Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Proč firmy přijímají techniky, i když je nepotřebují?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Zaměstnavatelé nabírají některé technické pozice i „do zásoby“. Vyplatí se jim to.

Článek

Medicínský technik, který dokáže sestavit i opravit systémy jako CT, EKG, magnetickou rezonanci nebo chirurgického robota. Technik v radiokomunikacích, který musí za odstraněním poruchy cestovat v jakémkoli čase. Servisní technik specializovaný na klimatizační systémy velkých budov, bez nichž není možné zachovat výrobu ani udržet stovky pracovníků pod jednou střechou. To jsou některé z pozic, které na trhu chybějí tak zoufale, že si je zaměstnavatelé hledají s velkým předstihem, i když mají kapacity aktuálně obsazené. Firmám v těchto sférách se vyplatí mít přehled o talentech, absolventech i slibných juniorech. Stejně tak je výhodné takového uchazeče angažovat raději hned než později, aby po něm v mezičase nesáhla konkurence.

Mladých techniků je zoufalý nedostatek

Za nedostatkem techniků stojí pokles počtu absolventů technických oborů, ale i rostoucí poptávka po technických pozicích nejen v průmyslu a technologiích. Technické obory jako jediné zaznamenaly v roce 2023 patnáctiprocentní pokles ve srovnání s rokem 2019, uvádí se ve zprávě Českého statistického úřadu. Na přelomu milénia přitom byl studentů techniky relativní dostatek: „Ještě v roce 2001 tvořili čtvrtinu, v roce 2022 již pouze 12 %,“ uvedl Martin Mana, ředitel odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

Nabírání techniků „do zásoby“ souvisí s generační obměnou. Generace seniorních techniků z populačně silných ročníků z dob, kdy ještě o technické pozice nebyla taková nouze, odchází postupně na odpočinek a mladých se nedostává.

Praxe nabírání absolventů a juniorů se vyplácí oběma stranám. Firma si mladé talenty smluvně zaváže, aby po získání cenných zkušeností obratem neopustily její řady. Junior zase získá nejen jistotu dobrého místa, ale důležitou praxi a nové znalosti, které dále zvyšují jeho cenu na trhu práce. Obvyklou praxí je, že firma zajistí nováčkům školení, tréninkové programy, umožní jim práci s novými technologiemi, to vše pod vedením seniorních mentorů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz