Hlavní obsah
Cestování

Malé Toskánsko polských sousedů: Unikátní obec je tvořena jedinou rekordně dlouhou ulicí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Flickr.com

Unikátní vesnice v Polsku zvaná Sułoszowa je tvořená jedinou rekordně dlouhou ulicí.

Až budete vymýšlet víkendový výlet, rozhodně si nenechte ujít návštěvu jedné unikátní vesnice v Polsku zvané Sułoszowa. Malé Toskánsko, jak se mu říká, je známé tím, že všechny domy místních obyvatel lemují jednu jedinou rekordně dlouhou ulici.

Článek

Malá obec, která se nachází v Malopolském vojvodství na jihu Polska, je svou architekturou skutečně unikátní. Nejde jen o to, že se v ní nachází několik historických budov, jako třeba kostel svatého Jana Nepomuckého z 18. století nebo synagoga z 19. století, a že je většina domů postavená ve stylu tradiční polské architektury. Tato vesnice, která se nachází jen 29 km severozápadně od Krakova, zaujme i ještě něčím zcela jiným. Nachází se v ní totiž jedna z nejdelších ulic v Polsku a dost možná v celé Evropě.

Z délky ulice přechází zrak

Pro někoho může být návštěva této vesnice naopak poněkud nepříjemná. Při procházení nebo projíždění této nepřetržité cca 9 kilometrů dlouhé a jediné ulice, která se v současnosti rozděluje na jednotlivé úseky, zvlášť je například historický, na vás totiž mohou jít mírné mrákoty. Jednotvárný pohled na všechny domy s červenými nebo modrými střechami vedle sebe v jedné linii může jednoho poněkud rozhodit.

Místní prý mají k sobě blízko… a všude musí pěšky

V současnosti v této pozoruhodné obci žije kolem 3 a půl tisíc obyvatel (podle dostupných údajů z roku 2021). Ještě kolem roku 2013 jich tam přitom žilo skoro jednou tolik, tedy kolem 5805 lidí. Zkuste si představit, že bráno s nadsázkou, máte takový počet sousedů. V takovém počtu už se riziko sousedských sporů podstatně zvyšuje. To však podle svědectví místních naštěstí nehrozí.

Je tady dobrá komunita. Máme jahodové dny, kde se všichni sejdeme a ochutnáme sklizené plodiny a hraje živá hudba. Máme také bramborové dny, kdy děláme totéž,svěřila se deníku Dailymail majitelka jednoho z místních obchodů Edyta. Nevýhodou však je, že v obci prý nejezdí žádné taxi ani mhd, takže za některými přáteli chodí místní pěšky i několik kilometrů nebo musí jezdit autem. Tak dlouhá ulice se jim na rozdíl od té klasické zkrátka těžce překonává.

Co vidět v okolí?

Pokud se vydáte na obhlídku jinak poklidné, nicméně svou strukturou poněkud vzácné polské obce jako z pohledů, je dobré vědět, co stojí za návštěvu v jejím okolí. Přece jenom, například z Prahy trvá cesta sem, pokud jedete autem, přibližně 5 hodin a 40 minut.

Vesnice pochází přibližně z 12. až 13. století, první zmínky o obci s názvem Sułosz nebo Sulisław se dochovaly z roku 1315. V okolí se nachází dva středověké hrady, jedním z nich je známý obdivuhodný hrad na útesu Pieskowa Scala, který byl postaven ve 14. století. Druhým je hrad Sułoszowa. Obě pevnosti byly postaveny především na obranu před českými nájezdníky ze Slezska, kteří se obec pokoušeli neúspěšně dobýt.

Další kuriozitou, kterou najdete v oblasti Malopolském vojvodství je nejmenší národní park z celého Polska - Ojcowský národní park. Ten vznikl teprve v roce 1956 a má rozlohu pouhých 21,46 km². I přes nevelkou rozlohu v něm najdete spoustu přírodních zajímavostí, včetně říčního údolí, vápencových útesů (například Herkulův kyj) a více než 400 jeskyní. Narazit zde můžete i na trosky stejnojmenného hradu Ojców, bohatou faunu a flóru. Právě zde se dobře dařilo už pravěkým lidem, díky tomu, že se v oblasti nachází zdroj pazourku neboli tvrdé formy křemene.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz