Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Trochu ajťák, trochu personalista. A bere 200 tisíc měsíčně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Ajťáci vládnou pracovnímu trhu. Kdo je ale králem mezi ajťáky? Nejcennějším úlovkem firem jsou projektoví manažeři, stojící na pomezí IT a personalistiky. Berou běžně 150 tisíc, ti hodně šikovní i 200 tisíc.

Článek

Docházky, výplaty, daně, školení, plánování. Kompletní data o každém zaměstnanci lze v moderním operačním systému zobrazit na jediné kliknutí. Obří databáze o milionech položek jsou pro velké firmy klíčové a manažeři, kteří se na nasazení a správu těchto systémů specializují, jsou nyní nejžádanějším zbožím na trhu. Firmy si ty nejlepší cení i na 200 tisíc korun měsíčně, ale i ti o něco méně zkušení berou běžně kolem 130 tisíc. Občas sami uchazeči kroutí hlavou, jak velké peníze jim zaměstnavatelé nabízejí.

Co je to HRIS?

Tento obor označují personalisté zkratkou HRIS: human resources information systems, tedy informační systémy pro lidské zdroje. Největšími z nich jsou SAP SuccesFactors a WorkDays, existuje však i řada menších. Profesi vykonávají nejčastěji IT specialisté, kteří částečně zběhnou do personalistiky, typicky například softwarový inženýr, který se v určité fázi stane součástí personálního oddělení velké firmy, kde se i nadále věnuje zpracování dat, a postupně pronikne do dalších personálních procesů. Často sem míří také ekonomové či datoví analytici. A proč jsou tak vzácní? Jedná se o projektové manažery, kteří perfektně rozumějí fungování monstrózních databází, ale zároveň musejí mít cit pro specifika jednotlivých firem, protože každá taková velká firma je originál. A spuštění obří databáze trvá běžně i celý rok.

Nejperspektivnější obor pro několik příštích let

Díky probíhající digitalizaci se firmy předhánějí v tom, aby své personální informační systémy spustily. Mít všechny podstatné informace o každém zaměstnanci na jednom místě a s možností s nimi účelně pracovat, to představuje klíčovou konkurenční výhodu. Lovci hlav tedy predikují, že v příštích letech budou mít personální informatici žně. Jakmile však bude trh saturován, zájem o ně se poněkud utlumí. Obor HRIS se tedy jeví být právě nyní tím nejperspektivnějším. A jak se takovým personálním ajťákem stát? Pokud jste IT specialista nebo i student a cítíte, že vás samotné technologie nenaplňují, máte manažerský styl uvažování, jste komunikativní a mluvíte anglicky, je dobré jít do firmy, která se HRIS zabývá, a tam začít pracovat s velkými databázemi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz