Hlavní obsah
Sport

Velká předpověď Eura: Češi dojdou stejně daleko jako Němci

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Steffen Prößdorf, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

Na góly Patrika Schicka bude český tým na Euru velmi spoléhat.

V pátek večer startuje finálový turnaj Mistrovství Evropy ve fotbale. Fotbalové fanoušky zajímá, v jaké formě se nachází jejich tým, a co od něj můžeme letos očekávat. V této předpovědi si to shrneme.

Článek

Skupina A: Německé trápení

Ve skupině A budou největší pozornost pochopitelně přitahovat domácí Němci. Jejich výsledky na závěrečných turnajích MS a ME jsou v posledních 10 letech silně nepřesvědčivé. Po titulu mistrů světa v roce 2014, kterým korunovali nádherné jízdy z let 2006 i 2010, následovalo semifinále na Euru 2016, na MS v Rusku 2018 i v Kataru 2022 však vypadli ve skupině. Na Euru 2020 to proložili vyřazením hned v osmifinále od (v daném zápase) domácí Anglie. Posledním zápasem play off na velkém turnaji, který německá reprezentace vyhrála, tak zůstává čtvrtfinále Eura 2016 s Itálií.

Do skupiny si letos Němci nalosovali Skotsko, Švýcarsko a Maďarsko a nečeká je nic jednoduchého. Skoti jsou z formy, kvalifikací sice prošli jako nůž máslem a s předstihem si zajistili druhé postupové místo za Španělskem, ve čtyřech přípravných zápasech však porazili jen Gibraltar. Maďaři hrají v posledních letech stabilně dobrý fotbal, na posledním Euru remizovali právě s Německem i Francií a v přípravě letos porazili Turecko i Izrael. Proložili to vynikajícími výsledky v Lize národů, kde se udrželi v elitní divizi. To Švýcarsko zažilo stejně jako Němci katastrofální rok 2023, kde shodně vyhrálo jen dva zápasy z osmi (Němci jich odehráli dokonce devět), ovšem jeho forma před Eurem graduje.

Verdikt: Po vyrovnaných zápasech postoupí Maďarsko a z druhého místa Německo, Švýcarsko jako nejlepší tým ze třetích míst. Skotsko poslední. Všechny postupující týmy však vypadnou v osmifinále.

Foto: DSanchez17, CC BY 3.0

Toni Kroos se vrátil do národního týmu Německa po dvou letech a bude chtít oživit jeho poněkud zaprášené úspěchy.

Skupina B: Albánie nepřekvapí

Skupina B je ta, kterou by schytal český tým, pokud by v posledním kole kvalifikace Albánie vypustila zápas s Faerskými ostrovy a pustila jej před sebe. Nestalo se, a tak si Albánci jako bonus za první místo zahrají se Španělskem, Chorvatskem a Itálií. Jen těžko si lze představit náročnější skupinu, na druhou stranu to jistě bude pro albánské fanoušky neopakovatelný zážitek. Albánie je na Euru podruhé, v roce 2016 ve Francii dokázala porazit Rumuny a skončit třetí, do osmifinále však nepostoupila.

Letos něčemu podobnému nejspíš nevěří ani největší fanoušci Albánie. Budeme-li ostatní soupeře hodnotit nejen optikou výsledků na posledních turnajích (Chorvati mají bronz z MS 2022, Španělé bronz a Italové zlato z ME 2020), ale především formy, kterou naznačili v kvalifikaci, vychází nám z toho pořadí Španělsko, Chorvatsko, Itálie. Sluší se však podotknout, že Italové hráli v nesmírně náročné skupině s Anglií, Ukrajinou a také Severní Makedonií, která jim vystavila stopku v baráži o MS 2022. Je trochu paradoxní, že Italové dvě neúspěšné kvalifikace na MS proložili vyhraným Eurem, a určitě budou hladoví i letos.

Verdikt: Nejlepší formu ukáží Španělé, postoupí společně s Italy. Chorvatsko postoupí jako jeden z lepších týmů na třetích místech, Albánie uhraje maximálně bod.

Foto: Steffen Prößdorf, CC BY-SA 4.0

Jack Grealish je jedním z hráčů, které trenér Southgate v nominaci opomenul, stejně jako třeba Harry Maguire.

Skupina C: Anglie s VIP losem

Jestli si někdo nemůže stěžovat na náročný los, jsou to Angličané. Kdo sleduje kvalifikační losy i losy závěrečných turnajů dlouhé roky, všimne si, že Anglie (a Francie) až na výjimky dostává ty nejlehčí možné soupeře. Jedna taková výjimka však nastala v kvalifikaci na tento šampionát; skupinu s úřadujícími mistry Evropy z Itálie, s Ukrajinou a nepříjemnou Severní Makedonií si Angličané určitě nepřáli.

Stejně jako ve všech kvalifikacích v posledních 16 letech však dominovali a postup do Německa si zajistili s předstihem před ostatními soupeři. Tým je nesmírně kvalitní a většina odborníků ho pasuje na největšího favorita turnaje. Většinou s dodatkem „A kdo jiný?“. Je to pravda. Pokud jde o hodnotu kádru, kluby, ve kterých jednotliví hráči působí, i jejich pozici v těchto klubech, nemá Anglie soupeře. Největším problémem se jeví současná forma, protože Angličané před Eurem porazili jen Bosnu a Hercegovinu, remizovali s Belgií a prohráli s Brazílií a zejména v generálce na Euro s Islandem.

Rozpačité výsledky z přípravy tak budou muset napravit na Euru, kde je čeká Srbsko, Slovinsko a Dánsko. Srbsku se na velkých turnajích historicky nedaří a v žádném případě nenavázalo na slavnou historii Jugoslávie, Slovinsko tam postupuje jen sporadicky. Od těchto týmů nelze čekat nic velkého. Dánové se před třemi lety po velmi těsném postupu prezentovali parádním fotbalem, který zastavil až v semifinále právě Albion. Trenér Anglie Gareth Southgate nevzal na Euro Jacka Grealishe, a pokud by Angličané neuspěli, asi těžko kritiku ustojí. Nedá se to však očekávat.

Verdikt: Anglie dostojí roli favorita, vyhraje všechny tři zápasy. Do play off je doprovodí Dánsko, naopak Slovinsko i Srbsko vypadnou už ve skupině.

Foto: Кирилл Венедиктов, CC BY-SA 3.0

Kylian Mbappé má v 25 letech už zlato i stříbro z MS. Je Euro pod jeho rozlišovací schopnosti?

Skupina D: Francouzi klopýtnou

Francie a Nizozemsko si ve skupině D zopakují vzájemné souboje z nedávno skončené kvalifikace. V ní měla v obou případech navrch Francie, v mnohem lepší formě se však v přípravě před Eurem představilo Nizozemsko. To třikrát vyhrálo 4:0 (postupně nad Skotskem, Kanadou i Islandem) a jen jedinkrát klopýtlo, na konci března prohrálo 2:1 v Německu. Francouzi naproti tomu vyhráli ze čtyř přípravných zápasů jen dva, v březnu těsně porazili Chile 3:2 a v červnu na to navázali výhrou 3:0 nad nepříliš silným Lucemburskem. V kombinaci s porážkou 0:2 s Němci a remízou 0:0 v generálce s Islandem tak můžeme směle konstatovat, že Francie má k optimální formě daleko a ve vzájemném souboji tentokrát budou mít Nizozemci navrch.

Oba favority doplní ve skupině Polsko a Rakousko, kteří prožili v kvalifikaci zcela odlišný příběh. Zatímco Rakousko drželo směle krok se silnou Belgií, zcela deklasovalo Švédy a brzy si zajistilo postup do sousedního Německa, kde se dá očekávat i výrazná podpora neutrálních fanoušků, Poláci mají za sebou mizerný rok. Naznačil to už loňský březnový zápas v Praze, kde už ve 3. minutě prohrávali 2:0, a formu nenašli ani v dalších sedmi zápasech. S ohledem na Ligu národů však dostali ještě šanci v baráži, ve které napřed deklasovali 5:1 Estonsko, které hrálo od 27. minuty v deseti, a následně přežili nápor Walesu a vyřadili ho na penalty. Na Euru bych od nich nečekal nic velkého.

Verdikt: Nizozemci tentokrát předčí Francii a skončí první, Francie druhá. Rakousko bude zlobit všechny soupeře a se třemi body a slušným skóre nakonec postoupí. Polsko bude bez bodu.

Skupina E: Slovensko jen do počtu

Belgická silná generace je sice už za zenitem, nový trenér Domenico Tedesco však má z čeho vybírat i mezi mladšími hráči. Osu týmu stále tvoří hráči s více než stovkou startů za národní tým, konkrétně obránce Jan Vertonghen s dlouholetými zkušenostmi z Ajaxu, Tottenhamu a Benficy, záložníci Axel Witsel a Kevin de Bruyne, který stále válí za Manchester City, a ostrostřelec Romelu Lukaku. Po mnoha letech naopak chybí brankář Thibaut Courtois, který po loňském zranění kolene není v optimální formě.

Belgie by ve skupině E měla mít jasně navrch před soupeři, kteří jsou na Euru spíše kuriozitou a ve formátu se 16 týmy by byly jasně na odpis. Platí to zejména o Rumunsku a Slovensku, kteří sice odehráli slušnou kvalifikaci, nelze však opomenout, že to bylo v nepříliš náročných skupinách. To Ukrajina si zaslouží uznání, protože mistry z Itálie proháněla až do posledního kola a k baráži ji odsoudila až bezbranková remíza v posledním kole hraném v německém azylu. V té však Ukrajinci zdolali Bosnu i Island a zaslouženě se kvalifikovali do Německa. V přípravě remizovali s Německem, prohráli s Polskem a rozstříleli Moldavsko 4:0, takže jejich forma je trochu otazníkem.

Verdikt: Belgický tým ukáže zkušenost a jeho mladí hráči dravost a posbírá všechny body. Ukrajina bude mít navrch nad Rumuny i Slováky, kteří oba skončí už ve skupině.

Foto: Student News Agency, CC BY 4.0

Cristiano Ronaldo má v reprezentaci odehráno skoro stejně zápasů jako polovina českého týmu dohromady.

Skupina F: Portugalská mašina a turecká Nemesis

Jestli si čeští fotbalisté někoho na závěrečném turnaji nepřáli, bylo to Turecko. A když už, tak s ním aspoň nehrát třetí zápas. Tenhle soupeř České republice vystavil stopku v posledním kole na Euru 2008 i 2016 a i letos si s ním Češi zahrají poslední zápas ve skupině, který bude velmi pravděpodobně rozhodující. Obecně se soudí, že Portugalci jsou mnohem silnější a Gruzie mnohem slabší, a tak si to oba týmy se třemi body patrně rozdají o jistotu postupu do osmifinále. Jedno je jisté, bude to o nervy.

Pokud bychom zašli ještě dál a zamysleli se nad soupeři, které si rozhodně nepřejeme z prvního koše, určitě by na předních místech figurovalo Portugalsko. Tento tým je silný na každém postu a kvalifikací prošel bez ztráty bodu. Češi s ním navíc mají čerstvou zkušenost z Ligy národů a na rozdíl od Španělska a Švýcarska proti němu ve dvou zápasech neuhráli ani bod. Aby toho nebylo málo, stále ještě hraje Cristiano Ronaldo, který svým gólem ze 79. minuty českou reprezentaci vyřadil před 12 lety ve Varšavě ve čtvrtfinále ME 2012. Jen on sám má v reprezentaci odehranou téměř polovinu zápasů jako celý český tým (207 oproti 437). Nechybí ani 41letý obránce Pepe, jehož nasazení ovšem není zdaleka jisté. Klub stovkařů v portugalském týmu uzavírá brankář AS Řím Rui Patrício.

Posledním týmem ve skupině je Gruzie, která je pro většinu fanoušků velkou neznámou. Na velkém turnaji nikdy nehrála, ani v časech, kdy v AC Milán zářil legendární Kakhaber Kaladze. Nyní však v baráži předčila v náročných zápasech Lucembursko a Řecko a bude druhým soupeřem české reprezentace. Jedno je jisté, Gruzínci dostali skvělé soupeře a Euro si určitě užijí.

Souboj s Tureckem v posledním kole bude mít určitě grády. Věřme, že Češi svou Nemesis tentokrát zdolají a pomstí se za všechna příkoří, která nám tento soupeř v minulosti způsobil. Historie zápasů s Turky je dlouhá a začala se v samostatné historii psát už v prvním zápase České republiky vůbec, ve kterém jsme 23. února 1994 vyhráli v Istanbulu 4:1. Zkusme si na to po 30 letech vzpomenout.

Verdikt: Portugalci vyhrají všechny tři zápasy, Češi opět těsně podlehnou Turecku. Zajistí si však postup jako poslední ze třetích míst a vypadnou až v osmifinále se Španělskem nebo s Francií. Gruzie při premiéře na velkém turnaji bez bodu.

Anketa

Kolik bodů získají Češi v základní skupině F s Portugalskem, Gruzií a Tureckem?
9
3,3 %
7
6,8 %
6
21,2 %
5
5 %
4
30,8 %
3
14,4 %
2
4,3 %
1
7,8 %
0
6,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 783 čtenářů.

Článek byl sepsán s využitím následujících zdrojů:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz