Hlavní obsah
Psychologie

Rybičko zlatá, přeji si, abych si do života nepřitahovala manipulátory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Free vector/Freepik

Problém není jen v tom, že si narcisisty a manipulátory přitahujeme, ale zejména v tom, že si je do vztahů vybíráme.

Článek

Co je na nich tak přitažlivého? Mívají v sobě něco, čím okouzlí naše smysly, anebo je všechno tak trochu jinak?

Možná jste si již položili podobné otázky: „Proč a z jakých důvodů se lidé zamilovávají do narcistů? A proč je manipulátor k někomu doslova přitahován a jiného nemohou ani vystát? “

Odpovědi jsem shrnula do tří základních kategorií.

Kategorie 1

Nevěděl (a) jsem, že je narcista.

Tito lidé byli přespříliš naivní a zejména nevěděli vůbec nic o narcistické poruše osobnosti. Zamilovali se do někoho, kdo tvrdil, že jim lásku opětuje. Brali všechno za bernou minci a byli hluboce šokováni, když se jejich vztah změnil z úžasného na hrozný.

Rada: Doporučuji vám si doplnit informace o varovných signálech, které signalizují narcistickou poruchu osobnosti, a pokud nechcete, aby se váš neúspěšný vztah opakoval, utečte, jakmile tyto příznaky uvidíte. Také radím unáhleně nepotlačovat a nezlehčovat svou intuici. Cítíte, že se vám cokoliv nejen příčí, ale zároveň ani nehraje v souladu s vaším nastavením. Opravdu to nebyl kanadský žertík, nýbrž snaha vás zesměšnit a monitorovat vaše citlivá místa pro další manipulaci. Skutečnost, že nejste slazeni na jednu strunu, rozhodně neomlouvejte a nenechte se strhnout do následující grandiózní hry. Ano, je, byla a bude to hra.

Kategorie 2

Nedokázal (a) jsem odolat a zamiloval (a) jsem se, přestože jsem o narcistických projevech věděl (a).

Tato skupina má tendenci věřit, že „láska zvítězí nad vším“ a že skvělý sex znamená stejně velkou lásku. Bývají bláznivě zamilovaní do svého narcistického partnera a říkají si, že jsou si sobě souzení v tenzi spřízněných duší. Všechny ty ostatní neúspěšné vztahy v  minulosti bývají racionalizovány:

Ty ostatní ženy ho nemilovaly tak, jak ho milujete vy. Jen s vámi se cítí v bezpečí a milován a nikdy se k vám nebude chovat tak, jak se choval k nim. Obvykle má pro vás a kvůli vám cokoliv speciálního, hvězdného, neboť jen vy jste to jediné stéblo nad hladinou, hvězdou na jeho noční obloze. A pozor! Je to i naopak!

Rada: Přijměte realitu, že tato osoba disponuje narcistickými rysy a bude je mít i nadále, navzdory vaší lásce. Pak se buď rozhodněte zůstat, aniž byste očekávali, že se radikálně změní, anebo odejděte a najděte si někoho jiného.

Bohužel narcistickou poruchu osobnosti, stejně jako cukrovku 1. typu, nelze vyléčit láskou. Vyžaduje dlouhou a poměrně nákladnou psychoterapii (obvykle minimálně 5+ let) se specialistou na narcistické poruchy a velmi motivovaného narcistického klienta, který pravidelně dochází na terapie a tvrdě pracuje.

Realita je taková, že jen velmi málo lidí s narcistickou adaptací přichází na terapii a vydrží i v těžkých částech. Totéž platí pro párové poradenství. Pokud osoba s narcistickými rysy NENÍ oddána seberozvoji, a přesto podstupuje intenzivní individuální terapii, je vysoký předpoklad toho, že párová terapie zřídka kdy pomůže.

*******

Pozn.: Osobně nejsem ani přesvědčena o pozitivním přínosu rodinných konstelací, pokud se jedná o kombinaci projevů chování na spektru narcismu u jednoho z partnerů a dále například ze zdroje Konstelace rodinné, „systemické“ | Sisyfos - Český klub skeptiků.

Kritici rodinných konstelací poukazují na to, že Hellinger zastával misogynní, homofobní a další problematické názory, včetně toho, že oběť zneužívání předváděla děkování svému násilníkovi za „zkušenost“. Zdroj: Co je rodinná konstelační terapie? (verywellmind.com).

*******

Kategorie 3

Vím o svém dětství v narcistické manipulaci a bylo se mnou zacházeno jako se špínou.

Tato skupina lidí má specifický vhled do toho, proč si stále vybírají narcistické partnery, kteří je nakonec zneužívají. Uvědomují si, že jejich zážitky z dětství v nich zanechaly nízké sebevědomí a mívají sklon zamilovávat se do lidí, kteří jim nevědomky připomínají narcistického rodiče, který je střídavě miloval a devalvoval.

Žijí převážně z toho, co je jim běžné, neboť nemají ponětí o tom, jak vypadá normální vztah, protože ho nikdy nezažili.

Rada: Jděte na psychoterapii a pracujte na svých problémech z dětství a problémech se sebevědomím. Buďte připraveni na to, že po většinu terapeutického času budete s největší pravděpodobností plakat. Vím to a je to v pořádku. Mimochodem všimli jste si, že každá změna k lepšímu se rodí v emocích, jejichž doprovodným znakem je pláč?

Nejlepší způsob, jak získat lepšího partnera, je vymanit se z problémů, které způsobují, že si za romantické partnery vybíráte lidi s narcistickými poruchami. Být narcistou není nic romantického.

Slovo na závěr:

Pokud si stále nacházíte a přitahujete si do života narcistické partnery, je to proto, že si je vybíráte a dáváte jim z nějakých konkrétních motivů přednost. Ony konkrétní motivy jsou klíčem. Bývají nejen hluboce skryty, ale zejména důkladně uzamčeny před bolestí, smutkem a pláčem. Kdysi se stalo, uložilo se a rádoby se zapomnělo. Ale někde v hloubce duše neustále probíhá proces fermentace produkující odér, k němuž jsou vábeni na dálku jako přes kopírák podobní si nápadníci.

Víte, často se setkávám se situacemi, že si narcistické manipulátory do života přitahujeme, aniž bychom o to stáli. Bývá to proto, že jsme neporozuměli svým motivům. Jakmile rozpoznáme do detailu chronicky chorobnou příčinu motivů, snadněji rozpoznáme opakující se symbiózu těchto vzorců.

Na druhou stranu, ale přibývá i těch, kteří narcistické rysy vnímají nejen na každém rohu, ale i na každém, kdo kolem nich jen proběhne. Bývají patologicky podezíraví a někdy i vysoce objektivizujícími osobami. Je to proto, že opět nedošlo k odkrytí původních motivů a ještě se k nim nabalily další zkušenosti. V subjektivně metaforickém pojetí bych mohla říci, že se jedná o kus zrohovatělého a škodícího vnímání. Takový člověk nejenže nerozumí sám sobě, ale ani neporozuměl nabytým životním zkušenostem. Zkrátka to ani neumí, protože onu pomyslnou cestu nenašel. V podstatě se jedná o nabalující se traumatické a stresové zkušenosti v neléčeném programu.

Navrhuji, abyste se řídili následujícím mottem: Běžné bylo a dnes je normálně NOVĚ!

Pakliže vás zajímá toto téma, navštivte můj autorský medailonek, kde najdete odkaz pro své další informace a rady.

Ave poustevníci!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz