Hlavní obsah
Lidé a společnost

Cudná Ina z Nemocnice na kraji města: V reálu je pravý opak, o kariéru ji připravily okolnosti

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia commons / Public domain

Nemocniční areál v Mostě, jedno z původních míst natáčení Nemocnice na kraji města.

Přemýšleli jste nad tím, co dělají hrdinové ze seriálu Nemocnice na kraji města? Nevýrazně výraznou sestřičku Inu hrála Andrea Čunderlíková. Kromě toho, že váhala, zda roli přijmout, řešila i další problémy… Proč pověsila herectví na hřebík?

Článek

I když se dnes Andrea Čunderlíková už dávno herectví nevěnuje, její role nesmělé Iny je pro diváky dodnes nezapomenutelná. Navíc herečka už od dětství, kdy ji objevili filmaři, neměla nouzi o nabídku lákavých rolí. U té, která se nakonec stala její nejslavnější, však paradoxně musela zprvu pořádně váhat, zda ji vůbec přijmout.

V Nemocnici na kraji města málem nehrála

Ne všichni vědí, že se herečka o tom, zda bude hrát tichou Inu, rozhodovala za pět minut dvanáct. S manželem totiž plánovali odletět do Londýna, kde se chtěli mimo jiné vzdělávat v angličtině. Jenže režisér Jaroslav Dudek, který byl přesvědčen o tom, že je právě výrazná brunetka pro roli ta pravá, byl neodbytný a přesvědčivý.

Když se Andrea nakonec rozhodla přece jenom zůstat a nepříliš výraznou sestřičku si zahrát, musela se potýkat s další nepříjemností. Role jí totiž vůbec neseděla, protože byla pravým opakem její milé a silně extrovertní upovídané povahy. Ve scénáři neměla mnoho textu, což bylo pro umělkyni ještě těžší, na rozdíl od svých kolegů musela hrát především výrazově. Nehledě na to, že nemluvnou dívku jí dalo velkou práci pochopit natolik, aby se do ní dokázala vžít. To se jí ale nakonec povedlo a dodnes by žádný divák nepoznal, že postava Iny své představitelce původně vůbec neseděla.

Kariéru jí pokazily tehdejší okolnosti

I když zpočátku kariéry neměla tmavooká herečka o nabídky na role nouze, vše se časem postupně změnilo. Nabídek ubývalo a herečka chtě nechtě musela začít přemýšlet o změně oboru. Koncem osmdesátých let se s příchodem revoluce natáčelo méně filmů a na čas upadalo dokonce i hraní v divadle, takže se seriálová Ina musela tehdejší společenské situaci přizpůsobit. Vystudovala ekonomický obor a začala podnikat, nejprve deset let působila ve firmě svého kamaráda z Německa, kterému pomáhala i v začátcích podnikání u nás.

V současnosti by se sice Andrea Čunderlíková nějaké té další roli nebránila, je ale zároveň spokojená i mimo záři reflektorů. Věnuje se nejen svému manželovi muzikantovi Ladislavu Kleinovi známému z kapely Olympic, ale také dvěma dcerám, z nichž jedna je úspěšnou tenistkou. Navíc se charismatická herečka, která se na svůj věk necítí, ještě zdaleka nechystá do důchodu. A to ani přesto, že je už dvojnásobnou babičkou. V současnosti Andrea nadále podniká, a i když bylo vždy jejím nesplněným snem zahrát si nějakou zápornou roli, ukotvení v jiném oboru rozhodně nelituje.

V nejnovější Nemocnici na kraji města už hrát nemohla

Ohledně legendárního seriálu herečku přece jen mrzí jedna věc, konkrétně fakt, že se v posledním návratu seriálu s názvem Nemocnice na kraji města – nové osudy z roku 2008 už objevit nemohla. Tvůrci totiž její postavu nechali ve druhé sérii nesoucí název Nemocnice na kraji města po dvaceti letech z roku 2003 zemřít. Přitom právě druhé pokračování legendárního seriálu představitelku cudné Iny bavilo podstatně víc než to první, jelikož už měla zajímavější a košatější scénář.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz