Hlavní obsah
Sport

Slavia v Lize mistrů jasně překonala Spartu, dala čtyři góly

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tom Scorpion/umělá inteligence GenCraft.com

Červenobílé barvy mohou letos opět zářit v Lize mistrů. Po prvním duelu s Belgičany je k tomu zas o něco blíž.

Fotbalisté pražské Slávie ve středečním utkání s belgickým Saint-Gilloise jasně dominovali a zaznamenali čtyři góly. Co na tom, že jeden byl do vlastní sítě.

Článek

Podle papírových předpokladů nebyla Slavia podle belgickému celku Royal Union Saint-Gilloise jednoznačným favoritem, v úvodním zápase třetího předkola Ligy mistrů se však hrálo téměř na jednu branku. Důkazem toho je vedení Slávie už 3:0, které až v závěru korigoval nešťastný vlastní gól, který dává Belgičanům do odvety určitou naději na zvrat. Vzhledem k jejich výkonu to však nelze očekávat.

Fotbalisté Slavie jistě drželi na dálku palce rivalovi ze Sparty, který vstoupil do třetího předkola už o den dříve, jenže proti houževnatým Rumunům z klubu FCSB dokázal uhrát jen remízu 1:1. Pokud budeme hodnotit postupové šance obou českých klubů, jednoznačně nám z toho vychází, že Sparta má mnohem menší šanci. Už proto, že ji v odvetě čeká rumunské peklo.

Řada komentátorů se přitom domnívala, že je to právě Slavia, kdo schytal v této fázi nepříjemnějšího soupeře. Tradiční belgický klub, který se však vrátil do nejvyšší soutěže teprve v roce 2021 po více než čtyřicetileté absenci, brzy po návratu mezi elitu vybojoval i starty v evropských pohárech a v posledních letech nasbíral řadu zkušeností. Před dvěma lety těsně vypadl v předkole LM s Glasgow Rangers. Bylo to jeho první vystoupení na evropské scéně po 57 letech. Od té doby se však Belgičané dostali do formy a připsaly si skalpy i tak věhlasných klubů, jako je Fenerbahce, Eintracht Frankfurt nebo dokonce Liverpool.

Samozřejmě nebudeme předbíhat a tvrdit, že je po prvním zápase hotovo. Tento přístup se českým klubům v minulosti už mnohokrát vymstil. Na druhou stranu výsledek 3:1 dává do odvety velice slušnou šanci a vyzdvihnout je potřeba zejména výkon Tomáš Chorého, který vstřelil v prvním poločase dva góly a rázem se z tak trochu nevítané posily stal hrdinou klubu. Nejspíš nyní získá na svou stranu i dosud váhající fanoušky. Tím spíš, pokud k očekávanému postupu přispěje nějakým gólem i v Belgii.

Dominance Slavie byla znát zejména ve střelách na branku, kde Belgičany přestřílela poměrem 5:2. Když dáte z pěti střel na branku tři góly, víte, že útok pracuje kvalitně. Nebýt vlastního gólu v závěru, vysloužila by si opravdu vysoké známky i obrana, která soupeře moc do šancí nepouštěla.

Co tedy Slavii čeká dál? V případě postupu přes Saint-Gilloise, kterému dávám v tuto chvíli 90% šanci, čeká červenobílé ještě poslední čtvrté předkolo. V tom by se střetli se soupeřem ještě o úroveň vyšším, konkrétně s vítězem utkání mezi Lille a Fenerbahce. Mírným favoritem na postup jsou Francouzi, kteří v prvním utkání doma zvítězili 2:1. Pokud by Slavia odvetu nezvládla a z Ligy mistrů se poroučela už po tomto předkole, půjde rovnou do hlavní fáze Evropské ligy. Totéž ji čeká v případě, že podlehne jednomu z výše uvedených soupeřů ve čtvrtém předkole.

Slavia má tedy oproti Spartě před důležitými odvetami hned trojí výhodu. Jednak má v zádech vynikající výsledek a výkon z Edenu, jednak bude hrát v Belgii, tedy v poněkud komfortnějším prostředí, než je bouřlivý Balkán v Rumunsku. A v neposlední řadě má jistotu, že i kdyby šlo všechno špatně, zahraje si minimálně hlavní fázi Evropské ligy. Pokud by naproti tomu Sparta dvakrát v řadě neuspěla, čeká ji sešup až do Konferenční ligy.

Do odvety tedy dávám šanci na postup Slavii 90 % a Spartu vidím někde na 35 %. Určitě není nemožné, aby postoupily oba kluby (a mít dva týmy v hlavní fázi Ligy mistrů by byl nevídaný úspěch), ovšem zatím tam vidím pouze sešívané. Jak vnímáte šance Slavie v letošních evropských pohárech vy?

Anketa

Jakou soutěž bude na podzim 2024 hrát pražská Slavia?
Ligu mistrů
58,3 %
Evropskou ligu
41,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12 čtenářů.

Článek byl sepsán s využitím následujících zdrojů:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz