Hlavní obsah
Lidé a společnost

Kde je vůle, je i cesta, říká vojanda z aktivní zálohy AČR

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Se souhlasem Kateřiny Čížkové

„Spojař, tedy spojařka, musí najít spojení za každou cenu. Bez spojení totiž není velení,“ říká Kateřina Čížková z aktivní zálohy AČR.

Co vedlo před šesti lety mladou kariérně úspěšnou ženu stát se členkou aktivní zálohy Armády České republiky? Krátká verze odpovědi na mou otázku zní: Přijde jí to správné. Proč?

Článek

Otázka je v současné době nanejvýš aktuální, na jedné straně kvůli vyhrocenému válečnému konfliktu na Ukrajině, na druhé straně kvůli víkendovým povodním na území České republiky. Proč se dobrovolně jako „obyčejný člověk“ trénovat v psychické i fyzické odolnosti v aktivní záloze AČR? Co znamená stát se jejím členem? Zeptala jsem se své odvážné a rozhodné spolužačky Kateřiny Čížkové.

Ahoj Káťo, jsi členem aktivní zálohy Armády České republiky. Co tě k tomu vedlo?

Mám pocit, že v dnešní době je důležité se podílet na službě vlastní zemi, i na myšlenkách, které reprezentuje (svoboda jednotlivce, demokracie, lidská práva) aktivně. Pro člověka, který nechce nebo nemůže vstoupit do služby na plný úvazek, k tomu vedou dvě cesty. Angažovat se buď v nějakých nevládních neziskových organizacích či charitách, anebo v aktivní záloze Armády České republiky. Služba v aktivní záloze kromě toho nabízí i bonus ve formě výcviku a možnosti připravit se psychicky i fyzicky na nenadálé situace, které by mohly kdykoliv přijít. Tím nemyslím jen válečný konflikt, ale i přírodní katastrofy, jako jsou třeba povodně. Já jsem si vybrala aktivní zálohu, protože jako bývalá Skautka chovám respekt a úctu k lidem, kteří pro naši vlast byli ochotni riskovat mnohdy své vlastní životy.

Přiblížíš čtenářům, co to přesně znamená, jak si vše lépe představit, co vše to obnáší?

Na to, abych se dostala do aktivní zálohy AČR, jsem musela absolvovat Kurz základní přípravy při Vojenské akademii ve Vyškově a poté jsem musela projít dvoudenním výběrovým řízením k rotě AZ 102. průzkumného praporu v Prostějově, který jsem si vysnila jako své působiště. Nyní jezdím čtyřikrát do roka na týdenní až čtrnáctidenní pravidelná cvičení, kde se s kolegy zdokonalujeme ve vojenském průzkumáckém řemesle. To znamená: zdravotní příprava, střelby, obsluha radiostanic, taktika, topografie… K pravidelným cvičením připadá ještě minimálně týden až tři týdny odborné přípravy v podobě kurzů.

Jak dlouho a v jakém útvaru AZ jsi?

Od roku 2019 sloužím u 102. průzkumného praporu v Prostějově.

Byla jsi v AZ i v zahraničí, popř. kde, jaké máš zkušenosti?

V zahraničí jsem zatím nebyla, ale pokud bych byla povolána ke službě za hranicemi ČR, nebránila bych se tomu.

Na závěr by mě zajímalo, jak se to vše dá skloubit dohromady s rolí pracující úspěšné ženy-podnikatelky na plný úvazek?

Někdy je to obtížné, protože čas, který strávím na cvičení, musím pak dohánět. Samozřejmě je nutné obětovat nějaký svůj volný čas, bez toho to prostě nejde. Ale kde je vůle, je i cesta.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz