Hlavní obsah
Zdraví

Přehlížené koření zpestří pokrm a funguje jako lék. Žlutá semínka léčí studené končetiny i revma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: freepik.com

Semínka rostliny hořčice bílé mají léčivé schopnosti

Někdy si k tomu, abychom se vyhnuli chorobám, můžeme dopomoci jídlem. Zejména některá koření mohou mít moc dochutit správně pokrm a při tom léčit. Položte si zásadní otázku, používáte hořčičné semínko?

Článek

Hořčičné semínko si můžete sami vypěstovat

Jednoletou rostlinu hořčice bílé, která dorůstá do výšky jednoho metru, si zvládnete hravě vypěstovat na zahradě. Jedná se totiž o poměrně nenáročnou rostlinu, kterou si můžete každý rok znovu zasadit. Tvarem svých listů i květů připomíná řepku. Z jejích šešulí získáváme hořčičná semínka, která se dají hojně využívat při vaření. Je možné si je doma usušit a namlít, nebo je také můžete nakládat či zamrazit.

Sémě plné vitaminů

Hořčičné semínko je velice zdravé. Může za to obsah bohatého množství důležitých zdraví prospěšných látek. Semínko hořčice je také bohatým zdrojem glykosid sinalbinu, který způsobuje ostřejší chuť a dokáže zrychlit metabolismus, takže je dobré ho zařadit do jídelníčku při úsilí o redukci hmotnosti. Hořčičné semínko má dostatek i blahodárných enzymů, vlákniny, bílkovin, draslíku, hořčíku a vápníku, v jeho složení se nachází i esenciální oleje a tolik potřebné antioxidanty.

V lidovém léčitelství má dlouhou historii

Hořčičná semínka jsou pro své účinky známá už od pradávna, kdy se užívala v lidovém léčitelství. Jsou velice prospěšná pro správné trávení a fungování střev. Mají schopnost napomáhat vylučování žluči i pročistit trávicí trakt. Hodí se je proto užívat při problémech s trávením. To ale není vše. Tyto malé žluté kuličky vás zbaví potíží se studenými končetinami, protože zlepšují prokrvení. Už ve staré Číně, Řecku a Římě lidé věřili, že dokáže působit také v prevenci kožních nemocí, svalových křečí, unaveného svalstva nebo proti vzniku revmatu. Účinky hořčičného semínka se postupně začaly uplatňovat při léčbě epilepsie a svalových křečí. Mimo jiné obsahuje hořčice vitaminy skupiny A, C, E, K, kyselinu listovou a cholin.

Pomoc při otravách a trávicích potížích

V čínské medicíně se hořčičná semínka používají k první pomoci při otravách, protože při povaření v menším množství vody vyvolávají zvracení. Díky tomu už semínka v minulosti zachránila nejednoho pacienta. Pro lepší činnost celého trávicího traktu doporučují mnozí léčitelé vyzkoušet hořčičný čaj z jedné lžičky drceného hořčičného semínka a 3 dl vroucí vody. Semínka stačí zalít horkou vodou a nechat čtvrt hodiny vylouhovat. Poté je přeceďte a čaj pijte alespoň jednou denně čtrnáct dní, abyste dosáhli kýženého léčebného účinku.

Na co dalšího než na okurky?

Někteří lidé si pod pojmem hořčičné semínko často vybaví pouze nakládané okurky, případně houby. To je ale škoda, protože možností, jak ho využívat v kuchyni, je daleko víc. Bez obav ho můžete přidávat také naklíčené do salátů či pomleté do omáček nebo při grilování. Vaší oblibu si jistě získá i domácí medová hořčice ze sto gramů mletého hořčičného semínka, medu a dvou polévkových lžic vinného octa.

Vše dohromady namelte nebo rozmixujte na jemný prášek, ten pak přimíchejte k medu rozehřátému ve vodní lázni a nezapomeňte postupně přidat vinný ocet. Vše dohromady míchejte, až dokud vám nevznikne hustá směs, kterou vychladlou přemístěte do sklenice. Uchovávejte vzniklou medovou hořčici v chladu, ideálně v ledničce.

Domácí lékárnička — koupel v hořčici

Kromě čaje ze semínek je možné si přichystat i hořčičnou koupel, kterou lidoví léčitelé doporučují při bolestech kloubů a na léčbu dny. Jak na to? Koupel z hořčičných semen pomůže při bolavých kloubech. K její přípravě vám stačí dvě hrsti rozdrcených hořčičných semínek, ty přelijte přibližně třemi litry horké vody a nechte dohromady vylouhovat alespoň na 3 - 4 hodiny. Pak už stačí jenom nalít připravený macerát přes cedník do vany s teplou vodou. Ve vaně byste měli vydržet alespoň čtvrt hodiny. Po koupeli není doporučené se oplachovat, abyste posílili pozitivní účinky. Navíc je dobré ji provádět každý den, minimálně dva až tři týdny v kuse.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz