Hlavní obsah
Umění a zábava

Hudební toulky: Máme rádi zvířata

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tomáš Fiala

Vydejte se na procházku světem muziky za známými melodiemi i překvapivými hudebními objevy. Svět písniček se hemží roztodivnými tvory. V dnešním toulání společně navštívíme hudební zvěřinec.

Článek

Prohlídku zvěřince zahájíme tam, odkud jsem si vypůjčil titulek naší schůzky – v divadle Semafor. Jiří Suchý se ve svých textech zabýval zvířaty od samého začátku. Sardinku, kterou složil pod vlivem Voskovce a Wericha, natočil v roce 1949! Tak si spočítejte, kolik let už zpívá. Rozvernou píseň Zastřelilo tele krávu napsal zanedlouho po Sardince (roku 1957). My si však poslechneme nahrávku takřka současnou, z alba Blues pro tebe, které natočilo David Vrobel Trio v roce 2020. Zpívat bude i tak sám autor.

Ze Semaforu se přesuneme proti proudu času do válečných let. Už tehdy nahrával se svým orchestrem desky slavný kapelník Karel Vlach. Repertoár jeho kapely byl rozmanitý. Vedle sentimentálních melodií hrál i pěkné ptákoviny, mezi něž patří také písnička Snědla kobra bobra s textem Vildy Sýkory. Zazpívá nám ji Arnošt Kavka, známý recesista, o kterém kolují tak neuvěřitelné historky, že snad ani nemohou být vymyšlené. K takovému člověku se Sýkorův text hodí znamenitě.

Ještě chvíli zůstaneme v náladě, kterou vdechl Hudebním toulkám Arnošt Kavka. Písničku Alfonse Jindry a Jaroslava Moravce Chyťte brouka nahrál v roce 1940 Orchestr Jaroslava Maliny. Nazpívali ji s ním Lišáci. Abychom však trochu poskočili v čase, vybral jsem vám k poslechu novější snímek. Nemějte obavy, na tuhle kapelu je spoleh. Ondřej Havelka zazpívá za doprovodu svých Melody Makers.

Nyní si trochu vydechneme. Na uklidnění si pustíme smutnou baladu, která nás zavede do nelítostného světa koňských dostihů. Pokud platí, že máme rádi zvířata, nejspíš zjihneme. Zdeněk Rytíř vtiskl do hudby Oty Peřiny příběh, který by zapadl i do minulých Hudebních toulek, při kterých jsme se procházeli slzavým údolím.

Skončíme raději zvesela. Dokonce si troufám říct, že to bude nejpoťouchlejší písnička, kterou jste dnes slyšeli. Pěkný zvěřinec se ukrývá v písničkách pro děti. Na tom asi není nic zvláštního. Ale okolnost, že jsou to písničky pro děti, přece neznamená, že by nemohly rozesmát i dospělé. A pokud je pod takovou písničkou podepsaný Ivan Mládek, není o čem přemýšlet. Pod tuhle se podepsal, tak si ji pusťte a dobře se bavte.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz