Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Poslední zpráva maturantům před ústními

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Kelly Sikkema https://unsplash.com/photos/Oz_J_FXKvIs

Den před ústní maturitou jsem sepsal svým studentům pár tipů na poslední hodiny před maturitou.

Článek

Milí maturanti,

některé z vás dělí od maturity poslední neúplný den, některé posledních pár dní. Každý z vás jistě příští týden uspěje, nebojím se o vás, přesto mi dovolte posledních pár tipů, které nesouvisí přímo s učivem, ale mohou vám ještě na poslední chvíli pomoct.

1) Vezměte si hodinky (ale ne chytré). Nemusíte vždy vidět na hodiny.

2) Komisi pozdravte, usmívejte se. Má svého předsedu, zkoušejícího, přísedícího, oslovujte je správně (když to neuděláte, nic se nestane, ale působí to sebevědomě). Kdo je kdo si zapamatujte na slavnostní zahájení.

3) Na začátku projevu nám osvětlete postup. Prozraďte, jestli půjdete chronologicky nebo jinak. Působí to sebevědomě. Učitelé vás potom nebudou zastavovat v domnění, že se vyhýbáte nepříjemným podotázkám, ale zároveň se budete moct přednostně věnovat tomu, čemu rozumíte. Mezi jednotlivými podotázkami zkuste plynule navazovat.

4) Nesrážejte svůj výkon předem. Neomlouvejte se: „Dneska to asi bude stát za nic.“, „Má to vůbec cenu?“, „To jsem blbec, to fakt nevím“. Naopak, pokud to fakt bude stát za prd, prodejte ho, jako by to byl pozlacený prd papeže Františka. Plátí nepřímá úměra: čím víc nevím, tím víc to musím prodat!

5) Zkuste se pořádně vyspat, ale na druhou stranu, pokud vám nervozita nedovolí přimhouřit oči, nic se neděje. Vaše tělo jednu bezesnou noc zvládne, netrapte se tím. Budete mít na spánek zbytek léta. Ale do noci se už neučte, to si raději pusťte kvalitní hudbu nebo vytáhněte dlouho odkládanou knihu. Den před maturitou? Ano, proč ne. Hlavní je dostat se do klidu. Vyhněte se modrému světlu z obrazovek.

A to nejdůležitější:

6) Teď už to všichni umíte! Pokud máte pocit, že vám všechno vypadalo z hlavy, už z vás jen mluví nervozita. Adrenalin vám to příští týden vyplaví, nebojte se! Den před zkouškou, v den zkoušky se už neučte. Běžte si zaběhat, zacvičit, projít se, navštivte své partnery, kamarády, rodinu.

Hodně štěstí!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám