Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Když prase štěká a hlídá jako pes

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Se souhlasem Denisy Leitnerové

Kámoši labrador Filípek a prase Růženka společně na zahradě

Umíte si představit, že prase štěká, hlídá pozemek a obecně se chová jako pes, se kterým odmala vyrostlo? Denisa Leitnerová dostala k narozeninám nebývalý dárek – selátko Růženku plemene göttingenské zakrslé prase.

Článek

Stejně dobře umí Růženka plnit povely jako sedni, lehni, slyší na svoje jméno, je čistotná. Společně s ní doma Denisa chová ještě labradorského retrívra Filípka a nemůže si tandem prase a pes vynachválit. Jak se jim spolu žije?

Göttingenské zakrslé prase, jeho vzhled a původ

„Göttingenské zakrslé prase (angl. Gottingen Miniature Pig, něm. Göttinger Minischwein) dosahuje v dospělosti hmotnosti od 35 do 90 kilogramů. Optimální výška má být 35-38 centimetrů. V domácích chovech se nedbá tolik na velikost göttingenských miniprasátek a ty pak bývají i podstatně větší.

Bylo vyšlechtěno v 60. letech minulého století na univerzitě v německém Göttingenu z minnesotských zakrslých prasat, vietnamských prasat a německého landrase. Potravu göttingenských miniprasátek tvoří z 95 % rostlinná potrava. Zbytek mohou tvořit třeba i granule pro psy, které zajistí všechny potřebné živiny a vitamíny.

Je možné vodit je na kšírech pro psy. Velmi snadno si na to zvyknou a potom se s nimi můžete vypravit i na procházku bez obav, že je už neuvidíte. Po ochočení už si vás prasátko hlídá, abyste mu neutekli vy, a nevzdaluje se od vás na více než 20 m. Jsou otužilá a na nemoci netrpí. Je jen potřeba jim v zimním období zajistit zateplenou boudu vystlanou slámou ve vysoké vrstvě,“ říká o chovu göttingenských prasat pan Ing. Zbyněk Pokorný[1].

Jak se jelo pro Růženku

Denisa Leitnerová doma společně chová göttingenské miniprase Růženku, které jsou nyní 4 roky, a hnědého labradorského retrívra Filípka, kterému je 7 let. „Prasátko je snadno ochočitelné, chytré, společenské a učenlivé zvíře,“ vypráví podle své zkušenosti Denisa.

„Škádlí se spolu, běhají, dovádějí, jsou schopni si vedle sebe lehnout a vyhřívat se na sluníčku,“ popisuje Denisa Leitnerová společný život prasete a psa.

Jak se Denisa dostala k prasátku? Přítel: „Miláčku, mám pro tebe dáreček k narozeninám.“ Denisa: „To je úžasné! A kam pojedeme? Na sebe si obléknu šatičky a ty nové lodičky?“ Přítel: „To bych ti nedoporučoval. Na sebe si oblékni tepláky a ty červené holiny.“ A tak se jelo pro prase Růženku!

Spokojený tandem prase a pes

Prasátko a pejsek spolu vycházejí hezky. Když byla Růženka malinká, leželi spolu s pejskem u nás doma. Musím ale uznat, že vždy převládá dominance naší Růženky a Filip to akceptuje.

Růženka si své území velmi dobře hlídá. Jak odmala vyrůstala se psem, snaží se ho napodobovat. Její chrochtání zní jako štěkot, běhá kolem plotu, když jde někdo kolem a oznamuje nám to. Slyší na své jméno, občas jí řeknu kočičko, ale samozřejmě slyší na slovo potrava. Jako pejsek dokáže plnit povely – sedni, lehni, vše, co dokážou psi. Není nic, co by nezvládla, aby nám udělala radost, ale vše jen v její prospěch a dělá to za pamlsek.

Na procházky s prasátkem nechodíme. Když byla malinká, tak jsem ji párkrát vzala po vesnici na růžových kšírech. Růženka má svůj výběh, kde má prostor na proběhnutí. Dále má k dispozici zahradu, kde tráví čas se psem.

Růženka spí v kotci určeném k chovu prasat. Každý večer, ať je léto či zima, ji zavíráme dveře, když jde spinkat z důvodu jejího pocitu bezpečí. Její kotec je vystlán slámou, v zimě je třeba zajistit teplo. Prasátka mají vrozený smysl pro udržování čistoty, jsou zvyklá chodit na toaletu na jedno místo. Doma chodila do bedýnky, v létě chodí na jedno místo ven a v zimě chodí taktéž do jednoho rohu v kotci. Pejsek spinká v boudě.

Růženka jako svéhlavá společnice

Když byla Růženka malinká, krmili jsme ji pouze vařenou zeleninou. V současné době je prasátko krmeno psími granulemi. Nadále jí ke granulím dáváme suché pečivo, zeleninu, ovoce, piškoty. V létě se krmí sama trávou. Göttingenské prasátko se v žádném případě nesmí krmit zbytky z kuchyně!

Göttingenská prasátka nebývají nemocná. Je očkovaná proti červince dvakrát ročně. Odčervuji ji stejně jako pejska dvakrát ročně.

Jinak umí být paličatá a svéhlavá společnice. Umí jíst ze lžičky a přestěhovat si vše, co si zamane. Ráda nosí slámu či větve v jejím rozkošném rypáčku. Ráda se mazlí, nejraději si lehne na bůček a miluje drbání jejího růžového bříška. Samozřejmě když se věnuji Růžence, začne vyžadovat pozornost i Filípek a někdy je to s nimi náročné J.

Na okolní zvířátka si myslím, že moc nereaguje, spíše se lekne, když ji někdo vyruší, ať už v jejím odpočinku či v pojídání trávy. Má ráda děti. Lépe se cítí v dámské společnosti než v té panské.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz