Hlavní obsah
Lidé a společnost

Havanský syndrom diplomatů: Nevysvětlené zdravotní problémy budí podezření z chemických zbraní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Havanský syndrom se dosud vědcům nedaří přesvědčivě vysvětlit.

Nevysvětlitelné zdravotní problémy, které postihují řadu amerických a kanadských diplomatů bez jasné příčiny. Tak lze zjednodušeně vysvětlit havanský syndrom. V podezření jsou tajné akustické i biologické zbraně.

Článek

O takzvaném havanském syndromu mohli lidé slyšet poprvé v roce 2016. Jak už název napovídá, poprvé se objevil na Kubě. Trpěli jím američtí a kanadští diplomaté, kteří působili v hlavní metropoli – Havaně. Záhadné neurologické problémy se navíc začaly objevovat souběžně s ochladnutím vztahů mezi Kubou a Kanadou i USA.

Znepokojivé bylo, že se příznaky, které se objevovaly z ničeho nic, jako silné bolesti hlavy, výpadky sluchu až po migrény, závratě, nevolnosti, nebo dokonce poruchy vnímání týkaly pouze diplomatů a novinářů. Z těchto důvodů lidé ihned pojali podezření, že by mohlo jít o jakousi nebezpečnou a nenápadnou formu chemické zbraně, což vyvolalo paniku. Nad původem záhadných neurologických symptomů si lámali hlavu lékaři i vědci.

Syndrom se rozšířil mimo Kubu

O to složitější a zapeklitější vše začalo být, když se havanský syndrom s poněkud nespecifickými projevy za čas rozšířil mimo území Kuby. I když se problémy, které byly oficiálně pojmenovány jako havanský syndrom v roce 2017, od sebe u každého různě lišily, mají společný ještě jeden podivný průvodní jev, který jim předcházel.

Mělo jít o jakýsi tajemný a neznámý zvuk, nebo zvláštní pocity, které se projevily jako první, ještě předtím, než nastoupily další zdravotní problémy. Kromě amerických a kanadských diplomatů postihovaly také zpravodajské důstojníky. Kromě toho se nová nemoc už zdaleka netýkala pouze těch, kteří překročili hranice Kuby. Týkala se i mezinárodních návštěv Ruska, Číny, a někdy dokonce Evropy.

Závěry jsou zatím nejasné

Některé teorie podporovaly například myšlenku, že by v případě havanského syndromu mohlo jít o tajnou chemickou zbraň, otravu jedem nebo akustický útok kubánských tajných služeb. Například neviditelnou energetickou zbraň působící prostřednictvím tichých vln vyvolávající stres a úzkost, které se potom mohou projevit jako onen soubor podivných neurologických příznaků, se stále ještě nepodařilo vyloučit. Podobný nástroj vyvolávající hromadné stavy psychosomatických potíží se v minulosti v Americe používal k umravnění davů během bouřlivých protestů a nepokojů.

Za vším by mohla stát i sledovací zařízení v podobě nejnovějších technologických „vychytávek“ všeho druhu vysílající různé rušivé signály pro zpravodajské služby, která se nachází v diplomatických zařízeních, a mohou být zároveň nezáměrně škodlivá. Naopak otrava a virová onemocnění už byly vědci vyloučeny.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz