Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Brigáda nemusí být jen „manuálka“. Nastartujte skutečnou kariéru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Co takhle místo sbírání jahod nebo doplňování zboží nastoupit do firmy ve svém perspektivním oboru a budovat kariéru?

Článek

Podle výsledků projektu Eurostudent, který se zabývá sociálním rozměrem vysokoškolského studia, jsou čeští studenti evropští rekordmani: alespoň občas jich pracuje 92 procent. Ve svém oboru jich však pracuje méně než polovina, konkrétně 47 procent. Výjimkou jsou studenti IT oborů, z nichž dvě třetiny pracují při studiu na různých pozicích v IT sféře. Lehce nad polovinou se „svého kopyta“ drží také studenti vzdělávacích oborů, konkrétně 51 procent. Studenti zdravotnických programů však pracují ve svém oboru už jen z 45 procent, a studenti přírodních věd dokonce jen z 33 procent. Z toho mj. vyplývá, že čerství absolventi se nemohou při pozdějším „plném“ nástupu na pracovní trh vykázat zaměstnavatelům relevantní praxí. Tím ale výrazně klesá jejich hodnota a přinejmenším několik let se ochuzují o výdělky, kterých by mohli dosahovat. Rozdíl v odměňování mezi člověkem s praxí a bez praxe je značný a disproporce může trvat i několik let od nástupu. Někdy činí až čtvrtinu výdělku.

Ajťáci potřebují hlavně praxi, analytici diplom

Zaměstnavatel, který si může vybrat mezi srovnatelnými lidmi, téměř vždy sáhne po těch, kteří již v oboru pracovali. Markantní je to zejména u programátorů a obecně IT lidí, kde firmy často vůbec nehledí na to, zda uchazeč disponuje ukončenou vysokou školou. U programátora je důležité, aby skutečně ovládal daný program, což se jinde než při práci v IT firmě těžko naučí. Jiné je to u „nerdů“ z matematických a statistických oborů, kde je dokončení matfyzu či podobné školy obvykle podmínkou nástupu na pozici data analytiků, kteří jsou vůbec nejžádanějšími specialisty na trhu. A například v oboru lidských zdrojů či marketingu jsou uchazeči s relevantní praxí oproti absolventům bez zkušeností zvýhodnění zcela zásadně, přičemž na zaměření jejich předchozího studia prakticky nezáleží. Pokud se například hlásíte na personální oddělení do banky, bude zaměstnavatele zajímat, zda máte praxi z HR oddělení nebo personální agentury, ale není nutné, aby to bylo zrovna z banky. Jakékoli HR praxe se počítá.

I zahraniční studium vás posune v kariéře

Kromě praxe samotné oceňují firmy také zahraniční studijní či pracovní pobyty. Absolventi tím demonstrují, že jsou samostatní a cílevědomí, a navíc si důkladně procvičí cizí jazyky. Ty jsou dnes u expertních a manažerských pozic v podstatě nezbytné. Nedávno jsme například hledali absolventy pro globální kosmetickou značku, a podmínkou zaměstnavatele byly hned dva cizí jazyky, k tomu odborná praxe, a navíc zkušenost typu Erasmus nebo Ceepus, tedy studijní pobyt v cizině. Některé mezinárodní firmy zase nabízejí víceleté programy pro absolventy, ale i u nich už požadují relevantní praxi, tzn. ne sběr ovoce, ale působení v oboru. A mnoho zaměstnavatelů nabízí i dlouhodobé stáže, jejichž absolventy si následně nechávají na hlavní pracovní poměr.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz