Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Sametkové období vrcholí, pokousaní jsou pejsci i pejskaři červenými roztoči

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tereza Zrzavá

Sametky v meziprstí nebo na vulvě umí pejska pěkně potrápit. Hledejte oranžový zrnitý poprašek a máte jasno. Čelíte útoku sametek.

Znáte miniaturního červeného roztoče, který má celé tělo pokryté chloupky připomínajícími samet? Jmenuje se trombicula autumnalis neboli sametka podzimní a způsobuje trombikulózu, lidově srpnovou vyrážku.

Článek

Své pejsky pravidelně chráním proti vnějším i vnitřním parazitům spot onem nebo tabletkami, proto bych si napadení parazitem bývala ani nevšimla. Ani jedna šiperka se nijak urputně nedrbala, nevylizovala si napadané místo ani si ho nervózně nevykusovala.

Oranžová stopa roztoče na vulvě a v meziprstí

Jednou ráno jsem Arielce hladila bříško a všimnu si, že podél vulvy má oranžový „poprašek“. Zkusila jsem ho mechanicky očistit, ale když se podívám pořádně zblízka, bylo vidět, že se jedná o miniaturní larvičky červenooranžové barvy. Co to je?!

Pokousaná panička

Na nic nečekám a jedeme na veterinu. Bez většího vzrušení veterinářka kontroluje Arielce meziprstí a nachází tam další nevítané oranžové hosty v kožíšku. Oblasti kolem uší i čenichu jsou díky bohu čisté. Dále se mě ptá, jestli náhodou nejsem poslední dobou pokousaná po těle. Tiše kývu a v duchu si říkám, že už asi 14 dní se mi hlavou honí, co že za chlípného komára mi leze pod podprsenku a za kalhotky do třísel. Žádný komár, napadly nás sametky!

Roztoč pozdního léta

Prý je to typický roztoč pozdního léta v srpnu a září, zabydluje se na zahradě se slivoněmi, sametkám se daří ve vyšší trávě poblíž ovocných stromů. Trefa do černého – na zahradě nám roste švestka i mirabelky a poslední dobou jsme tolik nesekali trávník.

Co s havětí?!

Máme štěstí, že jsou pejsci chránění a pravděpodobně u nich nedochází k alergické reakci v místech vpichu, proto nemají napadená místa rozdrbaná a rozkousaná. Na boj proti roztočům dostáváme pěnu ve spreji Arpalit Neo a doma ihned objednávám oblíbený spot on Advantix proti parazitům. Očekávám, že nejpozději v říjnu nebude po sametkách ani památky!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz