Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Lze si v ČR pořídit klokana jako zahradního mazlíčka? Jak se stal klokan Zvonimír zahradníkem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Se souhlasem Lenky Merxové

„Hledali jsem na Bazoši sekačku na sekání trávy na zahradě, koupili jsme si místo toho klokana.“

Když mi kamarádka říkala, že má na zahradě klokana, myslela jsem si, že si ze mě dobře střílí, aniž by byl apríl. Co dělá klokan ve městě na zahradě u rodinného domu ve 21. století? Kde se tam vzal? A jak se jim s ním žije?

Článek

Matně si z dětství vybavuji rodinný seriál ze začátku 90. let s klokanicí Skippy jakožto nejlepší kamarádkou dvojčat. Film je film. Pak mi hlavou zní písnička z Macha a Šebestové z epizody v Austrálii: „Hurá, ulovili jsme klokana, to bude pochoutka!“ Klokana na maso určitě nemá…

Seznamte se, klokan Bennettův jménem Zvonimír

Zvíře Klokan Bennettův patří do kmene strunatců, podkmen obratlovci, třída savců, podtřída vačnatci, řád dvojitozubci, čeleď klokanovití, rod klokan, druh klokan rudokrký, tasmánský poddruh klokana rudokrkého. V přírodě se přirozeně vyskytuje v Austrálii a na Novém Zélandě. Patří k menším poddruhům klokana, dosahuje výšky od 65 do 95 cm a váží od 11 do 27 kg.[1] Měl by se dožívat kolem 12 - 15 let. Dokáže běžet rychlostí až 50 Km/h a skoky mohou být dlouhé 10 metrů.[2]Toť fakta.

Zajímavostí je, že se lze kromě Austrálie, resp. Tasmánie, s divokými klokany rudokrkými setkat na skotském ostrůvku Inchconnachan, kde byl vysazen v 70. letech, na ostrově Man a v lese Rambouillet asi 50 km od Paříže – v obou případech jde o skupinky založené párem, který kdysi utekl ze zoo. Další minipopulace jsou zřejmě i v Anglii a na Jižním ostrově Nového Zélandu.[3]

Lenka s rodinou potřebovali novou sekačku na trávu. Hledali ji na Bazoši a co na ně vyskočilo ve vyhledávači? Kupte si na zahradu klokana, bude vám dobrým zahradníkem! Za kolik? Samec kolem deseti tisíc korun, samice za třicet tisíc korun. V sousedním Německu se prodávají samci od 250 euro, samice kolem 750 euro. Odkud? Z klokaní farmy! Slovo dalo slovo, představy začaly mít jasný obrys a jelo se pro klokana. Jmenuje se Zvonimír, říkají mu Zvonďo, Zvoňku, Zvonečku. „Líbilo se nám dát exotickému zvířeti ryze české jméno. Hledali jsme v kalendáři, najednou na nás vyběhl „Zvonimír“ a my věděli, že přesně to je to pravé ořechové,“ vzpomíná Lenka na začátky života s klokanem Zvoňkem.

Chovem podobný králíkovi

Hlavou mi zní věta lišky, co říkala Malému princovi: Stáváš se navždy zodpovědným za to, cos k sobě připoutal. Jak se dá žít s klokanem? Nepatří spíše do ZOO než na zahradu k domu?! Klokany chovají například v zoologické zahradě Hluboká, v Praze, v Chlebech, v Plzni, ve Zlíně nebo v Olomouci. Vážně existují v ČR chovatelé, kteří založili klokaní farmy, kde si je lidé mohou pořídit a odvést si je domů na zahradu?! Vlastně proč ne, chov je údajně velmi nenáročný, zvíře se dobře přizpůsobilo evropskému klimatu a potřeby zvířete lze velmi dobře srovnat s chovem králíka.

Klokan vs. ovce 1:0

Sedím naproti Lence se sklenicí dobře vychlazené volby sládků a Lenka vypráví a vypráví o Zvoňkovi, její nadšení nebere konce. Odmala miluje zvířata všeho druhu a vsadím se, že první knížkou si listovala atlasem zvířat. Jaký tedy je život s klokanem? Klokan se o zahradu prý stará hezky. Na rozdíl od ovce nevydává žádné zvuky, které by rušily sousedy. Nebečí. Přirozeně zastříhává trávu, křoví, květiny, listy, okusuje haluze, čímž pádem keře a stromky zase krásně obrazí, aniž by je musel stříhat člověk. Nehrabe, neničí, přirozeně zahradničí, dalo by se říct ideální pomocník. Je v něčem tedy zakopán pes?!

Negativum 1: Není mazlivý

Jde o tři věci. Mazlivost, snášenlivost a ošetřování. Jedno negativum, co by mu Lenka vytkla, je to, že není mazlivý. Prý se dá lépe ochočit mládě od již ochočené samice, ale u dospělého samce tomu tak není. V povaze nemá žádnou agresi či konfliktnost. Lenka má jasnou vizi: Pořídit si ochočenou klokanici, odchovat v páru se Zvonimírem mláďata a vymazlit si je od narození.

Negativum 2: Se psem není kámoš

Pokud se drží více druhů zvířat pospolu, v zajetí si dobře rozumí s dalšími malými hospodářskými zvířaty, jako je koza nebo ovce, dále se pštrosem, lamou či koněm. Pobývání v zajetí spolu se pse není nejvhodnější, protože pes dingo je mu ve své domovině hlavním nepřítelem, samozřejmě kromě člověka. V případě pocitu ohrožení dupe zadníma nohama a v případě největšího ohrožení je schopný kousnout, ale vždy nejdříve volí útěk. Mezi sebou se klokani dorozumívají různými zvuky od syčení po bručení, ale protože nemá téměř žádnou mimiku, těžko lze vyčíst, co zamýšlí.

Negativum 3: Veterinární péče je nesnadná

Třetí klokanovo negativum je to, že se s ním dá velmi špatně manipulovat v případě, že je třeba ho někam přemístit či léčit u veterináře. Odchyt klokana probíhá ne úplně humánně, kdy se buď chytne za zátylek a ocas nebo se zažene do rohu odchytu a přendá se do přepravního boxu. Bohužel je toto pro zvíře velmi stresující a bylo by vhodné ho například na odchyt a převoz utlumit vhodnými veterinárními prostředky. Navíc není úplně snadné najít veterinárního lékaře, který by ve své agendě měl ošetřování klokana. Lenka měla štěstí a našla si veterináře, který má zkušenost s exotickými zvířaty ze zoo. Na druhou stranu se ho netýká žádné očkování, čipování, odčervování, tak jak jsme tomu zvyklí u domácích mazlíčků. Breberek z kožíšku je prý schopný zbavit se sám vykusováním, vyškrabáváním při každodenní hygieně a pravidelným opečováváním se.

Granule a zeleninu má rád

Ani strava klokana vás finančně nezruinuje. V zimě se spokojí se senem a granulemi, v létě má rád zeleninu a nepohrdne zbytky z kuchyně, jako slupky od okurky, natě mrkve, kedlubna, jablko, dále oříšky a semena. Může se utlouct po směsích semen pro ptáky a po čerstvých klasech kukuřice. Jen pozor na nadýmavou zeleninu typu brokolice a květák. Suchým chlebem by se rovněž neměl překrmovat. Větvičky s listy jeho zažívání udělají lépe. Samozřejmostí je čerstvá voda. Dobrým tipem je nemrznoucí miska na vodu na zimu. Dokonce si poradí i s jedovatými rostlinami. Když něco podobného sní, vyzvrací to a pak to znovu sežere, což je normální a čistí si takto zažívání.

Výběh a oplocení zahrady je nutné

Zahrada by měla být poměrně rozsáhlá, aby se zde mohl volně pohybovat a pohupkávat si. Zcela zásadní je, aby byla dobře oplocená s plotem vysokým nejlépe 2 metry. V případě ohrožení je totiž schopný skákat opravdu vysoko a vcelku bez velkých potíží. Dále potřebuje zázemí na zimu v případě mrazu, sněhu, deště a větru, které by mělo mít formu nějakého domečku či boudičky, nejlépe dobře odizolované a zateplené, aby neprochladl a měl se případně kam schovat před nepřízní počasí. Například podle německé legislativy musí mít klokan k dispozici venkovní výběh o rozměru minimálně 200 m2.[4]

Dvě až tři dělohy, rozeklaný penis

Velice zajímavou kapitolou je způsob jejich rozmnožování a odchovu mláďat. Samci mají jeden tzv. dvouhrotý nebo rozeklaný penis. Samice to mají ještě zajímavější: „Samice mají vyvinuté dvě pochvy a dvě dělohy, které jsou funkční střídavě během následujících období rozmnožování. Ovšem v době březosti se jim vytváří ještě třetí pochva (bez dělohy), která slouží jako porodní cesta. Proto je samice klokana schopná vychovávat několik různě starých potomků současně. Zatímco právě oplodněné vajíčko čeká v klidovém stavu ve vejcovodu, starší vajíčko se vyvíjí v děloze. Další generace je představována mládětem, které je již přisáté ve vaku. Zároveň samice dosud přikrmuje odrostlé mládě, jež se do vaku nevejde.“[5] Ve vaku mládě zůstává 8 – 9 měsíců. Od matky se mládě dá odebrat kolem roku života.

Klokan je jen pro trpělivé

Pro koho se na zahradu hodí a pro koho spíše ne? „Doporučuji ho pouze trpělivým lidem, protože je s ním horší komunikace a má na všechno spoustu času,“ říká s úsměvem Lenka. To mi mimo jiné velmi připomíná naši zlatou tibetskou dogu Dorinku – vyzenovanou buddhistku s vlastním názorem na vše. V podstatě člověka ke svému životu nepotřebuje. Když má vhodné zázemí a dostatek potravy s vodou, bude si spokojeně hopkovat. Kontakt s člověkem pro něj není na první místě. „Není snadné získat si jeho důvěru. Teď ho máme doma rok, pokroky jsou vidět, ale že by k nám na zavolání přihopkal, nechal se krmit z ruky a drbat kožíšek, to se říct nedá,“ tvrdí Lenka. Doteky a krmení prý toleruje, ale rozhodně si to neužívá. Nejvíc aktivní je ráno a večer, přes den zpravidla odpočívá. Na jaře se rád hřeje na sluníčku, v létě vyhledává stín.

V Německu se například s klokany na zahradě dá setkat poměrně často. Není výjimkou, že zde policie řeší odchyt utečeného klokana, podobě jako je tomu u odchytu utečených psů.

Až půjdete venčit své pejsky, dívejte se do zahrad. Třeba právě tam bude ve stínu stromů spokojeně žvýkat větvičky s listy Zvonďovi podobný exemplář klokana rudokrkého…

[1]Klokan Benettův. IN: Wikipedia otevřená encyklopedie. Odkaz: https://cs.wikipedia.org/wiki/Klokan_Bennett%C5%AFv [online 10.08.2024]

[2]Klokan rudokrký. IN: Zoo Hluboká - zvíře.

[3]Klokan Benettův. IN: Zoologická zahrada Chleby – Naše zvířata – Savci.

[4]Darf man eigentlich ein Kängeru im Garten halten? IN: My HOME-BOOK

[5]Klokan rudokrký tasmánský. IN: Lexikon zvířat Zoo Praha.

[online 10.08.2024]

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz