Hlavní obsah
Lidé a společnost

Maminka Karla Gotta měla o jeho nevěstě jasno. Přála si pro něj slavnou kolegyni, nebyl ale její typ

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia commons by Oleghomola - Own work, CC BY-SA 4.0

Mladý Karel Gott prý slavnou herečku moc nepřitahoval.

Zpěvák Karel Gott se díky svým hitům a hlasu zapsal do srdcí tisíců fanoušků. Jeho soukromí ale bylo bouřlivější a na svou vyvolenou čekal mnoho let. O jeho budoucí nevěstě měla i přesto jasno jeho maminka, která si přála, aby se oženil s kolegyní.

Článek

Národem milovaný Karel Gott zůstával dlouho svobodným mládencem. Nemuselo tomu tak však být, kdyby se řídil radami své starostlivé maminky, která o jeho budoucí manželce měla hned jasno. Viděla jí v jeho dlouholeté kamarádce a kolegyni, která se jí zamlouvala i přesto, že již měla malou dceru, a navíc byla sama pracovně vytížená.

Mistrovi byla velkou oporou

Nejen proto, že byl Karel Gott jedináček, ale i díky vřelé povaze jeho maminky Marie, která se narodila v roce 1911, se stal národem obdivovaným umělcem, který kolem sebe vždy šířil dobrou náladu a dostatek pozitivní energie. Dost možná, že i díky mimořádné péči své maminky byl zpěvák neustále usměvavý a vstřícný. Od ní se mu jako jedináčkovi totiž dostávalo dostatku pozornosti a potřebné podpory ve všem, co si zrovna zamanul, včetně koníčků. V jeho dvou největších talentech ho Marie vždy podporovala. Díky ní tedy talentovaný umělec a budoucí Zlatý slavík mohl už od dětství trávit dostatek času zpěvem a malováním, které bylo jeho další, méně známou, ovšem výrazně silnou stránkou. Později se jeho díla dokonce začala dražit v aukcích za horentní sumy, což jen ještě víc dokazovalo jeho všestranné nadání.

Přála si, aby si vzal Bohdalovou

Jako poměrně konzervativní a zásadový rodič si Marie přála, aby se její syn brzy oženil a ona se od něj dočkala vnoučat, jak to bylo v dané době běžné. Společně s manželem, Karlovým tatínkem, se proto odhodlala učinit rázný krok. Jednu z návštěv zpěvákovy slavné kolegyně i kamarádky herečky Jiřiny Bohdalové pojala po svém jako námluvy. Své výrazné sympatie k ní dala jasně najevo nejen svému synovi, ale také narovinu a otevřeně i samotné Bohdalové. Na její osobnost pěla ódy a byla podle ní pro Gotta ideální partií, i když v dané době už nebyla bezdětná, ale měla dceru Simonu z předchozího vztahu, a navíc byla o osm let starší než Mistr.

Mazané námluvy

Když byla Jiřina Bohdalová v domě rodičů slavného zpěváka, vyložila si to jeho maminka po svém. Dlouho nečekala a pokusila se využít všech možných prostředků k tomu, aby dala tyto dva slavné přátele, umělce a kolegy v jednom, dohromady.

Jednou jsem byla u nich doma, a když mě Karlova maminka uviděla, stáhla mě i s tatínkem do kuchyně, kde mi říkala, jak by si přála, abychom se já a Karel dali dohromady. Já jí odpověděla, že jsem starší než on a také, že mám dceru, jenže jí nic z toho nevadilo. Našla obrovskou fotografii Karla, přinesla ji do pokojíku, kde jsme pak spolu seděli a rázně mu přikázala: ‚Tady napíšeš: Simonce její budoucí táta Karel Gott.‘ Asi si říkala, že když jsem tam, že něco mezi námi začíná,“ vyprávěla v minulosti herečka pro média, a známý zpěvák její historku potvrzoval.

Nebylo žádných pochyb o tom, že Karlova maminka k herečce tehdy chovala velkou náklonnost a byla z ní nadšená. Zajímavostí je, že Karel maminku skutečně poslechl a ke společné fotografii s Jiřinou Bohdalovou připsal požadované věnování, protože pro maminku a její radost udělal všechno, co mohl. Fotografie se vzkazem pro dnes již dospělou Simonu Stašovou, kde je psáno: „Simonce, budoucí táta Karel Gott.“ tedy skutečně existovala. Záhadně se však po nějakém čase herečce ztratila a nikdy už ji nenašla. Nejspíš ji tak kdysi někdo charismatické umělkyni bezcitně odcizil.

Jako mladý se herečce nelíbil, pak se to ale změnilo

I přes četné snahy Gottovy maminky se vztah Mistra a Jiřiny Bohdalové nikdy neposunul za hranice blízkého přátelství. Nejen, že se zpěvák nechtěl ženit, proto se žádný domluvený svazek mezi nimi nakonec nekonal, ale do svatby se z určitých důvodů nechtělo ani Jiřině Bohdalové. Jako mladík, jak se jednou svěřila, nebyl Karel její typ. To se však časem zlomilo, a s přibývajícím věkem už bylo vše jinak a Jiřině se její dlouholetý kolega začal zamlouvat.

Nic to ale neměnilo na tom, že se nespoutaný umělec obával závazků, takže k vážnější známosti mezi nimi nikdy nedošlo. Přesto si zpěvák bral rady své citlivé maminky k srdci a s pochvalami na adresu talentované kolegyně, která i v soukromí oplývá komickým talentem, souhlasil. V roce 2016 jí prý dokonce k 85. narozeninám tehdy již vážně nemocný zpěvák namaloval obraz, na kterém si Bohdalovou bere za ženu.

O vnoučeti se zpěvákova maminka nedozvěděla

Když už se od jediného syna mohla zpěvákova maminka konečně dočkat alespoň vnoučete, vše bohužel nakonec skončilo smutně. Protože Karel Gott počal první dceru Dominiku během nepříliš vážného vztahu s tanečnicí Antonií Zacpalovou, což se v dané době neslušelo, bál se o tom své zásadové mamince povědět. A než se k tomu odhodlal, bylo už pozdě. Gottova maminka v roce 1977 v pouhých šedesáti letech náhle zemřela na infarkt během jednoho z jeho koncertních turné v zahraničí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz