Hlavní obsah
Lidé a společnost

Herec Keanu Reeves má s postavou Johna Wicka hodně společného. Čelil velkým ztrátám a chrání ostatní

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia commons by Governo do Estado de São Paulo – Reunião com o ator norte-americano Keanu Reeves, CC BY 2.0

Herec Keanu Reeves je opravdovým hrdinou i v soukromí. Překonal mnoho osobních tragédií a pomáhá druhým.

Herec Keanu Reeves je mezi svými kolegy považován za smolaře. Dá se ale na to hledět i tak, že události, které prožil, z něj udělali nevídaně lidského a statečného. V soukromí i na plátně čelil bolestivé ztrátě blízkých, přesto dál pomáhá ostatním.

Článek

Příběh jednoho z nejznámějších akčních filmových hrdinů Johna Wicka má se soukromým životem jeho hlavního hrdiny herce Keanu Reevese hned několik společných rysů. Oba se totiž museli vypořádat s hořkými životními ztrátami a krutými ranami osudu. Hned na začátku filmové série v prvním filmu s názvem John Wick z roku 2014 je elitní běloruský zabiják na odpočinku krutě vtržen zpět do svých zločineckých povinností. Jeho příběh přitom začal, když se John Wick alias Jardani Jovonovich narodil jako sirotek, kvůli čemuž se dostal do výchovy k ruské zločinecké mafii. A právě ta z jinak celkem sympatického jedince se smyslem pro spravedlnost vychovala nájemného vraha.

Co má s Johnem Wickem společného?

John Wick se na začátku příběhu potýká s tragickou ztrátou manželky Helen, která zemřela na rakovinu. Ještě předtím mu stihla darovat štěňátko, které však zabila ruská mafie, když nečekaně vpadla k němu domů. Ve znamení smutku a pomsty se John rozhodne bojovat zpátky ve světě zločinu o zbytky spravedlnosti. A právě tento filmový příběh má s hercovým osobním životem poněkud vzdálenou podobnost. Krátce po narození totiž herec zůstal žít pouze se svou matkou původem z Velké Británie, protože jeho otec čínsko-havajského původu je opustil. Přestěhovali se do Kanady, kde se kvůli několika vztahům hercovy matky stěhovaly ještě několikrát.

Podobně trpký je i Keanův osobní příběh. Během života se musel vyrovnat s mnoha ztrátami blízkých. Nejprve přišel o svého velice blízkého přítele Rivera Phoenixe, který se v roce 1993 předávkoval. Také otec Keanu Reevese, se kterým se od dětství nevídal, měl stejně jako filmový John Wick a jeho mafiánské okolí co dočinění se zločineckým podsvětím. Odseděl si dvouletý trest za držení tvrdých drog a zemřel v roce 2018. 

Tím ale výčet tragédií v osobním životě Keanu Reevese bohužel nekončí. V roce 1999 totiž umělec s partnerkou Jennifer Syme po porodu oplakal novorozenou dceru Avu, která porod nepřežila. Jen o necelé dva roky později zemřela i samotná Jennifer při tragické autonehodě, kdy při řízení auta pod vlivem po cestě z párty ve velké rychlosti narazila do tří zaparkovaných aut. Stejně jako jeho filmový charakter John Wick tak i hlavní protagonista známého akčního filmu ztratil v jednu dobu vše, na čem mu záleželo.

Podobný je i hercův charakter

Společné je nejen neštěstí, které Keanu Reeves sdílí se svým filmovým protějškem, ale také charakter. Podobně jako on je klidný, spíše nenápadný a působí hodně vyrovnaným až obyčejným dojmem. A kromě toho se o něm obecně ví, že by se pro své blízké i okolí rozdal a rád pomáhá. Jeho nejbližší se o něj mohou opřít, kromě toho je tu i pro fanoušky, se kterými údajně mluví jako rovný s rovnými, nad nikoho se nepovyšuje, a navíc na rozdíl od některých svých hollywoodských kolegů nezačal trpět manýry známých osobností, což je velice vzácné. Hodně peněz investuje na charitativní činnosti, ve kterých se často angažuje. Ví se o něm, že chodí nakupovat do běžných supermarketů, a dokonce využívá také hromadnou městskou dopravu. Jeho příznivci ho měli tu čest nejednou potkat v metru nebo třeba v kině, jak si o samotě vychutnává film. Není žádnou raritou, že řada lidí vypráví příběhy o tom, jak potkali Keanu Reevese, který s nimi prohodil pár slov.

Dobromyslnost a odhodlání tělem i duší

Protože Keanu Reeves v penězích údajně nevidí zdroj potěšení, vlastní dům si z tučných honorářů zakoupil až ve čtyřiceti letech a valnou část příjmů raději věnuje potřebným. Zvykl si na život v pronájmech a po hotelích, namísto toho, aby prahnul po hromadění majetku. Sám byl velkou oporou své sestře Kim, která během hercova natáčení filmu Matrix onemocněla leukemií, proto se k ní na nějaký čas dokonce přestěhoval, aby o ni mohl pravidelně pečovat. Dodnes se herec podílí i na pomoci pacientům s onkologickými chorobami. Stejně jako ve filmu, má Keanu i ve skutečnosti kladný vztah ke zvířatům. Bojuje za jejich práva a řadí se mezi velké milovníky psů.

Vypráví se o něm, že když se doslechl z rozhovoru dvou svých kolegů ve štábu, že má jeden z nich finanční problémy a topí se v dluzích, neváhal za něj ještě ten stejný den vše zaplatit. Keanu Reeves má zkrátka do snobských manýrů některých jiných hollywoodských herců na míle daleko a dalo by se říct, že o co je skromnější, o to ho má veřejnost raději. Umělci takového formátu s dobromyslnou povahou, kteří se navíc sami museli statečně poprat s nelehkým osudem, jsou skutečně vzácní, a společnost by si měla vzít z takových jedinců příklad.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz