Hlavní obsah
Lidé a společnost

Kam se psem, když se o něj nemůžete dočasně postarat? Do psího hotelu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Se souhlasem Vlaďka Králová

Vzkaz Vlaďky mluví za vše: „Nehledejte nejlevnější hlídání, hledejte ověřenou kvalitu. Nehledejte milovníky psů, hledejte ty, jež mají se psy prokazatelné zkušenosti.“

Ne každý pejskař bydlí s tchánem jako my, který nám smečku pohlídá během dovolené, prázdnin, pobytu v lázních, rodinných oslav, služebních zahraničních cest, nemocí či pracovních povinností. Jaké možnosti mají ti, kteří doma hlídání psa nemají?

Článek

Jsou psí hotely a psí hotely. Je třeba mezi nimi dobře vybírat. Já osobně bych své psy nikomu cizímu nebo bez perfektní recenze blízkého kamaráda nesvěřila. A neznámé chůvě na hlídání už vůbec ne. Nic proti nikomu, ale stát se může všelicos a míra odpovědnosti je věc, jak známo, sporná. Co si o tom myslí zkušená pejskařka, výcvikářka, individuální trenérka psů, provozovatelka rodinného psího hotelu a e-shopu s potřebami pro psy a kočky, paní Vlaďka Králová?

Jak mě pejskařina začala živit

Vlastně jsem pouze zoficiálněla to, co jsem dělala běžně. Většina těch, co za mnou chodí se psy cvičit, ať individuálně nebo do psích školiček, neustále něco potřebovala a já neustále někde něco sháněla. Nebo naopak se nám něco u někoho líbilo a hned se rozjela akce s hromadným nákupem. S vlastním e-shopem nabízejícím potřeby pro psy a kočky je to jednodušší. Nemám na e-shopu nic, co by neprověřili moji klienti nebo naši psi. Tak došlo k tomu, že mě můj koníček pejskařina začal živit. Takhle to vypadá jednoduše, ale je za tím spousta práce, přešlapů, ale i chvilek, kdy jsem sama na sebe pyšná.

Podnikání v rodinném domě

Propojení pracovního a osobního života je hrozně jednoduché. Součástí mého pracovního života je i můj partner a podnikáme v našem rodinném domku. To prostě těžko oddělíte. To zkrátka nejde. Je to můj kompletní život.

Zatím mi psi krkem nelezou, ale možná je to proto, že oni nemluví, tak spolu můžeme svorně mlčet nebo můžu láteřit na celý svět a oni to dál nepustí. Ale hlavně je to souznění, láska na celý život.

Začátky jednoho malého psího hotelu

Ano, na začátky podnikání se psím hotelem si pamatuji dobře. I to vlastně vyplynulo z mých kurzů a jiných psích aktivit. Jednou se někdo zeptal, zda bych mu nepohlídala psa v době jeho pobytu v lázních. Chytře dodal, že nikomu jinému by psa nesvěřil a už jsem se vezla. Ale je to pro mě vlastně hlavně relax.

Máme doma dva psí seniory. Nechci k nim teď štěně a s těmi půjčenými si to dovádění užívám dál. Naši klienti jsou většinou naši kamarádi a psi lidí, kteří s námi jezdí na akce. Další skupinu tvoří ti, kteří dostali doporučení právě od nich.

Máme netypický hotel, malý, s individuálním přístupem, takže také s velmi omezenou kapacitou. Myslím, že pokud vyberete správný hotel, je to varianta pro každého psa. Vždyť i my lidé musíme vypnout, odpočinout si od starostí a povinností.

Vlaďka to vidí jasně: „Trend luxusních psích hotelů mě uvádí v úžas – čtení pohádek, porcelánové talířky na jídlo, lapač zlých snů… Psí svět je přece jenom od toho našeho trochu odlišný.“

Dát psa do psího hotelu? Nikdy neříkej nikdy…

Možná se teď najdou tací, co budou oponovat, že svého psa berou všude s sebou a bez něj by nejeli nikam. Jenže dnes už velká část ubytovacích zařízení psy prostě neubytuje. Navíc je spoustu životních situací, kdy to jinak prostě nejde. Jedna naše klientka mi během kurzů poslušnosti vysvětlovala, že ona tohle prostě nechápe, že pes je člen rodiny a bez něj nikam… Večer mi vyděšeně volala, že by k nám potřebovala dát psa. Dcera si ošklivě zlomila nohu, musí na operaci, manžel je pracovně v Itálii a ona chce být samozřejmě s dcerou… Nikdy neříkej nikdy. Naštěstí všechno dobře dopadlo a myslím, že i chlupáč si to u nás užil. Tyto situace jsou ale výjimky. Většinou jde o daleko příjemnější potřeby. Dovolená, rodinné oslavy, pobyt v lázních, návštěva rodiny v zahraničí apod.

Hotel pro všechna plemena, bez agrese vůči lidem

Přijímáme do péče všechna plemena, malá i velká. Jedinou podmínkou je, že nesmí projevovat agresivitu vůči lidem. U nás bývají na pobytu nejčastěji velká plemena. Ne všude je berou. Za mě je důvod jednoduchý. Velký pes = velká starost. Nemůžete pustit deset psů dohromady, jak je na většině míst, kde ubytovávají psy pravidlem, a v případě, že se poškorpí, je prostě jednou rukou rozdělit. Musíte se jim věnovat.

Výchova je věc páníčků, my hlídáme

Pokud svěříme naše psy někomu na hlídání, chceme, aby je hlídal, ne vychovával. A z toho vycházíme i my. Výchova je věc páníčků. Pokud se samozřejmě nejedná o pobyt, kde jsme na cvičení nebo na pomoci s vyřešením problému předem domluveni. Troufnu si říct, že většina psů se během 1-2 dnů přizpůsobí hotelovému režimu a to, co dělají doma, odloží zase na doma. Což za mě potvrzuje, že většina problémových psů je problémových, protože se jim to toleruje nebo jim nikdo nevysvětlil, jak je to správně. Tím, že budeme psa stále dokola napomínat, říkat jen NE, FUJ, NEDĚLEJ TO - nic nezmůžeme, musíme mu také říct: TAKHLE JE TO DOBŘE.

Nejčastější problém – neschopnost psů snášet samotu a odpočívat

Nejčastěji se setkáváme s tím, že pes neumí být ani minutu sám. Hodně moderní je teď mít psa se separační úzkostí. Většinou se ale jedná o nedostatečnou nebo nesprávnou výchovu psa. Je prokázáno, že separační úzkostí trpí nejčastěji psi adoptovaní z útulku než psi, kteří jsou od štěněte v rodině.

Dále většina psů neumí odpočívat, z čehož pak vyplývá spousta problémů, nejen pro ně, ale i pro páníčka. Argumentují tím, že jejich pes trpí ADHD. Zvláštní je, že ve chvíli, kdy u nás mají režim, zmizí i tato diagnóza. Je důležité uvědomit si, že pes musí odpočívat, uvolnit svou mysl i tělo. Všechno je řešitelné.

Režim ve psím hotelu = dozor 24/7

K nám do hotelu dochází pomocnice, která nám pomáhá ve chvílích, kdy my máme program. Nenecháváme naše psí klienty ani minutu bez dozoru. Jsme za ně zodpovědní 24 hodin denně, a to je velký závazek. Úzce to souvisí s další otázkou. Unavený pes je totiž bezproblémový pes.

Během dne absolvují čtyři procházky. Máme u domu krásnou stezku, která vede do Klánovického lesa. Pokud se vydáme na druhou stranu, dojdeme ke psímu hřišti a rybníku. Délku procházek uzpůsobujeme podle věku a kondice pejska. K dispozici mají také zahradu, v teplém počasí psí bazén. Pejsky ubytováváme společně s námi, v rodinném domku. Máme k tomu vyčleněné celé přízemí. Mohou do postele, na sedačku, sledovat TV… Prostě jako doma.

Venčení, hry, oddělený spánek

Jednoduše naši hosté nemají čas se nudit. Vzhledem k velkému prostoru a omezenému množství chlupáčů nemusíme řešit jejich snášenlivost. Nepřijdou spolu totiž do kontaktu. Pokud to majitel vyžaduje, jsou spolu psi během venčení, dopřejeme jim hru pod dozorem, ale během spánku jsou odděleni. Nedovedu si představit, že bych já sama dala psa do hotelu, kde bude pohromadě s ostatními. Znám hodně neveselých příběhů z těchto forem ubytování. Všimněte si, že tyto hotely ubytovávají vždy klienty malého nebo středního vzrůstu s podmínkou nekonfliktnosti – případné spory mezi nimi totiž lehce fyzicky zvládnou. Pokud je pes nesnášenlivý s ostatními, nepřijmou ho. Přiznám se, že tento typ ubytování mě osobně děsí a nechápu, že tam někdo svého psa ubytuje. Umřela bych strachy.

„Většina problémových psů je problémových, protože se jim to toleruje nebo jim nikdo nevysvětlil, jak je to správně. Tím, že budeme psa stále dokola napomínat, říkat jen NE, FUJ, NEDĚLEJ TO – nic nezmůžeme. Musíme mu také říct: TAKHLE JE TO DOBŘE.“

Trend luxusních hotelů mě uvádí v úžas – čtení pohádek, porcelánové talířky na jídlo, lapač zlých snů…

A pak je další varianta, která mě osobně uvádí v úžas. Trendem se nyní stávají luxusní hotely pro psy. Myslím, že to vyplývá z toho, že psy dnes hlídá opravdu kdekdo, takže pokud chce někdo nový uspět, musí se něčím odlišovat. Připadá mi to spíše jako tahání peněz lidem z kapsy. Nejsem si jistá, zda to pejsci úplně ocení. Čtení pohádek, porcelánové talířky na jídlo, lapač zlých snů… Není lepší vzít po celodenních PSÍCH aktivitách unaveného chlupáče prostě a jednoduše do náruče, dát mu pusu a nechat ho v klidu odpočívat? Psí svět je přece jenom od toho našeho trochu odlišný.

V hotelu i barfujeme, ale granule vítězí

Hodně našich klientů barfuje, ale stále vítězí krmení granulovaným krmivem, maximálně vylepšeným o konzervu. Alergie nemívají. Myslím, že za celou dobu provozování hotelu, jsme u nás měli nanejvýš dva alergiky. Jednalo se vždy o potravinovou alergii a oba měli k této alergii vyhovující granulky. Možná díky tomu, že většina psích klientů je na granulích, které musí kousat, jsme se nějak nesetkali ani s problémy se zuby. Ale všeobecně výživa a starost o zdraví pejska je na delší povídání a na jiný článek. O tom třeba až příště.

Zamyšlení závěrem o hlídací chůvě

Chtěla bych se závěrem přimluvit za všechny domácí mazlíky, které musíme na nezbytnou dobu umístit mimo domov. Vybírejte pečlivě, komu je svěříte. Osoba, která napíše do inzerátu, že má odmala ráda pejsky a je jí nejlépe 15 let, nebude mít pravděpodobně žádné zkušenosti s jejich chováním. Co bude vaše prázdninová chůva dělat, pokud dojde k nějaké nečekané akutní komplikaci? Má domluvenou veterinární pomoc 24 hod denně? Vlastní auto a ŘP? Někdy je to hra o život, hra o minuty. Nehledejte nejlevnější hlídání, hledejte ověřenou kvalitu. Nehledejte milovníky psů, hledejte ty, jenž mají se psy prokazatelné zkušenosti. Váš zvířecí kamarád si to zaslouží.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz