Hlavní obsah
Cestování

Jako bychom přijeli do pekla. Krásy a hrůzy fantastického Islandu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tom Scorpion (turistické centrum Geysir, Island)

S patřičným nastavením fotoaparátu se dají pořídit naprosto legendární snímky islandských gejzírů. Zde Strokkur, blízký soused nyní méně aktivního Velkého gejzíru.

Cesta na sever nás tentokrát zavedla do mytické země ohně a ledu – na geologicky mladý ostrov Island. Ten je domovem vodopádů, gejzírů, ledovců a také řady činných sopek.

Článek

Z dánského letiště Kastrup v Kodani odlétáme v jedenáct hodin večer. Tou dobou jsme už měli být dávno na Islandu, ale kvůli stávce pilotů SAS jsme nemohli ráno odletět z Osla (více o návštěvě Kodaně v mém dřívějším článku). Na cestu nás vyprovází rudý úplněk a temná obloha, která takhle daleko na severu jen neochotně opouští barvy dne. V Dánsku v červenci nikdy není úplná tma.

V letadlech se nevyznám, ale mám dojem, že letíme modelem Boeing 787 Dreamliner. Spoj na Island není příliš žádaný, a tak kromě naší výpravy a několika byznysmenů je letoun obsazený jen partičkou mladíků tak kolem 17 let, kteří spolu hlasitě rozmlouvají a často se smějí. Tipuji to na islandskou zlatou mládež. Ze spánku tedy nebude nic. Pozoruji venkovní oblohu, která se kolem jedné ráno začíná proměňovat: dánské husté šero ustupuje zlatému oparu slunce, které v zeměpisných šířkách Faerských ostrovů a ještě dál na sever, u samotného Islandu, v létě prakticky vůbec nezapadá. Když někdy po druhé hodině ranní dosedneme v Keflavíku (neuvěřitelně měkké přistání, na které se menší letadla, kterými létáme do Řecka či do Egypta, prostě nezmohou), už je šero opravdu jen symbolické. Přispívá k němu i kouř z nitra země, který krajina doslova vydechuje.

Foto: Tom Scorpion (vlastní dílo)

Za denního světla jsou fumaroly mnohem méně hrozivé.

„Nepřijeli jsme do pekla, že ne?“ šeptá mi můj doprovod, zatímco v šeru pozorujeme takřka měsíční krajinu, ze které puklinami hojně stoupá pára a valí se po zemi všude kolem. Ze všeho nejvíc mi to připomíná krajinu v Mordoru, kterou museli v Pánovi prstenů procházet Frodo se Samem na cestě k Osamělé hoře. Jen se pro sebe usměju. „Neboj, tahle země je pohádková. Uvidíš, že se ti bude moc líbit.“

Na má slova dojde téhož dne dopoledne. Po expresním ubytování a ještě expresnějším spánku vyrážíme ráno k vyhlášeným islandským gejzírům. Ten nejslavnější z nich, Geysir (v češtině také nazývaný Velký gejzír), měl poslední erupci v roce 2016. Jen o nějakých padesát metrů jižněji však leží jiný gejzír, Strokkur, který chrlí zhruba každých šest až deset minut, takže máme o zážitek postaráno. Na celém Islandu se nachází přibližně 40 gejzírů, z nichž zhruba polovina je aktivní. Je to důsledek výrazné sopečné činnosti v regionu.

Foto: Tom Scorpion (vlastní dílo)

Gejzír Strokkur může výjimečně chrlit vodu až do výše 40 metrů. Teplota vodního sloupce je kolem 90 °C, pár metrů pod povrchem i přes 200.

Trpělivě natáčím, dokud nedojde k erupci; od začátku videa to trvá asi čtyři minuty. Tahle erupce je průměrná, ale i tak to považuji za úspěch. Běžná výška vodního sloupce se pohybuje mezi 15 a 20 metry, ačkoli vzácně Strokkur chrlí až do 40 metrů. Je to opravdu působivý zážitek.

Foto: Tom Scorpion (vlastní dílo)

U gejzírů je důležitá trpělivost a nepřestat natáčet. Byla by velká smůla, kdyby svou aktivitu ukončil právě teď.

Popojedeme o kus dál, kde spatříme jednoznačné vysvětlení toho, proč je Island tolik vulkanicky aktivní a proč jsou na něm výbuchy sopek, gejzíry a fumaroly (výron vodních par a horkých plynů z puklin a průduchů) zcela běžnými jevy. Tenhle ostrov, jen o něco málo větší než Česká republika, totiž leží v oblasti styku dvou litosférických desek: Eurasijské a Severoamerické. Kaňon, kterým procházíme, to názorně dokumentuje. Jako bychom se propadali do nitra země mezi dvěma skalnatými hřebeny.

Foto: Tom Scorpion (vlastní dílo)

Tady se potkává Eurasijská a Severoamerická litosférická deska.

Zásadní nevýhodou je přítomnost rozsáhlých hejn vysoce otravných mušek, které se snaží dostat na lidské sliznice, tedy především do úst a očí. Dříve se prý vyskytovaly jen v oblasti jezera Mývatn daleko na sever odtud, letos nás však poctily svou přítomností i zde. Nevím, o jaký se jedná druh, ale jeho vyhubení by jistě světový ekosystém nijak zvlášť nevykolejilo. Raději rychle utíkáme do autobusu, o jehož skla se mušky v sebevražedných náletech rozplácávají.

Foto: Tom Scorpion (vlastní dílo)

Názorný pohled na kontinentální rift, kaňon Středoatlantského hřbetu, na kterém ostrov Island leží.

Míříme k prvnímu z mnoha obrovských vodopádů, kterými je Island vyhlášený. Tuším, že u některých se natáčely scény ze Hry o trůny a dalších fantasy snímků. Island je vůbec velice lukrativní filmařskou destinací. Země je jen řídce osídlena a dopravní značení je skoro neexistující, takže vytvořit iluzi, že se nacházíme v dávné vikingské vesnici, nebo třeba v pseudostředověkém světě s draky a mágy, není zase tak těžké. A na rozdíl třeba od Švýcarska tu nejsou poplatky naprosto likvidační. Ostatně mnoho filmů, které se mají odehrávat ve Švýcarsku (jeden příklad za všechny: Lék na život s DeHaanem, Isaacsem a Miou Goth), byly ve skutečnosti natočeny v bavorských či rakouských Alpách. Důvodem jsou zejména ceny.

Vodopád Gullfoss, jenž se pod námi rozprostírá jako na dlani, je jedním z nejznámějších islandských vodopádů. Za dobrých podmínek, tedy pokud stoupající vodní parou proniknou sluneční paprsky, je zde často k vidění duha. Existuje nespočet takových fotek, my však takové štěstí nemáme, protože je docela dost zamračeno. I tak je to ale impozantní pohled, jako z jiného světa. Ne však z pekla, ale spíš z nějaké fantasy pohádky. Jako digitálnímu nomádovi by se mi tady opravdu líbilo. Sleduji hučící kaskády vodopádu ležícího na řece Hvítá a na okamžik se zasním, že jednou takový život budu žít.

Foto: Tom Scorpion (vlastní dílo)

Vodopád Gullfoss, který se také nazývá Zlatý vodopád, na řece Hvítá.

Foto: Tom Scorpion (vlastní dílo)

Je to neskutečný pohled, opravdu jako z jiného světa. Jestli jsem si někde na Islandu připadal malý, bylo to zde. Nebylo to však naposledy.

Z mraků, které při pohledu do dáli visí velice nízko nad obzorem (neklamné znamení, že jsme hodně daleko na severu), se začíná snášet déšť. Někteří méně znalí z naší výpravy očekávali spíš sněžení, faktem ovšem je, že Island, ačkoli leží daleko na sever od Irska a Velké Británie, se celý nachází na jih od severního polárního kruhu. Nepanuje tam tudíž tak drsné klima jako třeba v kontinentálním Finsku, jehož severní část za polární kruh zasahuje dost daleko.

Foto: Tom Scorpion (vlastní dílo)

Druhý stupeň vodopádu, který padá do hloubky 21 metrů. Celková výška obou stupňů je 32 metrů. Tady je však hlavní objem vody.

I tak jsou však tady léta krátká, což se projevuje na vegetačním období rostlin. Rostou rychleji, plodí rychleji a účinněji a dorůstají větších rozměrů než v nižších zeměpisných šířkách. Vždyť už koncem září se dny výrazně zkrátí a za dlouhých nocí bude teplota často padat pod bod mrazu. V mrazivém prosinci pak slunce v Reykjavíku vyjde jen na čtyři hodiny. Jsme rádi, že je červenec a situace je přesně opačná. Slunce teď vychází o půl čtvrté ráno a zapadá až před půlnocí. Celé čtyři hodiny, kdy je pod obzorem, je však jen lehké až střední šero. Nedostatek světla tedy rozhodně nebrání nekonečným letním aktivitám.

Foto: Tom Scorpion (vlastní dílo)

Travní izolace se používá už od dob Vikingů. V létě chladí, v zimě zahřívá.

Foto: Tom Scorpion (vlastní dílo)

Neměl jsem s sebou pravítko, ale listy těchto pampelišek nezřídka dorůstaly i délky jednoho metru.

Tentokrát uléháme brzy, ještě za denního světla. Další dobrodružství v pohádkové zemi, do které jsme se přes veškeré útrapy nakonec dostali, na sebe jistě nenechají dlouho čekat.

Článek byl sepsán s využitím následujících zdrojů:

vlastní zkušenost autora s návštěvou Islandu

Film Lék na život (volně související): https://www.csfd.cz/film/66465-lek-na-zivot/prehled/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz