Hlavní obsah
Sport

Češi by v play off Eura chyběli. Jen tři týmy střílí na branku častěji

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Steffen Prößdorf, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

Patrik Schick byl jediným střelcem České republiky proti Gruzii, do posledního zápasu s Tureckem ho však nepustí zranění lýtka.

Český tým patří k nejčastěji střílejícím týmům probíhajícího mistrovství Evropy. Vypovídá to o vysoké kvalitě jejich útočné hry, které chybí jen větší počet vstřelených gólů.

Článek

Vzhledem k výsledkově nepřesvědčivým prvním dvěma kolům základní skupiny F Eura 2024, ve kterých Češi nejprve podlehli Portugalsku a následně trestuhodně remizovali s Gruzií, to zní až neuvěřitelně. Podle oficiálních statistik turnaje však platí, že jen tři týmy dokáží trefovat „zařízení“ častěji než Češi – jsou to Španělé, Belgičané a bezkonkurenční Němci.

Sluší se podotknout, že vyloženou střelnici si v prvních dvou kolech neotevřel nikdo. Jen 10 ze 24 účastníků letošního turnaje v Německu v nich vystřelilo na branku alespoň 10×, plná třetina týmů pak nemá ani sedm střel. Možná překvapivě je mezi nimi i Francie, která na posledních dvou MS získala zlato a stříbro, od stříbra na domácím Euru 2016 však na kontinentálním turnaji trochu ustupuje ze slávy.

Foto: Tom Scorpion (vlastní dílo)

Český tým se podle počtu střel za první dvě kola ve srovnání s ostatními týmy rozhodně nemá za co stydět.

Tabulka týmů podle počtu střel je samozřejmě značně ovlivněna i kvalitou soupeřů, proti kterým daný tým v prvních dvou kolech nastoupil. Z tohoto hlediska není překvapením, že jsou první právě Němci, kteří nastoupili proti zcela bezzubým Skotům a následně nepřesvědčivým Maďarům, papírově nejtěžší Švýcaři je čekali až v posledním kole, kdy už oba týmy měly prakticky jistý postup. Není tak náhoda, že právě Němci jsou jediný tým, který má po dvou kolech dva dvougólové střelce – jsou jimi Niclas Füllkrug a Jamal Musiala. Na druhou stranu Anglie by proti Dánům a Srbům, přestože jsou to o něco silnější týmy než soupeři Německa, měla určitě předvést směrem dopředu něco víc než pouhých 18 střel, z toho sedm na bránu, což Albion řadí na čtvrté místo od konce. I to je jedním z důvodů kritiky, která se za předváděnou hru na anglický tým snesla. Sluší se podotknout, že finančně nejhodnotnější celek turnaje. Pochvalu si nezaslouží ani obhájci zlata z Itálie, kteří proti Albánii podali průměrný výkon a následně je zcela vymazali z trávníku Španělé.

O to cennější je umístění českého týmu, který je podle celkového počtu střel na děleném šestém místě a podle střel, které mířily mezi tři tyče, dokonce na třetím místě. V prvním zápase proti Portugalsku se moc často na útočnou polovinu nepodíval. Určitým varováním budiž fakt, že právě poslední soupeř Čechů, nevyzpytatelné Turecko, má proti stejným soupeřům prakticky stejné ofenzivní statistiky.

Ne vždy však ofenzivní hra vede k úspěchu. Své o tom ví zejména Chorvaté, druzí podle celkového počtu střel, kteří však mají po dvou zápasech na kontě jediný bod a povinnost porazit v posledním kole silnou Itálii. Jinak pojedou medailisté z posledních dvou mistrovství světa (stříbrní v Rusku, bronzoví v Kataru) s pravděpodobností hraničící s jistotou domů už po základní skupině.

Ve středu večer tedy můžeme v rozhodujícím zápase skupiny F mezi Českou republikou a Tureckem očekávat ofenzivní galapředstavení. Měl by to být divácky atraktivní souboj, což předchozí dvě utkání Čechů ve skupině rozhodně nesplňovala: proti Portugalcům vystavěli Češi obranný val, který se soupeři těžko překonával, ale sami z něj vyráželi kupředu jen velmi výjimečně, a ve druhém zápase jim to Gruzie oplatila v bleděmodrém. Nyní by se měli utkat soupeři, kteří k sobě navzájem nechovají přehnaný respekt. Věřím, že díky tomu bude na co koukat. Ostatně Turci si to na tomto turnaji rozdali na férovku s Gruzií i Portugalskem a není důvod očekávat, že by proti Čechům začali najednou hrát prešovský beton. Přestože remíza by je se stoprocentní jistotou posunula do osmifinále. Nemají to v povaze.

Zbývá otázka, kdo nahradí Patrika Schicka, jediného střelce ze zápasu s Gruzií. Na lavičce čeká na svou příležitost plzeňský útočník Tomáš Chorý, který se nebojí tvrdých kontaktů a v pokutovém území soupeře často působí jako odvážný narušitel. Najde trenér Hašek odvahu a pošle proti Turkům na hřiště sestavu optimalizovanou na rozbíjení nejisté obrany a na rychlé protiútoky? Právě to by měl být recept na úspěch a postup do vytouženého osmifinále. Český tým by tam přes veškerou kritiku, která se na něj snesla, podle statistik jednoznačně patřil.

Anketa

Patří český tým do osmifinále Eura 2024, nebo střely nejsou ve fotbale všechno?
Ano, chyběl by tam.
10,4 %
Ne, musí předvést něco víc.
89,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 77 čtenářů.

Článek byl sepsán s využitím následujících zdrojů:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz