Článek
Na pečení vánočního cukroví se vždy moc těším. Už v říjnu si prohlížím postarší vánoční časopisy a říkám si: „A tohle upeču a tohle“, „Tohle se minule povedlo, tak to taky“, Tohle vypadá dobře, to zkusím“, „A tyhle, tyhle také musí být“. Hlavně takové ty stálice, co se vždy povedou a hlavně je máme rádi. Jenže už se mi stalo, že i stálice zklamaly. Nepovedly se mi, a to třikrát po sobě. Mohlo to být nedostatečnou přípravou, že jsem těsto málo propracovala, nenechala dostatečně odležet, jinou značkou některé ingredience, délkou pečení, anebo nesprávnou manipulací. Důvodů může být. Takže letos udělám jen ty, co se několik let po sobě povedly. Žádné experimenty!
Kolik druhů dle tradice?
Měla jsem zato, že snad 13, nevím proč, ale dočetla se, že jich má být nejméně 7 a jinde zas 12 za každý měsíc v roce. Tradice je tradice, ale dle této se jistě většina hospodyněk neřídí a pečou dle svých možností, přání rodiny a okolností. Bohužel, letos, jednou z okolností je i cena surovin. Nejen másla, ale i cukru, mouky i vajec. Ty se také nedrží zrovna při zemi a i tyto základní suroviny jsou v hledáčku při případných slevách.Vlašské ořechy pomrzly, a tak se najde spousta těch, mimojiné i podvodníků, o kterých jsem psala v jiném článku, co zkoušejí prodat „letošní“, ale i z minulé sklizně za vysokou cenu.
Péct se dá i s jinou surovinou, někdo přímo používá tu, ale já osobně to s máslem vnímám jako nejchutnější. I když jsem letos před Velikonocemi vyzkoušela jinou alternativu, u nás ji měli ve slevě za 17 kč a po upečení lineckých sušenek chuťově - nepoznala bych rozdíl, spíše jde o ten psychický pocit, protože co si budem, máslo je máslo. Ale vzhledem k ceně, na jakou ho obchodníci šponují, budu péct z oné alternativy. Už z principu. Jen krémy budu dělat z másla. Vejce máme domácí a lískové ořechy jsem si nasbírala.
Tedy upeču asi těch sedm druhů. Pamatuji si na pečení s maminkou. Standardně jsme pekly dva druhy - linecké a pracny, ale díky plnění, polevám a zdobení to nakonec bylo druhů několik. Linecké s jahodovou a meruňkovou marmeládou, máslovým krémem samotným i doplněným kakaem, nebo kávou, s polevami také tak. Byly různé tvary. A Na ně buď lískový oříšek nebo vlašský. Pracny byly vždy světlé oříškové a tmavé kakaové. Takové ty velké, co se mačkaly do formiček. Dosud je mám schované. I vykrajovátka. A vždy si vzpomenu. Na to, jak máma říkala, ať vykrajuju co nejblíž u sebe, jak jsme spolu mačkaly těsto do formiček, jak jsem vylízávala krém z misek. Proto je pro mě pečení vánočního cukroví i taková nostalgická, krásná vzpomínka. A teď peču zase se svými dětmi. A říkám jim to samé.
Mám pár osvědčených receptů z časopisů, v nichž jsme ještě s maminkou listovaly a nějaké novější pár let zpět.
Letos tedy plánuji tyto:
Perníčky
750 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru, 220 g medu, 150 g másla, 3 vejce, 2 lžíce kakaa, 1 lžíce perníkového koření, 2 lžičky sody
Těsto se krásně vypracuje a nelepí. Dá se vykrajovat klasickými vykrajovátky, anebo razítkovými. Vzhledem k množství lze poté podarovat třeba děti ve školce, škole, učitelky.
Linecké
350 g hladké mouky, 250 g másla, 120 g moučkového cukru, 2 žloutky, 1 sáček vanilinového cukru, jahodová a meruňková zavařenina na slepení
Tohle je klasika všech klasik. Mám ho snad nejradši. A tuze ráda bych měla s těmi různými krémy a polevami, ale vždy se zmůžu pouze na to slepení marmeládami.
Išelské
200 g hladké mouky, 150 g másla, 70 g moučkového cukru, 30 g strouhaných ořechů, 20 g kakaa, 1 žloutek, 1 sáček vanilinového cukru, náplň: 100 g másla, 100 g moučkového cukru, 100 g mletých ořechů, 2 vrchovaté lžíce meruňkového džemu, poleva: rozpuštěná mléčná čokoláda, celé oříšky na dozdobení
Zkusila jsem loni, ale těsto se mi vykrajovalo nedobře, protože bylo moc suché, nejspíš tím kakaem, ale výsledný efekt byl chuťově báječný. Takže buď upravím recept tak, že co množství kakaa, tak o to uberu mouky, anebo kakao vynechám. Variací může být více. S vlaškými či lískovými, mandlemi - do těsta, do náplně i jako ozdoba. Džem se také může dát jiný.
Vanilkové rohlíčky (bez ořechů)
130 g hladké mouky, 30 g moučkového cukru, 1 sáček vanilinového cukru, 100 g másla, moučkový a vanilinový cukr na obalení
Ty byly v jednání, protože je absolutně neumím tvarovat. Sice jsem po zhlédnutí videa od Mirky van Gils Slavíkové na okamžik uvěřila, že bych to přecejen mohla dokázala, když jsem viděla, jak jí to jde od ruky a tak lehce, ale ne, po mém pokusu vypadaly, opět, jak zmutovaná žížala. Tedy jsem zakoupila plechovou formu a protože jsem nechtěla nic ponechat náhodě, zkusila, teď na začátku listopadu, a výsledek parádní! Rohlíček jeden jako druhý. A hlavně se díky formě „nerozlezly“ jak se mi to stalo vždy.
Šlehačkové cukroví
500 g polohrubé mouky, 250 ml smetany ke šlehání, 250 g másla, moučkový cukr na obalení
Nelepí a nemusí se při vykrajování podsypávat a není zde cukr. Velmi vděčné. Je velmi křehké, a proto je třeba vykrajovat s co nejmenšími formičkami. Po upečení je ho hodně. Lze zmenšit na poloviční i čtvrtinové množství a i tak je ho až dost, že lze podarovat i další.
Masarykovo cukroví
Zkusila jsem minulý rok s lískovými ořechy a byla to taková slast, že zařazaji trvale do svých stálic. Recept, bohužel, nevím, jaký jsem zvolila, ale nějaký vyberu. Poměr surovin se různě liší, ale myslím, že žádný není špatně, jde jen o preference - množství a převaha té které suroviny. Na tohle cukroví se těším moc!
Skořicové hvězdičky
300 g polohrubé mouky, 200 g másla, 100 g mletých lískových ořechů, 75 g moučkového cukru, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva, 1 vrchovatá lžička mleté skořice, špetka soli
Ráda bych, aby byla ve vánočním cukroví zastoupena i skořice, ale vyloženě osvědčený recept si nejsem jistá, zda mám ten správný, ale vzhledem k tomu, že tam jsou oříšky, na 98 % bude určitě dobrý a povede se.
A jeden navíc:
Krémová kolečka s koňakem
200 g hladké mouky, 75 g moučkového cukru, 75 g jemně strouhaných loupaných mandlí, 125 g másla, 1 vejce, 2 lžíce vaječného koňaku, náplň: 100 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 žloutek, 1 lžíce strouhaných loupaných mandlí, 2 lžíce vaječného koňaku, poleva: rozpuštěná bílá čokoláda
Tyto letos neplánuji, dělala jsem v podobě srdíček minule a byly výtečné, tak třeba někdo zkusí.
Tak ať se cukroví povede!