Hlavní obsah

Hudební toulky (8): Sviť, měsíčku, sviť!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tomáš Fiala

Vydejte se na procházku světem muziky za známými melodiemi i překvapivými hudebními objevy. Naše kroky tentokrát povede hlava zvrácená k obloze, neboť měsíc právě v těchto dnech prochází úplňkem.

Článek

Po dvou týdnech opět zazní v Hudebních toulkách řízný hlas Yvonne Přenosilové. Písnička se stručným názvem Měsíc se přeci do úplňkového vydání hodí znamenitě. Dostala se i do slavného filmového muzikálu Rebelové. Ale to nebylo její první uvedení na stříbrném plátně – zazněla už v komedii Jak se krade milion z roku 1967.

„Plavu si, ani nevím jak…“ Úvodní slova této písničky jsou zřejmě povědomá většině národa a většina národa by si snad vzpomněla i na to, jak je to dál. „Vždyť nemám prsa, nemám znak.“ Nepřehlédněte, prosím, název písně. Teprve potom vám bude dostatečně jasné, co těmi slovy textař (Jiří Suchý) míní. Přestože Árie měsíce se řadí mezi nejslavnější semaforské šlágry, poprvé byla uvedena ve hře, na kterou se už téměř zapomnělo: v dětském představení (úpravě Aškenazyho knížky) Ukradený měsíc.

Yvetta Simonová nás zavede do Hrubínovy Srpnové neděle. Původní divadelní hru zfilmoval dva roky po prvním uvedení režisér Otakar Vávra. Hudbu k filmu složil Václav Trojan, který nepatří zrovna mezi klasické písničkové skladatele. Psal hudbu především pro divadlo a pro film. To však neznamená, že se složením pěkné písničky by si nevěděl rady. Bílý měsíc je toho víc než dobrým důkazem.

Nejslavnějším autorským obdobím Jana Vodňanského byla jeho spolupráce s Petrem Skoumalem. Později se textař Vodňanský spojil se skladatelem Přemyslem Rutem. Také tato tvůrčí etapa byla velmi plodná na písničky. Byť se tolik neproslavily, nejsou o nic chudší. První ochutnávkou z této tvůrčí dílny v Hudebních toulkách je píseň Měsíc couvá a dorůstá ve skladatelově přednesu. Povšimněte si roztomilé hry s písmeny C a D.

Rozloučíme se něžnou Serenádou měsíčního svitu v podání orchestru Glenna Millera. Miller tu vystupuje nejen jako kapelník, ale je pod skladbou podepsán i jakožto hudební skladatel. Tato melodie patří mezi jeho nejslavnější kousky. Jeho big band patřil k nejlepším orchestrům svého druhu. Moonlight Serenade natočil v roce 1939, pět let před osudným ztroskotáním letadla, které nečekaně a tragicky ukončilo Millerovu hvězdnou kariéru.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz