Hlavní obsah
Cestování

Divukrásná Madeira. Ostrov věčného jara očaruje každého

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tom Scorpion (vlastní dílo)

Madeira se právem nazývá ostrov věčného jara. Zdejší třetihorní vavřínový prales skutečně působí jako z pravěku.

Jen necelých 600 km od marockého pobřeží leží souostroví Madeira. Toto jedinečné místo se stabilním klimatem je domovem unikátní flóry i fauny a nádherných hor utopených v mracích.

Článek

Základní informace

Souostroví Madeira je součástí Portugalska. Objevili ho v roce 1419 portugalští mořeplavci João Gonçalves Zarco a Tristão Vaz Teixeira. Skládá se z hlavního ostrova Madeira, mnohem menšího Porto Santo a několika menších souostroví. Nachází se přibližně 600 km od pobřeží Maroka, v oblasti zvané jako Makaronésie, do které řadíme také Kanárské ostrovy, Azory a Kapverdy. Ze všech těchto oblastí se nachází nejblíže evropské pevnině, v mnohém je však jedinečná. Počet obyvatel se pohybuje kolem 250 000 a hlavním městem je Funchal [funšal].

Foto: Tom Scorpion (vlastní dílo)

Barvy na vlajce Madeiry (druhá zleva) symbolizují oceán a přírodní bohatství a červenobílý kříž rytířů Kristova řádu naznačuje jisté separatistické tendence.

Foto: Tom Scorpion (vlastní dílo)

Socha jednoho z objevitelů Madeiry v hlavním městě.

Jedním z důvodů oblíbenosti souostroví mezi turisty je celoročně stabilní klima. To přitom není nijak horké – denní teploty se pohybují kolem 24 a noční kolem 16 stupňů Celsia. Prší tu pravidelně, zpravidla s mírnou intenzitou, v horských polohách často. Pásmo mraků se tu však nachází nízko, takže vysoko v horách se nacházíte nad nimi a srážky vás trápit nemusí. Právě vzhledem k příjemnému počasí a také neuvěřitelnému množství rostlinných druhů si vysloužila Madeira přezdívku Ostrov věčného jara.

Přírodní zajímavosti

Nejvyšší horou Madeiry je Pico Ruivo, které se na poměrně nevelkém ostrově (jeho velikost jen mírně přesahuje rozlohu Prahy) vypíná do výšky úctyhodných 1861 metrů nad mořem. Je to třetí nejvyšší hora celé Portugalské republiky, vyšší je pouze hora Torre na evropské pevnině a Pico na stejnojmenném ostrově v souostroví Azory. Hora je dobře přístupná a horské stezky, kterými sem dorazíte buď od parkoviště na severu, nebo z jihu, od sousedního Pico do Arieiro, nabízí neskutečná panorámata.

Foto: Tom Scorpion (vlastní dílo)

Cestou na nejvyšší horu budete často nad linií mraků.

Foto: Tom Scorpion (vlastní dílo)

Cesta z Pico Arieiro na Pico Ruivo může být náročná, je ovšem bezpečná a dobře udržovaná.

Foto: Tom Scorpion (vlastní dílo)

Vrchol Pico Ruivo leží ve výšce neskutečných 1861 metrů nad mořem.

Na jižním pobřeží, prakticky hned vedle hlavního města, leží útes Cabo Girão. Jeho vyhlídková plošina se dnem z průhledného skla je pouze pro odvážné, nachází se totiž ve výšce celých 580 metrů nad mořskou hladinou. Je to podobná atrakce jako v americkém Grand Canyonu; tady však nechybí moře.

Celý hlavní ostrov Madeira je protkán sítí takzvaných levád. Levády jsou zavlažovací kanály či akvadukty, které vedou členitým horským terénem vodu od místních pramenů do hůř dostupných míst. To je podmíněno stavbou ostrova, který je sopečného původu a jednotlivé vrstvy mají tendenci se sklánět k severu, což by ponechalo jih prakticky bez vody. Podél levád vedou stezky s krásnými výhledy, které by ovšem v Evropě na mnoha místech nesplňovaly bezpečnostní parametry. Stovky metrů hluboké rokle, v jejichž těsné blízkosti se pohybujete, totiž nejsou chráněny žádným zábradlím. Levády na ostrově měří celkem více než 2000 kilometrů.

Foto: Tom Scorpion (vlastní dílo)

Stezky podél madeirských levád vedou krásnou, jakoby pravěkou krajinou.

Foto: Tom Scorpion (vlastní dílo)

Místní vavřínový prales v sobě skrývá mnoho krásných tajemství.

Ostrov Madeira je z velké části porostlý vavřínovým pralesem, který ve třetihorách pokrýval celé území Evropy. Dnes už najdeme po celém světě jen jeho nepatrné zbytky. Zde je prakticky nedotčený a jako největší zbývající plocha pralesa byl v roce 1999 zařazen na seznam Světového dědictví UNESCO.

Co dále navštívit

Hlavní město Funchal leží na jihovýchodním pobřeží mezi útesem Cabo Girão a mezinárodním letištěm ve městě Machico. Vedle překrásného přístavu, rušných trhů a řady historických budov v čele s portugalskou pevností z počátku 17. století se může pochlubit také nádhernými botanickými zahradami, které se nacházejí v severní části, na úpatí hor, a najdeme v nich více než 100 000 druhů rostlin. Dříve se tu nacházela i výstava papoušků, avšak po řadě stížností zejména amerických a britských turistů, kterým připadaly životní podmínky ptáků nevhodné, byla v roce 2015 trvale uzavřena.

Foto: Tom Scorpion (vlastní dílo)

Pevnost v hlavním městě byla vybudována v roce 1614 a sloužila zejména k obraně proti pirátům z afrického kontinentu.

Sportovní fanoušky jistě nadchne muzeum zasvěcené jednomu z nejlepších fotbalistů historie, který se na Madeiře narodil. Cristiano Ronaldo, jehož socha se před muzeem nachází a zdejší mezinárodní letiště nese jeho jméno, právě tady zahájil svou bohatou kariéru ověnčenou neskutečným množstvím úspěchů a rekordů.

Už mnoho staletí se na Madeiře pěstuje víno, které je vyhlášené a vyrábí se v mnoha druzích. Nabízí ho zde každá restaurace, takže pokud je to něco pro vás, určitě ho ochutnejte. Pozornosti mnoha turistů neujdou banány, které tu rostou na každém rohu a mají vynikající chuť, ovšem z důvodu nedostatečné velikosti a méně atraktivního tvaru se nedovážejí do Evropské unie.

Kultura Madeiry

Místní kultura je silně ovlivněna portugalskými kolonisty, kteří se zde od 15. století usazují, v posledních desetiletích se k nim však připojili movití Britové a Němci hledající klidné (a v porovnání s rodnou zemí levné) místo, kde strávit důchod. S nimi přišly na ostrov vedle specifických kulturních tradic také rozsáhlé finance umožňující výstavbu kvalitní infrastruktury, zejména tunelů skrz pohoří a rozšíření dříve nebezpečného letiště. Sluší se také podotknout, že ve srovnání s Českou republikou jsou tu mnohem levnější mobilní tarify. Přestože jsme na malém ostrově u afrického pobřeží.

Foto: Tom Scorpion (vlastní dílo)

Dopravní infrastruktura na Madeiře se těší značnému rozmachu zejména díky přílivu financí od bohatých britských a německých důchodců.

Pořádá se tu několik kulturních festivalů, které jsou přirozeně spojeny zejména s květinami a vínem. Na Nový rok je zde k vidění jeden z nejpůsobivějších ohňostrojů na světě, který byl před lety dokonce zapsán v Guinnessově knize rekordů. Od té doby ho však překonaly mnohem lépe financované akce v Číně a ve Spojených arabských emirátech.

Ostatní atrakce

V horách Madeiry, zejména v okolí hlavního města, vede několik lanových drah. Místní lanovky poskytují překrásné výhledy na horskou krajinu i na moře. Nejvyhlášenější z nich spojuje hlavní město Funchal s palácem Monte, který je výchozím bodem prohlídky legendárních botanických zahrad. Z výšky můžete pozorovat vavřínové pralesy, vysoké hory ztrácející se v mracích, moderní silnice s řadou tunelů a mostů a také spoustu fotbalových hřišť.

Foto: Tom Scorpion (vlastní dílo)

Botanické zahrady v Monte jsou jedny z nejkrásnějších na světě. Expozici papoušků tu už ale nenajdete, zavřeli ji kvůli ochráncům zvířat v roce 2015.

U fotbalu se ještě zastavíme, protože Madeira je i přes svou nepatrnou polohu i populaci, když ji srovnáme s kontinentálním Portugalskem, fotbalovou velmocí. Nachází se zde hned tři fotbalové kluby, které pravidelně hrají nejvyšší portugalskou ligu, konkrétně Marítimo, Nacional a União da Madeira, a fotbal se zde těší nesmírné oblibě. Není divu, že Cristiano Ronaldo vyrostl právě zde.

Foto: Tom Scorpion (vlastní dílo)

Cristiano Ronaldo má ve Funchalu vlastní muzeum, ale i letiště nesoucí jeho jméno.

Foto: Tom Scorpion (vlastní dílo)

Ilustrace dokumentující průběh kariéry Cristiana Ronalda od skromných začátku v madeirském klubu Nacional přes Sporting Lisabon, Manchester United a Real Madrid až po Juventus (rok 2019).

Zajímavostí je sáňkařská dráha, kterou bychom v subtropických oblastech asi nečekali. Ta vznikla na začátku 19. století jako první způsob veřejné dopravy na ostrově, kterou ovšem bylo možné využívat pouze ve směru dolů. Z tehdejší vesnice Monte jste se dostali do hlavního města Funchal po strmých cestách jen za pár minut, zatímco pěšky to byla cesta na hodinu. Saně se samozřejmě nepohybují po sněhu, který na ostrově nenajdete – nejnižší naměřená teplota byla 7,5 stupně – ale rychlostí až X km v hodině sviští po asfaltu příkrých silnic. Tato atrakce pro odvážné není ani z nejlevnějších, samostatně zaplatíte 27,5 €, ve dvou lidech 35 € a ve třech 47,5 €.

Pokud netrpíte mořskou nemocí, můžete se vypravit z přístavu v hlavním městě za pozorováním velryb a delfínů. Zatímco delfíny uvidíte vždycky, s velrybami to není zdaleka jisté. Společností, které plavby nabízejí, je ve Funchalu celá řada, a jejich naháněčům v okolí přístavu neuniknete. Předem se informujte ohledně cen, ať nejste překvapení. Běžná cena za osobu by se měla pohybovat mezi 20 a 40 €. Běžte se také podívat na loď, kterou poplujete, a pokud by ve vás nevzbuzovala důvěru, nebojte se naháněče poslat pryč. Nabídek dostanete víc než dost.

Jedinečné místo

Madeira se stále mezi turisty netěší takové oblibě jako sousední Kanárské ostrovy, nabízí však příjemnější klima, neskutečnou přírodu a prakticky nekonečné množství výletů. Pokud vás láká prozkoumat Portugalsko ještě o něco víc, můžete letět s portugalskými aeroliniemi TAP z Prahy do Lisabonu, ten na pár hodin prozkoumat, a pak pokračovat na Madeiru. Druhá část cesty už trvá jen necelé dvě hodiny a na obou úsecích dostanete najíst.

V tomto článku jsem neshrnul zdaleka všechny zajímavosti, na které na Madeiře můžete narazit. Vycházím ze své osobní zkušenosti, takže pokud vás v destinaci zaujalo něco úplně jiného, určitě to napište ostatním do komentářů. Madeira je jako jedna obrovská botanická zahrada s příjemnými teplotami. Prostě ostrov věčného jara.

Článek byl sepsán s využitím následujících zdrojů:

vlastní zkušenost z návštěvy Madeiry

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz