Hlavní obsah
Móda a trendy

Trend Aquamana: Burkiny jsou slabý odvar. V Číně nosí lidé do vody facekiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons / Public domain

Ilustrační foto. Facekiny jsou nejnovějším řešením vlny veder v Číně

Zejména ženy v Číně jsou proslulé svou touhou po křídově bílé pleti bez vrásek. Tento asijský trend ale podle všeho přešel na další úroveň. Nejsou facekiny, ve kterých lidé připomínají spíše Aquamana než plavce, už trochu moc?

Článek

Zdá se, že v Číně trendu klasických bikin definitivně odzvonilo. Celý stát zasáhla rekordní vlna veder, při nichž se teplota vzduchu vyšplhala nad 35 °C, přičemž povrchová teplota dosahovala na některých místech až neuvěřitelných 80 °C. Právě vliv počasí a oteplování měl velký vliv na to, že se v zemi zrodil nový trend v plavkové módě.

Bizarní novinka

V Pekingu, kde čísla na teploměru dosahují pekelných hodnot, nachází mezi místními obyvateli uplatnění novinka zvaná facekiny. Spočívá v zakrytí celé hlavy a obličeje. Zvláštně vypadající masky s otvory pro oči, ústa a nos většinou doplňují ještě přenosné větráčky. Samostatné rukávy pak zakrývají celé paže. Někdy k nim lidé nosí také klobouky se širokým kšiltem nebo lehké bundy ze speciální látky s UV ochranou. Snahou místních je předejít nebezpečnému spálení pokožky a vzniku kožních onemocnění vlivem slunečního záření. Ti pokročilejší mají zabudované ventilátory rovnou do pokrývky hlavy. Čím se už ale ve snaze ochránit své zdraví nejspíš nikdo moc nezabýval, je estetická stránka. Facekiny mají do klasických bikin hodně daleko.

Posedlost bezchybnou pletí

Asijské ženy jsou svou posedlou snahou o bezchybnou pleť celkem proslulé. Trendy v kráse, které upřednostňují světlou a hladkou tvář jsou na asijském kontinentu hojně rozšířené. Nadměrným užíváním ochranných prostředků proti slunci je známá třeba i Jižní Korea. Vznikem facekin tak jenom posouvají tento fenomén na poněkud vyšší level.

Hlavním problémem, který mám, jsou potenciální kožní onemocnění nebo vznik slunečních skvrn,“ uvedla podle magazínu TheGuardian.com 17letá studentka Li Xuyan, která vyrazila na jednu z pláží v Pekingu společně se svou matkou. Nejen mladá Li Xuyan, ale i její matka přitom na sobě měly masky, které jim zakrývaly celý obličej kromě očí, nosu a úst.

Prodej masek zažívá žně

I když Evropana by dát si něco podobného na hlavu napadlo asi jenom těžko, proto byste snad mohli usuzovat, že se podnikání s facekinami nemůže zrovna moc dařit, opak je pravdou. V Číně, jak je vidět, všichni novému plavkovému trendu fandí. Důkazem toho je několikanásobný prodej podivných produktů oproti předchozím letům.

Ve srovnání s obdobím před pandemií před dvěma nebo třemi lety je letošní rok mnohem, mnohem lepší než roky předchozí. Objem prodeje se letos určitě hodně zvýšil,“ řekla prodavačka Wang, která pracuje v obchodě s klobouky a ochrannými prostředky proti škodlivému UV záření pro TheGuardian.com.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz