Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Sběr hřibu královského vás může vyjít na statisíce. Problém je, že se plete s jinými druhy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia commons by GLJIVARSKO DRUSTVO NIS from Serbia - BOLETUS REGIUS Krombholc, CC BY 2.0

Ilustrační foto. Chráněný hřib královský se plete s dalšími druhy hřibů.

Už rostou. Jenže není houba jako houba. I u nás se vyskytují přísně chráněné druhy hřibů, za jejichž sběr vám hrozí pořádně tučná pokuta. Čím se vyznačuje a kde vzácně roste vzácný hřib královský, který dřív patřil mezi jedlé houby?

Článek

Hřib královský

Asi nejznámějším a zároveň nejchráněnějším druhem hřibu kvůli jeho velice vzácnému výskytu, za jehož sebrání může houbaři hrozit pokuta až ve výši sto tisíc korun, je hřib královský. Houbu vystihuje její typicky narůžovělý klobouk se skvrnami. Rourky bývají žluté až žlutozeleně zbarvené. Klobouk dosahuje rozměrů mezi pěti až patnácti centimetry. Noha bývá žlutá se žlutou síťkou a vespodu někdy trochu načervenalá. Tato teplomilná houba se vyznačuje tím, že roste především v teplých letních měsících. Je ale možné, že na ni narazíte od května až do září. Kromě toho, že se jedná o hřib, který často roste jednotlivě, i jeho četnost je poměrně řídká.

S čím se plete?

Nejčastěji se hřib královský splete s dalšími druhy hřibů, jako je hřib růžovník a hřib červený. Jak jejich název napovídá, i tyto dvě houby bývají zbarvené do červena. Hřib růžovník je hřibu královskému asi nejpodobnější a je sice jedlý, ovšem také není moc vhodné sbírat, protože i on roste po málu. Odlišuje se barvou nohy – do poloviny má narůžovělý odstín.

Další příbuzný, hřib červený se rozlišuje o něco lépe. Sice roste na podobných místech, kde se v rámci omezených možností občas daří i hřibu královskému, bývá ale výrazně menších rozměrů a také měkčí než hřib královský. Kromě toho, i v tomto případě se vyplatí zaměřit na jeho nohu, která bývá celá zabarvená do červena, žlutá barva typická pro nohu hřibu královského v tomto případě tvoří pouze málo viditelný podklad. Úplný spodek nohy je potom vybarvený nejvýrazněji, červená na něm bývá sytější.

Foto: Wikimedia commons by Autor: Xth-Floor – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0

Hřib červený

Kde na něj můžete narazit?

Narazit na hřib královský můžete jenom v určitých místech, jako je Třeboňsko, Písecko, Budějovicko a v okolí vodní přehrady Orlík. Pro růst preferuje jinak jedlý hřib královský, který se u nás přitom ještě na počátku devadesátek mohl normálně sbírat a patřil mezi chutné a oblíbené houby, světlejší lesy, duby a další listnaté stromy, jako jsou buky nebo břízy a hráze rybníků. Protože se už téměř nikde nevyskytuje, dostal se hřib královský mezi vzácné chráněné druhy hub v roce 1992. 

Pokud ho seberete nebo jakkoliv poškodíte, hrozí vám pokuta i okolo sto tisíc korun, pro právnické osoby je poplatek ještě daleko přísnější. Peněžitý trest je může přijít až na dva miliony. Navíc i v tomto případě platí, že neznalost neomlouvá. A to už se skutečně vyplatí se o této houbě raději něco dozvědět a snažit se ji včas rozpoznat ještě předtím, než ji zvednete z mechu.

Co dělat, když se s ním potkáte?

I když je šance na setkání s hřibem královským poměrně nízká, rozhodně se vyplatí znát, jaký je v takovém případě správný postup, který je zároveň v souladu se zákonem i mykology. Houbu můžete vyfotit, poté si zapsat její polohu podle navigace, abyste o ní mohli informovat nejbližší mykologický spolek. Z hlediska ochrany této chráněné houby jde o velice prospěšnou a užitečnou informaci, jelikož tím pomůžete zmapovat její aktuální výskyt. Po zvěčnění houby ji nezapomeňte opět důkladně schovat, zahrabte ji listím a větvemi i čímkoliv, co je po ruce tak, aby ji neměl šanci najít žádný neukázněný nebo neinformovaný houbař.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz