Hlavní obsah
Věda

Chlupatý desátník medvěd Wojtek: S polskou armádou dobyl Monte Cassino, kouřil a pil pivo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia commons by DsMaxwell - Own work, CC BY-SA 4.0

Legendární medvěd Wojtek má sochu v centru Edinburghu

Přijde vám možnost, že by medvěd mohl sloužit v armádě komická? Pak neznáte příběh skutečného zvířecího desátníka medvěda Wojtka, který se stal během 2. sv. války válečným hrdinou. Získal hodnost desátníka, tančil s vojáky, bral plat a pil pivo…

Článek

Na seznamu největších zvířecích hrdinů celosvětové historie patří medvědu Wojtkovi čestné místo. Ostatně se i jako čtyřnohý chlupatý voják v řadách polské armády zasloužil během druhé světové války o celou řadu úspěchů. Desátník Wojtek vážící přibližně 250 kilogramů a měřící 185 centimetrů se stal díky svým činům nejenom pro polské veterány nezapomenutelnou osobností. Jak se mu to podařilo?

Medvěd měl v armádě posílit morálku

Hlavním úkolem statečného medvěda bylo v řadách 2. polského sboru dělostřelecké divize 22. dopravní společnosti posílit morálku vojáků. Armáda medvídě adoptovala poté, co ho 8. dubna 1942 objevili opuštěné polští váleční zajatci v íránských horách. Setkali se s ním během svého transportu z pracovního tábora na Sibiři do Evropy přes Blízký východ. Když se po uzavření dohody se Stalinem mohli zajatí vojáci přidat ke svým spojeneckým jednotkám, medvěda vzali s sebou.

Armádní rodina

Foto: Wikimedia commons / Public domain

Medvěd Wojtek se s vojáky spřátelil. Vzniklo mezi nimi nerozlučné pouto

Většina z vojáků si prošla během druhé světové války traumaty a krutou ztrátou nejbližších. Právě v medvědovi, o kterého začali pečovat jako o své dítě, tak většina z vojínů nalezla nového člena armádní rodiny. Krmili medvěda kondenzovaným mlékem rovnou z láhve, a ten jim na oplátku dělal milou společnost a pomáhal zahánět smutek.

Sprchoval se, nosil zbraně a pil pivo

Foto: Wikimedia commons / Public domain

Medvěd Wojtek byl zvířecím hrdinou, polským vojákům pomáhal přemoct nepřítele.

Když medvěd Wojtek povyrostl, začal být vynalézavý a stával se čím dál víc platnou součástí vojska. Podle svědectví jednoho z vojáků si dokonce dokázal potáhnout z cigarety, kterou následně spolkl. Uměl toho ale mnohem víc. Například se časem naučil dostat do společných sprch a ve chvílích, kdy byla voda k umývání kvůli omezenému množství pouze na příděl, se při samostatném zapínání vody a sprchování vojákům staral o perné chvíle. Přesto jim byl mazaný medvěd velkou oporou. Například při známé bitvě o Monte Cassino nosil přímo na frontě vojákům na zádech těžkou munici a střelné zbraně.

Mimo to měl čtyřnohý chlupatý voják slabost pro pivo, které pil přímo z láhve nebo pro pomeranče. Když byla v africkém Egyptě nouze, spokojil se s nápoji určenými pro lidi a vlastně i čímkoliv, co zrovna teklo. Když vojáci při nácviku házeli pomeranči, Wojtek se prý za nimi honil, aby je mohl ochutnat. Jedním z triků, jak vyděsit nepřítele, který medvěda jeho spolubojovníci naučili, byl úchop nepřátel za nohy. Stali se z nich tak snáz noví rekruti, kteří v dané pozici viseli vzhůru nohama a nabyli dojmu, že je medvěd roztrhá. Díky tomu se podrobili a přidali mezi vojáky.

Dostal se na odznaky a získal hodnost

Foto: Wikimedia commons / Public domain

Medvěd Wojtek se dokonce dostal na odznaky, získal své číslo a hodnost desátníka

Medvěd se stal brzy pro celou polskou divizi vojenským i národním hrdinou. Na projev vděku se armáda rozhodla, že nechá vyrobit odznaky s vyobrazeným medvědem nesoucím munici. Medvěd Wojtek se stal právoplatným registrovaným členem armády. Získal vlastní číslo, a dokonce hodnost desátníka. V polské armádě setrval jako její čestný člen a spolubojovník až do demobilizace ve Velké Británii, kam byla polská jednotka převelena. Ve skotském Glasgow si medvěda všichni rychle zamilovali, takže polsko-skotské družení mu společně s udělením hodnosti darovalo i jeho oblíbenou láhev s pivem.

Dožil v zoo

Desátník medvěd Wojtek dožil v edinburské ZOO, kam byl po skončení války umístěn. Ředitel uzavřel dohodu s velitelem roty Antonim Chełkowským, že bez jeho výslovného souhlasu medvěda nikomu jinému nevydá a nebude ho nikam přemisťovat. V civilu chodili Wojtka navštěvovat jeho bývalý vojenští kolegové. Ti při svých návštěvách běžně nedbali na zákazy a pokyny ošetřovatelů, a za medvědem Wojtkem chodili přímo do výběhu. Podle svědectví vysloužilých veteránů medvěd své blízké přátele poznával a pozitivně reagoval také na jejich hlas.

V zoo voják, desátník 22. roty, medvěd Wojtek také dožil. Uhynul v roce 1963, když mu bylo 22 let. O úmrtí chlupatého hrdiny se britská veřejnost dozvěděla z rádií. V edinburských zahradách Princess Street Gardens v centru Edinburgu byla v listopadu v roce 2015 na medvědovu památku umístěna jeho bronzová socha. Příběh statečného zvířete inspiroval už mnoho autorů, filmařů i hudebníků. O jeho mimořádném netradičním životě bylo natočeno několik dokumentárních filmů, složeno několik písní i napsáno několik literárních děl. Jeho příběh dokazuje, že mohou zvířata a lidi fungovat sehraně a rovnocenně bok po boku ve všech možných situacích.

Zdroje: time.com, britannica.com, edencamp.co.uk/blog - heslo: Forgotten Friday: The bear soldier of the sekond world war, cs.wikipedia.org

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz