Hlavní obsah
Rodina a děti

Proč jsou otcové šťastnější než matky? Podle vědců si více hrají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Ilustrační foto. Otec si hraje se svými dětmi

Nedávné průzkumy potvrdily to, co už nějakou dobu většina lidí tuší. Otcové jsou podle všeho skutečně šťastnější než matky. Jak to jen dělají, že jsou veselejší než jejich druhé polovičky?

Článek

Otci jsou s dětmi raději

Jedna z nejnovějších studií Kalifornské univerzity odhalila krutý fakt, který si většina matek nechce ani přiznat. Výsledky ukázaly, že jsou tatínkové se svými potomky raději než maminky. Rádi s nimi tráví volný čas a umí si přitom užít zároveň i dost veselí a zábavy. A přitom by to mnoho lidí odhadovalo právě naopak. Jak je to možné?

Častější pocity vyčerpání

Američtí vědci zkoumali výzkumný vzorek složený z 18 tisíc lidí, aby zjistili, jak závisí pohlaví rodičů se způsobem výchovy a jaký má dopad na jejich psychiku. Psychologové kvůli tomu provedli hned tři oddělené studie, aby si ověřili, zda jsou šťastnější matky, nebo otcové. Zajímavým faktem je, že hned v prvních dvou studiích, které se zabývaly porovnáváním lidí s dětmi a bezdětných jedinců, výzkumníci zjistili, že ze všech nejšťastnější jsou právě otcové. A to i v porovnání s jejich vrstevníky, kteří děti ještě nemají. Byli celkově spokojenější se svým životem a méně depresivní oproti bezdětným mužům.

U matek je vše jinak

Za zmínku stojí i to, že matky z výzkumu už tak spokojené nevyšly, respektive právě naopak. Oproti ženám, které ještě děti nemají, u nich byl zaznamenán častější výskyt a hrozba depresí i úzkostí. Projevovaly také celkově méně pozitivních emocí oproti ostatním, což jen potvrdilo, že na pohlaví v tak náročné roli, jako je rodičovství, skutečně záleží. Celkově vědci ve všech třech studiích zaznamenali v případě matek menší spokojenost s jejich životem i menší míru pohody.

Péče o děti baví víc tatínky

Otcové jsou při péči o děti údajně mnohem šťastnější. Okamžiky, kdy se mohou starat o své děti si náležitě užívají. Společné chvíle s dětmi jim přináší větší potěšení než maminkám. Podle všeho jsou také méně unavení než jejich drahé polovičky a kromě toho se ze všeho tolik nestresují, což má bezprostřední vliv na jejich pocity štěstí. Proměnná, kterou je v tomto případě ovšem nutné zmínit, je větší procento maminek na rodičovské dovolené než tatínků, což se rovná více povinnostem a také času s dětmi. Dalo by se tedy předpokládat, že mohou být pracovně vytíženým mužům jejich ratolesti o něco vzácnější, tedy že si chvíle s nimi zároveň více užívají.

Co vše za to může?

Kromě obvyklého rozdělení úkolů a jejich množství, které se na celkové psychické pohodě rodičů odráží, může mít na větší spokojenost otců vliv především způsob, jakým spolu tráví čas. Otcové častěji vyhledávají zábavné aktivity, které by mohli se svými dětmi podniknout, proto jsou šťastnější. Navíc, pokud v rodině funguje matka, otcové s potomky většinou zažívají méně stresových situací. Je to dáno jejich větším pracovním vytížením a kromě toho také celkovým rozdělením úkolů. Mimo to jsou ale tatínkové leckdy kreativnější a pro své děti vymýšlejí více zábavných úkolů i ve chvílích, kdy na ně mají pouze dohlížet. Oproti tomu maminky bývají přirozeně více starostlivé a ochranitelské, proto se ke hrám s dětmi uchylují méně často.

Vědci došli k závěru, že klíčem ke štěstí je hra

Jak už zde bylo zmíněno, klíčem k rodičovskému štěstí je podle všeho zábava a častá komunikace s dětmi. Pokud vás interakce s nimi baví, máte podle nich z půlky vyhráno. Tak či tak výzkum potvrdil, že obě pohlaví dělá šťastné, když se svými dětmi tráví čas více než jakékoliv jiné každodenní činnosti, úkoly či náplň dne. Na té ale podle všeho závisí ze všeho nejvíc. „Otcové se mohou mít lépe než matky částečně kvůli tomu, jak tráví čas se svými dětmi,“ shrnuje autorka studie Katherine Nelson-Coffeyová, odborná asistentka psychologie z Univerzity Sewanee v Tennessee.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz