Hlavní obsah
Lidé a společnost

Koupaliště z akcí Zet: Na vsích je budovali rodiče pro své děti, některá slouží dodnes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Wikimedia commons / Public domain

Ilustrační foto. Přírodní koupaliště Mimoň

Zatímco dnes máme možností koupání bezpočet, za komunismu museli lidé kvůli osvěžení občas sami přiložit ruce k dílu. Během povinně nepovinných akcí Zet stavěli i obecní koupaliště. Jak vše probíhalo?

Článek

Akce Zet byly vizitkou špatného fungování státní správy

Akce Zet, které probíhaly od 50. let, byly pojmenovány od slova zvelebovat. Lidé během nich zdarma zastupovali státní nebo obecní správu tam, kde nezvládala. Během akcí Zet tak celé party přátel, známých nebo spoluobčanů budovali kulturní a společenské budovy, samoobsluhy, školy a školky, hřiště, kina, bazény nebo koupaliště. Organizovali se úklidové a údržbové práce nebo se pracovalo na poli. Přestože se tyto akce tvářily povětšinou jako dobrovolné, mnohdy vznikaly pod nepřímým nátlakem režimu. Obyvatelé obcí, kteří chtěli být za dobře s totalitním režimem, se jich účastnili pravidelně.

Práce všeho druhu

Během akcí Z mohli obyvatelé obcí ukázat, co dovedou. Zatímco někde se do práce v rámci zvelebování příslušné obce chtělo povinně nepovinně pomalu celým podnikům, jinde tomu bylo právě naopak. Lidé se snažili z organizovaných prací vykroutit. Pokud se jim to podařilo a šlo o menší práce, jako byl třeba úklid ulic a chodníků, většinou se žádná katastrofa nekonala. Kdyby se ale snad někdo chtěl vykroutit z akcí, jakými byla výstavba nové samoobsluhy k užitku všech místních obyvatel, škraloup na hodnocení by na sebe nenechal dlouho čekat. Odmítnout větší výstavbu se většinou nikdo neodvážil. I tak se akcí Z účastnili mnohdy kolegové, přátelé a dobří známí, protože se jednalo převážně o lidi žijící v menších obcích, kde se všichni dobře znali.

Práce pod odborným dohledem

I když byli obyvatelé vesnic, které se pustily do nových projektů výstavby, jistě velmi zruční, při práci se neobešli bez odborného dohledu. Povětšinou tak jednotlivci dělali podřadnější a jednodušší práce jako například kopání, přesouvání materiálu nebo rovnání cihel. Zbytek náležel profesionálovi z oboru. O tom, že akce Zet nebyly ryze dobrovolné, svědčí i fakt, že každý z pracujících musel mít legitimaci, do které se zapisovaly hodiny. A to vzhledem k tomu, že se jich účastnili lidé ve svém volnu po práci nebo o víkendech, nemuselo být zrovna příjemné. Naštěstí nikdo nestanovil minimum odpracovaných hodin, i když… při žádostech k jejich počtu úřady značně přihlížely, kdo jich měl víc byl pochopitelně ve výhodě a ten kdo neměl naopak žádné, se musel často potýkat s oficiálním zamítnutím svých požadavků.

Za snahu zdarma na koupaliště

Během akcí Zet, které se konaly převážně v padesátých, šedesátých a sedmdesátých letech, dostávalo dostatek nového prostoru i sportovní nebo kulturní vyžití. Kromě koupališť se stavěly také sportovní haly, stadiony, zoo, knihovny nebo hvězdárny. Odměnou pro jejich stavitele pak byla alespoň možnost volného vstupného pro ně i jejich potomky. „Organizátoři těchto akcí už nežijí, ale pokud vím, stavělo se někdy kolem roku 1975. Okres dodal peníze a obec lidi. Kdo něco uměl, vzal nářadí a přišel budovat. Lidé pracovali zadarmo, odměnou bylo to, že místní děti patnáct let neplatily na koupaliště vstupné,“ uvedl pro brnensky.denik.cz starosta Vémyslic Milan Doubek, kde v rámci akce Zet jedno takové koupaliště vzniklo. Některá přírodní koupaliště, která pro současné obyvatele postavili vlastníma rukama jejich maminky, tatínkové, babičky a dědečkové, vydržela v provozu stejně jako to ve Vémyslicích dodnes.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz