Hlavní obsah
Sport

Nemožná mise. Sparta bez Krejčího a Priskeho do Ligy mistrů neprojde?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tom Scorpion prostřednictvím umělé inteligence GenCraft.com

Liga mistrů je pro Spartu už dvě dekády jen nedostižným snem.

Těžký úkol čeká v nadcházejících týdnech na fotbalisty pražské Sparty. Projít třemi předkoly až do hlavní fáze Ligy mistrů se jim ještě nikdy v historii nepovedlo.

Článek

Jedna hádanka ohledně vstupu fotbalové Sparty do předkol Ligy mistrů je už rozklíčovaná: irský Shamrock Rovers doma těsně zdolal islandský Vikingur Reykjavík a už v úterý přivítá v úvodním zápase druhého předkola Ligy mistrů právě Spartu. Odveta na Letné se hraje o týden později. Na tom, že je Sparta v tomto dvojutkání favoritem, se jednoznačně shodneme. Irský klubový fotbal je na tom mizerně, však také v žebříčku koeficientu UEFA figuruje ostrovní soutěž až na 32. místě z 55; lépe je na tom i Moldavsko nebo Slovinsko. Z minulosti však víme, že podceňovat v evropských pohárech jakéhokoli soupeře se může krutě nevyplatit.

Sparta oproti loňsku oslabila

Otázku, zda je Sparta na tažení předkoly řádně připravena, tak nejspíš zodpoví až třetí předkolo. V případě postupu přes Iry už nebudou Letenští nasazení, a přestože plejáda soupeřů není kdovíjak hrozivá, jejich soupeřem může být třeba maďarský Ferencváros, který v sezóně 2021/22 vyřadil ve stejné fázi Slavii, Slovan Bratislava, norské Bodø/Glimt či obávaná Steaua Bukurešť. Loni Sparta v této fázi zvládla náročné střetnutí s Dinamem Záhřeb, je však třeba podotknout, že nelze říci, že by od té doby nějak zásadně posílila. Naopak bych řekl, že zejména odchod trenéra Priskeho do Feyenoordu a také kapitána Krejčího do katalánské Girony představují zásadní oslabení, která bude pro Spartu prakticky nemožné plnohodnotně nahradit.

Byť byl Krejčí i na této platformě občas terčem kritiky, nelze mu upřít, že se za těch pár let ve Spartě vypracoval na velmi slušnou úroveň, což dokládá i nabídka smlouvy v La Lize. Tam se čeští fotbalisté moc často nedostávají. Otazníky visí také nad formou Sparty, která zvládla úvodní kolo domácí ligy s podprůměrnými Pardubicemi s odřenýma ušima. Letenští v tomto zápase nastoupili s obrannou trojicí Vitík, Panák a Zelený, s výjimkou Panáka se však nejednalo o kdovíjak přesvědčivé výkony. Zejména pravá strana obrany, na které operoval Vitík a před ním Tomáš Wiesner, často hořela. Nabízí se tak otázka, jestli trenér Lars Friis před zápasem v Irsku nesáhne k určitým změnám. Ryneš, Pavelka a Olatunji naproti tomu podali výkony na úrovni a o pozici v základní sestavě se nejspíš obávat nemusí.

Dva české týmy v předkolech Ligy mistrů

Druhé předkolo 23. a 30. července se Shamrockem by mělo být pro tým kvalit Sparty pouhou formalitou. To třetí, které je v plánu hned v následujících dvou týdnech, už českého mistra jednoznačně prověří mnohem více. Aby se však naplnil sen tisíců sparťanských fanoušků, kteří čekají na účast v Lize mistrů už od roku 2005, je zapotřebí projít ještě poslední, pochopitelně nejnáročnější předkolo. Když 17 825 diváků na Letné slavilo 9. prosince 2003 výhru nad římským Laziem 1:0 a postup do osmifinále díky gólu Marka Kincla z 93. minuty, asi by je ani v tom nejhorším snu nenapadlo, že na další výhru si počkají bezmála 21 let. A to ještě v případě, že se letos Sparta do Ligy mistrů probojuje a vyhraje tam alespoň jeden zápas.

Poslední předkolo, pokud se už nyní budeme dívat tak daleko, je v plánu v posledních dvou srpnových týdnech, a v tuto chvíli má čtyři jisté účastníky: Dinamo Záhřeb, Crvenu Zvezdu Bělehrad, Young Boys a Galatasaray. S ohledem na loňský ročník by to pro Spartu nemusel být neřešitelný problém. Jenže, jak už jsem zmínil, loňská Sparta není letošní Sparta. Některé stavební kameny loňského úspěchu budou nevyhnutelně chybět. A proto jsem trochu skeptický.

Slavia má oproti Spartě jednu výraznou výhodu a jednu výraznou nevýhodu. Zásadní výhodou je, že do předkol vstupuje až v jejich třetí fázi, a tudíž i v případě vyřazení se posouvá do nižších pohárů na výhodnější pozici (tj. pozdější předkolo nebo skupinová fáze). Naopak nevýhodou je, že hraje nemistrovskou část, které se účastní kluby, jejichž ligy jsou natolik silné, že vysílají do Ligy mistrů více zástupců. Soupeřem Slavie tak může být ve třetím předkole například istanbulské Fenerbahçe, nizozemské Twente či Dynamo Kyjev. V posledním předkole pak sice nepřibude žádný další soupeř, ale vítězové čtyř zápasů třetího předkola se utkají spolu o pouhá dvě místa z této části.

Slavii tak čekají dva velice těžké souboje a objektivně se sluší podotknout, že její šance na postup je asi nižší než u Sparty. Na druhou stranu tým udržela z velké části pohromadě, Jindřich Trpišovský i po letech pokračuje v roli hlavního trenéra a dobrá koncepce by se měla projevit. Osobně bych si přál, aby se do Ligy mistrů probojovaly oba kluby, je to však nesmírně těžký úkol.

Liga mistrů jen pro vyvolené

V této souvislosti se sluší podotknout, že Liga mistrů se stává stále více uzavřenou a elitářskou společností. Není to zase tak dávno, kdy z nejlepších lig Evropy postupovaly dva týmy přímo a dva do předkol. Nyní je naprosto běžné, že čtveřice nejkvalitnějších soutěží, zejména Premier League, Serie A nebo Bundesliga, vyšle do Ligy mistrů i pět zástupců. A to bez nutnosti hrát jakákoli předkola. Ano, nejspíš to objektivně odpovídá kvalitě těchto týmů. Velmi výrazně to však „konzervuje“ současný stav, který nahrává finančně silným subjektům, zatímco ty menší, které by příjmy za účast v Lize mistrů a zvýšení prestiže umožňující přilákání kvalitnějších hráčů potřebovaly jako sůl, jsou prakticky bez šance.

Foto: Wikimedia Commons (volné dílo)

Distribuce jistých účastníků nadcházející sezóny Ligy mistrů ukazuje až nemorální dominanci nejsilnějších lig.

Liga mistrů se od letošní sezóny hraje v novém formátu se 36 týmy, hned 29 z nich se však kvalifikuje automaticky na základě výsledků v předchozí sezóně. 18 z těchto klubů, tedy celá polovina účastníků hlavní fáze, pochází ze čtyř nejsilnějších lig v Evropě: anglické, španělské, německé a italské. Doplní je tři týmy z Francie, po dvou z Nizozemska a Portugalska a po jednom z Belgie, Skotska, Rakouska a Ukrajiny.

O zbývajících 7 míst (ano, to opravdu není mnoho) se ve čtyřech nekonečných předkolech porve 52 klubů. Pokud by mezi touhle sedmičkou statečných, kteří odolají všem nástrahám letních předkol, byla Sparta i Slavia, nebo s trochou štěstí alespoň jeden z našich zástupců, byl by to skoro zázrak. Oba pražské kluby však v nedávné historii prokázaly, že tu a tam za to dokáží vzít a vyřadit i věhlasné soupeře. Tak ať se to povede i letos.

Anketa

Který z českých týmů letos projde až do hlavní fáze Ligy mistrů?
Sparta i Slavia
8,2 %
pouze Sparta
37,3 %
pouze Slavia
8,7 %
ani jeden
45,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 600 čtenářů.

Článek byl sepsán s využitím následujících zdrojů:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz