteli nebo sledovat filmy v reálném čase a zároveň chatovat.

11. Pěstujte vděčnost

Soustřeďte se na to, za co můžete být vděční – to vám pomůže odvést pozornost od pocitů nedostatku. Zaměřte se na lásku, podporu a spojení, které máte, a na věci ve svém životě, kterých si vážíte a které vám přinášejí radost.

12. Udržujte sváteční jednoduchost

Zamyslete se nad svými vánočními tradicemi a aktivitami. Pokud něco už pro vás není funkční, nebojte se to změnit. Pokud necítíte emocionální, mentální nebo fyzickou kapacitu něco podniknout, dovolte si to letos vynechat. Pokud se například letos necítíte na posílání svátečních přání nebo pečení cukroví, je to v pořádku.

13. Posilujte se vzájemnou pomocí

Pomoc ostatním, zejména během sváteční doby, může být lékem i na vaši vlastní osamělost. Angažujte se ve vaší komunitě – můžete například distribuovat jídlo v komunitním centru nebo pracovat v obchodě s oblečením z druhé ruky. Věnujte čas zdobení domovů s dětmi ze sousedství nebo jim pomáhejte s výběrem a balením dárků. Sdílení času s lidmi, kteří potřebují společnost, může posílit vaše pocity sounáležitosti a pomoci vám i vašemu okolí prožít svátky ve větším společenství.

Staňte se dobrovolníkem v útulku pro zvířata, kde můžete trávit čas mazlením se s kočkami nebo psy, nebo sdílejte své řemeslné dovednosti a talenty v domovech pro seniory nebo asistovaném bydlení. Někdy nám zapojení do činností pro druhé pomůže odvrátit pozornost od pocitů osamělosti. A nezapomínejte se vyvarovat prokrastinaci nebo pocitům zbytečnosti.

Foto: https://pixabay.com/cs/photos



14. Sestavte si seznam radostných aktivit

Pokud se vám zdá radost být nedosažitelná, vytvořte si seznam dvou až tří činností, které vám přinesou alespoň emocionální vyrovnanost. Může to být procházka v přírodě, věnování se oblíbenému koníčku, čtení knihy, nebo sledování TV pořadu, který vás spolehlivě rozveselí. Nemusíte se nutně zbavovat samoty úplně – stačí, když zažijete chvíle radosti, které vám připomenou, že osamělost není jediné, co cítíte. Umožní vám to také neztratit se v minulosti nebo se příliš unáhlit do budoucnosti. Držte se, buďte trpěliví.

15. Zkuste reverzní adventní kalendář

Reverzní adventní kalendář je otočený koncept – místo přijímání je založen na dávání a konání. Na začátku adventního období si vytvořte kalendář, kde každý den před Vánocemi přidáte něco, co udělá radost někomu jinému. To může být dar pro místní potravinovou banku, srdečný dopis pro přítele či příbuzného, nebo závazek věnovat čas dobrovolnictví. Tento kalendář může zahrnovat ručně vyrobené dárky, pečení, nebo finanční příspěvek na charitu.
Ke konci měsíce budete mít sbírku laskavých činů a štědrosti, které pak můžete rozdělit nebo začít realizovat. Pokud chcete, podělte se o své zážitky na sociálních sítích nebo s blízkými – může to inspirovat ostatní, aby se přidali, nebo alespoň ocenili vaše úsilí. Tento zvyk je vědomou denní praxí, která buduje spojení a působí proti pocitům izolace.

Vzpurní a narcističtí lidé jsou snadným cílem reverzní psychologie.
TERAPEUTA duševní rehabilitace



16. Vyzkoušejte somatické objetí

Pokud potřebujete pocit bezpečí, zkuste somatické objetí:

  • překřižte dominantní paži přes hrudník a položte ruku do protilehlého podpaží,
  • pak druhou paži překřižte a položte ruku na opačné rameno.

Tento způsob sebeobětí vám může poskytnout pocit útěchy a bezpečí kdykoli to potřebujete.

17. Rozpoznejte typ své osamělosti

Osamělost během sváteční doby může být vnímána jako dar, pokud ji přijmeme jako přítele, nikoli nepřítele. Osamělost nás vyzývá, abychom se zaměřili na vnitřní potřeby, které jsme dosud možná přehlíželi. Je to běžná zkušenost, která nás nabádá naslouchat našemu vnitřnímu prožívání a věnovat pozornost tomu, co se nám samota snaží sdělit.

Existují různé typy osamělosti:

  • osamělost po přátelství,
  • osamělost po sebepoznání,
  • existenciální osamělost – připomínka, že přicházíme na svět a odcházíme sami, i když jsme obklopeni ostatními.

Mnohdy umísťujeme náhražky do našeho života, abychom se vyhnuli potřebě čelit vlastní osamělosti a objevit tak skrytý dar, který nám přináší – ano, je to dar, ačkoli může být spojen s bolestí. Osamělost může být klíčem k nalezení vnitřního klidu a míru.

18. Vytvořte osobité sváteční dekorace

Ozdobte svůj domov svátečními dekoracemi, které jsou odrazem vašeho osobního stylu a zájmů. Zapojení do tvořivých projektů může být obohacující a zároveň vám umožní oživit váš domov pro danou sezónu. Ať už se jedná o výrobu originální vánoční ozdoby z přírodních materiálů nebo šití svátečních kostýmů pro děti, vaše unikátní výtvory můžete nabídnout na online tržištích, jako je Fler.

19. Zavedení rituálů na počest absentujících blízkých

V poslední době jsme možná zažili ztráty, a nadcházející svátky mohou být první bez našich milovaných. Vytvořte rituály, které vám pomohou uctít jejich památku a integrujte je do svých svátečních dnů. Pokud nemůžete být fyzicky se svými blízkými, zkuste najít alternativní způsoby, jak udržet spojení, nebo se zaměřte na posílení vztahu k sobě samému. Zvýraznění vlastní ceny a péče o sebe může pomoci vyrovnat se s osamělostí, která pramení z pocitu izolace od naší komunity.

20. Naplánujte si „rande“ se sebou samým

Vyberte si aktivitu, kterou si užíváte (pečení, návštěva muzea, ochutnávka v nové restauraci, sběr šišek apod.), a domluvte si s touto činností rande. Zaznamenejte si plán do kalendáře a zavažte se k němu! Mít o svátcích něco, na co se těšíte, a být zaměstnaný, může účinně předejít sklouznutí do pocitů osamění. Dopřejte si to rande během svátků a věnujte se aktivitám, o kterých jste vždy mluvili, ale dosud jste je neuskutečnili!

21. Seznamte lidi, kteří na vás měli pozitivní vliv

Buďte jako Ježíšek a sestavte seznam - nikoli ten s hodnými a zlobivými, ale seznam lidí, kteří vás v minulosti i v současnosti pozitivně ovlivnili. Poté jim pošlete zprávu s poděkováním a sdělte jim, co pro vás znamenali nebo jak na vás zapůsobili. Při pocitu osamělosti často zapomínáme na lidi, kteří nás formovali, a i když již nejsou součástí našeho každodenního života, stále oceňujeme to, co pro nás udělali.

Často se setkávám s pozůstalými, kteří budou prožívat první vánoční svátky bez drahého zesnulého. Toto období bývá pro pozůstalé velmi stresující. Osvědčilo se alternativní řešení v podobě nové tradice s názvem „Schránka poděkování“. Jedná se neporušitelný box, do kterého vhodíte své poděkování nebo jakoukoliv zprávu pro zemřelého. Pokud to není možné, napište vlastní rukou vzkaz na papír, který později rituálně spálíte. Jedná se o symbolický počin, avšak může být emočně hluboce prospěšným.

22. Zkuste zavést nové tradice

Přehodnoťte svá očekávání a vzpomínky a vytvořte si nové tradice. I když to může být výzva, stojí to za pokus. Pokud jste sami, hledejte činnosti, které vás baví - ať už jde o sport, vaření, posezení u ohně, četbu knih nebo sledování filmů. Novou tradicí může být také donáška krmiva pro místní psí útulek nebo krmení ryb či divoce žijících zvířat. Zůstaňte aktivní, pokud vám to vyhovuje, nebo si naopak vyhraďte čas pro klid a pohodu.

23. Účast na vánočních akcích ve vašem okolí

Účast na místních vánočních akcích, ať už je to průvod ve vaší komunitě nebo velkolepá světelná show ve městě, může být povznášející a představuje útulný způsob, jak bojovat proti osamělosti. Můžete se nechat unést atmosférou svátků a zároveň se cítit spojeni s lidmi kolem vás. A pokud nevíte o nikom, kdo by se také chystal, může to být skvělá příležitost poznat nové lidi. Neexistuje lepší způsob, jak se dostat do sváteční nálady, než se zúčastnit akce plné radosti a veselí.

24. Pamatujte, že osamělost je pocit, ne skutečnost

Náš mozek nás někdy může přesvědčit o tom, že nikoho nezajímáme. To ale není pravda. Osamělá mysl je plná obav a často si představuje nejhorší možné scénáře. Osamělost je pocit, nikoli fakt. Vždy si připomínejte, že i když se cítíte osamělí, realita může být mnohem jasnější a plná možností spojení.

25. Zahájení kampaně psaní dopisů

Projevte své upřímné myšlenky a city zasláním osobních zpráv nebo pohlednic přátelům, rodině nebo i neznámým lidem, kteří by mohli ocenit povzbuzení během svátečního období. Vaše slova plná myšlenek a srdečných přání mohou posílit pocit sounáležitosti a smysluplnosti.

*******

Závěrem:

Toto je prvních 25 užitečných rad z 50, jak čelit osamělosti ve vánočním období. Pokračování je v následujícím článku s názvem Jak na obavy z vánoční deprese

Pokud se cítíte opravdu na dně z toho, že jste o Vánocích sami, požádejte o pomoc. Bez ohledu na to, zda jste o Vánocích fyzicky odděleni od lidí, nikdy byste neměli mít pocit, že vám chybí podpora. Jsou lidé, kteří by vás rádi slyšeli. Zavolejte příteli, členovi rodiny nebo na linku pomoci.

Ave poustevníci!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz