Hlavní obsah
Sport

Rozhodčí věděl, kdo má vyhrát. Ronaldo a spol. slaví pochybnou výhru

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Кирилл Венедиктов, CC BY-SA 3.0

Bezbřehá radost trenéra Portugalců Roberta Martíneze po vstřelených gólech naznačovala, že výhru nad Čechy nepovažoval za samozřejmost.

Italský rozhodčí Marco Guida Portugalcům v úvodním utkání Eura 2024 s Českou republikou leccos odpustil. I proto nakonec Češi neudrželi vedení a po prvním kole jsou bez bodu.

Článek

Musel si toho všimnout snad každý český fanoušek. Ano, Portugalci měli zejména v prvním poločase nad českou reprezentací místy až drtivou převahu. Čechům se nedařily přechody do útoku, přesuny v obraně a obranné zákroky je natolik vyčerpávaly, že na útočení nezbývala energie. Přesto však byly některé momenty až podezřelé. Veškeré sporné situace tak vyznívaly ve prospěch Portugalců, jako by hráli naprosto dokonale. Jako by bylo od začátku nalajnované, že úterní zápas prostě musejí vyhrát. Aby Cristiano Ronaldo náhodou nechyběl ve vyřazovacích bojích a UEFA nevydělala na turnaji o pár milionů méně.

Pojďme ale pěkně popořádku. Rozhodčí Marco Guida, kterého generalita turnaje na úvodní zápas mezi největšími favority skupiny F nominovala, šel na podporu Portugalců zprvu nenápadně. Útočník AC Milán Rafael Leão tak z jeho rukou viděl žlutou kartu za simulování, když se vrhl na kraji pokutového území před Součka, jako by skákal do bazénu, tím však výroky Itala ve prospěch českého týmu skončily. Ve zbytku zápasu už se nepískalo proti Portugalcům nic a na podmáčeném hřišti, na kterém měli Cristiano Ronaldo a spol. už díky své přirozené kvalitě výraznou převahu, to bylo až nepříjemně znát.

Rozhodně přitom nezpochybňuji, že náš úterní soupeř měl mnohem víc ze hry a to, co předváděl na hřišti, bylo mnohem pohlednější než od české reprezentace. Faktem ovšem je, že vyložené gólové šance bychom spočítali na prstech jedné ruky, a jediný krásný gól v zápase nakonec padl z kopačky Lukáše Provoda. Ten tak dal vzpomenout na zápas s Belgií z března 2021, ve kterém se také nádherně prosadil a dal českému týmu vedení 1:0. Pohříchu ani v tomto případě Češi nedokázali vedení udržet.

Kritiku rozhodčího stavím zejména na třech momentech. První je nesmyslná žlutá karta pro Patrika Schicka z 57. minuty, která patrně nepadla za faul, jenž ostatně nebyl nijak výjimečný, ale za slova, jimiž se Patrik proti výroku rozhodčího ohradil. Samozřejmě rozhodčí dostali pokyn, že na tomto turnaji s nimi mohou diskutovat pouze kapitáni jednotlivých týmů, ovšem trestat přirozenou reakci hráče, pokud není nějakým způsobem za hranou, je přinejmenším silně necitlivé. Když o něco později protestoval Fernandes proti odpískání svého faulu na Baráka, obešlo se to bez karty.

Druhý moment, který mi pije krev, je ostrý zákrok Mendese na Coufala z 85. minuty. Opakované záběry mě zcela jednoznačně přesvědčily o tom, že být na místě Coufala Messi, Ronaldo nebo dokonce notorický simulant typu Neymara, pakuje se Mendes do kabin, než stačí říct Viva Portugal. Tady se ale rozhodčí tvářil, jako by nejraději nepískal ani faul. Přitom to byla ze strany Mendese neskutečně brutální hra, za kterou minimálně velmi tmavě žlutá karta přijít měla.

Poslední, co mě naštvalo, byl zcela opomenutý faul Semeda na Douděru, po němž nechal pan Guida Portugalce pokračovat v akci. Výsledkem byl v nastaveném čase druhý gól, kterým český soupeř definitivně zlomil utkání. Přetížená obrana si tentokrát vybrala slabší chvilku a vítězný gól Portugalcům naservírovala vyloženě na stříbrném podnose. K ničemu z toho by však nedošlo, kdyby se ještě před závěrečnou akcí pískal faul soupeře na útočné polovině. Naopak mohli ještě zahrozit Češi.

Rozhodčí se v úterním zápase rozhodně nedopustil takových zvěrstev, z jakých viníme jeho nechvalně známého krajana Collinu. Nebavíme se o penaltách ani červených kartách v neprospěch českého týmu, což by samozřejmě byla okatá pomoc soupeři. Přestože však plně uznávám, že náš soupeř byl lepší a kdyby vyhrál 4:0, nemohli bychom říci půl slova, nelze se zbavit dojmu, že na hřišti měli Portugalci v rozhodujících chvílích dvanáctého hráče. V bleděmodrém dresu.

Anketa

Ve kterém z těchto momentů šlápl rozhodčí Marco Guida v zápase Česka s Portugalskem nejvíc vedle?
Žlutá karta pro Patrika Schicka (57. minuta)
2,9 %
Neudělení karty Mendesovi za faul na Coufala (85. minuta)
5,8 %
Přehlédnutý faul Semeda na Douděru (90+1. minuta)
91,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 207 čtenářů.

Článek byl sepsán s využitím následujících zdrojů:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz