Hlavní obsah
Sport

Češi na Euru nepropadli. Postup na MS je reálný

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tom Scorpion prostřednictvím umělé inteligence GenCraft.com

Podoba míče pro MS 2026 dosud nebyla zveřejněna.

Navzdory hodnocením mnoha svátečních fanoušků český národní tým na ME 2024 žádnou ostudu neudělal. Ačkoli odjel domů jen s bodem, jeho výkony jsou důvodem k optimismu.

Článek

S mírným odstupem uzrál čas se ještě jednou ohlédnout za letošním turnajem Mistrovství Evropy ve fotbale, který uspořádali Němci, a zejména za výkony české reprezentace. Do budoucna totiž naznačují mnohé a v kontextu toho, že již na podzim nás čeká další ročník Ligy národů a v dalším kalendářním roce kvalifikace na mistroství světa, navzájem úzce provázané soutěže, se musíme ptát, čeho může naše reprezentace reálně dosáhnout. Já věřím, že to není zase tak málo.

Co ukázalo Euro

Češi postoupili na mistrovství Evropy z druhého místa v kvalifikační skupině E. Tu měli podle papírových předpokladů opanovat Poláci, nicméně kvůli mnoha slabým výkonům, z nichž vyčnívala porážka 3:2 v Moldavsku, skončil náš severovýchodní soused až na třetím místě a na závěrečný turnaj se musel prokousat přes baráž s Estonci a Velšany. Podle očekávání tam pak byli Lewandowski a spol. jen do počtu.

To český tým utrpěl jen jedinou porážku – 3:0 v Albánii. Nebyl to vyloženě zápas, ve kterém by soupeř dominoval, zrovna tak však nelze nad tímto výsledkem mávnout rukou. Několik dalších slabších zápasů, výsledkově zejména remíza 0:0 v Moldavsku a výhra nad Faerskými ostrovy jen díky Součkově penaltě, odsunulo národní tým až za Albánii. Nakonec to však bylo štěstí, protože zatímco Albánci schytali Španělsko, Chorvatsko a Itálii, česká skupina s Portugalci, Turky a Gruzínci se jevila přece jen o něco schůdněji.

První zápas s Portugalci ukázal značný potenciál českého týmu. Jistě, byl to zejména defenzivní výkon, ale nebýt vlastního gólu a ojedinělé chyby obrany v samotném závěru, brali tři body Češi. Portugalci si sami skoro žádnou šanci nevytvořili. Následná remíza s Gruzínci však ukázala velkou slabinu českého týmu, a to je proměňování šancí. Gruzie si zaslouží velké uznání, protože hrála příjemný a přímočarý fotbal. I tak proti českému týmu skórovala jen z přísně nařízené penalty.

Potřetí během 16 let tak přišel rozhodující zápas s Tureckem a český tým v něm potřetí neuspěl. Tentokrát to měl proti maďarskému rozhodčímu, jehož eminentním zájmem byl postup nevýrazných Maďarů ze třetího místa skupiny A, velice těžké. Přesto však Češi s Turky drželi krok, a to přestože hráli skoro celý zápas o deseti. Unavená obrana inkasovala rozhodující gól až v samotném závěru, což si podle mě také zaslouží ocenění.

Češi na Euro 2024 přivezli nejmladší a jeden z nejméně finančně hodnotných týmů. Tento tým dokázal držet krok s jedním z nejlepších týmů světa a neoblíbenému soupeři odolával i v dlouhém nastavení. Když se ohlédneme za výkony rozhodčích, jistě se shodneme na tom, že českému týmu nebyli nakloněni ani v jednom zápase. Je to daň za neznámé hráče, kteří nevytváří tlak na rozhodčího silou své osobnosti. Lék je tedy jasný: nechat mladíky nabrat zkušenosti, udržet tenhle tým pohromadě, v Lize národů získat jistotu a následně zaútočit na přímý postup na MS.

Liga národů

Skupinová fáze Ligy národů se odehraje v září, říjnu a listopadu 2024. Češi jsou tentokrát na úrovni B a ve skupině mají tři staré známé: Gruzii, Albánii a Ukrajinu. Bude to ideální test před ostrou kvalifikací na MS. Při výjimečně slabé hře může český tým i sestoupit, při standardních či výjimečných výkonech by měl hrát o postup do Ligy národů A.

Co je však důležitější, je skutečnost, že Liga národů je jednou z možných cest do baráže o MS 2026. Stejně jako v předchozích ročnících totiž některé nejlépe umístěné týmy z této soutěže, které neskončí na jedné z postupových pozic v hlavní části kvalifikace, dostanou šanci zúčastnit se barážových utkání. Konkrétně se bude jednat o čtyři nejlepší vítěze základních skupin. Češi rozhodně mají na to, aby svou skupinu vyhráli, a pokud se tak stane, postačí, aby ze čtyř vítězů skupin Ligy národů A alespoň jeden postoupil na MS přímo z kvalifikace.

Liga národů tedy rozhodně není jen pro legraci. Český národní tým na MS byl naposledy v roce 2006 a je nejvyšší čas si to zopakovat. Svou kvalitou už léta balancuje na hraně postupu, a bohužel se v rozhodujících chvílích přiklánělo štěstí spíše k soupeřům (např. Švédsko v baráži o MS 2022).

Kvalifikace na MS 2026

Formát mistrovství světa doznal před nadcházejícím kvalifikačním cyklem podstatných změn. Nás zajímá zejména to, že s ohledem na rozšíření počtu účastníků závěrečného turnaje ze 32 na 48 týmů z kvalifikace UEFA nepostupuje obvyklých 13 týmů, ale 16. Máte-li pocit, že je to dost mizerné navýšení, nemýlíte se. S ohledem na kvalitu, jakou evropské týmy na světových šampionátech nabízejí (koneckonců Euro je kvalitnější soutěž než MS), bylo rozumné požadovat nejméně 18, spíš ale 20 míst. To by odpovídalo zastoupení, které měla UEFA dosud. K rozšíření turnaje dojde tedy zejména na úkor evropských týmů, naopak hodně posílá Asiaté a Afričané.

Nijak nenadchne ani nový kvalifikační formát, který se bude odehrávat ve 12 skupinách po čtyřech nebo pěti týmech. Z těchto skupin 12 vítězů postoupí přímo na MS a 12 týmů z druhých míst jde do baráže, kde je doplní již zmíněná čtveřice z Ligy národů. Baráž bude opět dvoukolová, 16 týmů se v ní tedy utká o 4 zbývající místa.

Z pohledu českého týmu je důležité, jak bude vypadat nasazení, a pak trocha štěstí při losu. Evropa totiž rozhodně nemá 12 týmů, které by byly proti českému týmu jednoznačným favoritem, ale řekněme si upřímně, že přehrát Němce, Španěly nebo Angličany nezní příliš reálně. K nasazování bude zřejmě opět využita Liga národů a týmy, které skončí v její části B na prvním a druhém místě, budou nasazeny do druhého koše. Liga národů je tedy důležitá z celé řady hledisek. Bez zajímavosti není ani fakt, že Ligu národů B hraje tentokrát i Anglie, a je tedy slušná šance se jí v kvalifikaci na MS vyhnout.

Pětičlenné skupiny odehrají své zápasy během celého roku 2025, tedy v obvyklých termínech v březnu, červnu, září, říjnu a listopadu, zatímco čtyřčlenné skupiny jarní termíny vynechají a začnou až v září. Baráže se pak hrají v březnu 2026, pravděpodobně již po losování základních skupin Mistrovství světa ve fotbale 2026. Je to samozřejmě ujetý trend, nicméně zastavit se ho zřejmě nepodaří.

Český tým rozhodně má kvalitu, aby se na MS tentokrát dostal. Jen to chce nabrat zkušenosti a dát o sobě na mezinárodním poli trochu víc vědět, ať nám jsou nakloněni i rozhodčí. Vedle slabšího zakončování nás na Euru poslali domů právě oni.

Anketa

Postoupí česká fotbalová reprezentace na MS 2026 v USA, Kanadě a Mexiku?
Ano
23,1 %
Ne
76,9 %
Celkem hlasovalo 1217 čtenářů.

Článek byl sepsán s využitím následujících zdrojů:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz