Hlavní obsah
Umění a zábava

Hudební toulky (9): Povídám, povídám pohádku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tomáš Fiala

Vydejte se na procházku světem muziky za známými melodiemi i překvapivými hudebními objevy. Půjdeme společně po pěšince, která vede z pohádky do pohádky, a zastavíme se tam, kde se zpívá.

Článek

Klidně bychom si dnes vystačili s jediným hudebním albem. Po úspěchu singlu Pět havranů natočila v roce 1968 česká skupina s anglickým názvem The Rebels desku Šípková Růženka. To ještě míval Jiří Korn, který v téhle skupině zpíval, dlouhé vlasy… Šest písniček s pohádkovými náměty otextoval Michael Prostějovský. Hudbu k většině z nich složil Václav Zahradník, což je i případ té, kterou jsem vybral na ukázku: Hrnečku, vař!

Na připomínané desce skupiny The Rebels bychom našli i písničku Perníková chaloupka. Jenže my si poslechneme úplně jinou Perníkovou chaloupku. Aspoň bude větší legrace. Tuhle napsal František Ringo Čech a poskládal ji z útržků různých melodií – včetně slavného Babylonu. Ale zkuste si ty útržky spočítat sami. Pod skladbou je (podle údajů Supraphonu) podepsáno osm autorů hudby.

Od známých pohádek, které se snad pořád ještě předávají z generace na generaci i lidovou slovesností, přejdeme nyní k pohádce autorské. Jejím autorem je písničkář Karel Plíhal. „Takhle nějak to bylo,“ zpívá – a vy dávejte dobrý pozor, poněvadž pointa se nekrčí jen na konci. Byla by škoda některý z Plíhalových vtípků promeškat.

Dětské album Tom a Jerry z roku 1990 se dočkalo docela velké pozornosti. Aby ne, když se na něm podíleli například Karel Černoch, Michal David, Jitka Molavcová, Jiří Císler nebo Josef Laufer. Především ústřední písnička Hany Zagorové se (díky televizi) velmi proslavila. Ostatní zůstaly v jejím stínu. Právě proto jsem vybral jednu z těch zastíněných, Filmové kámoše. Stanislav Hložek v ní během pouhých dvou minut připomene řadu pohádkových postav a my tak zabijeme celé hejno much jednou ranou.

Po měsíci se v Hudebních toulkách znovu vracíme k Dádě Patrasové. Zároveň to bude nečekaně brzký návrat k Františku Ringo Čechovi, protože ten je autorem textu vybrané písničky. Inspirován slavnou trampskou Niagarou napsal refrén: „Temně hučí pec má stará / Temně hučí do noci / Ač jsem bába děsně stará / Chci vás s láskou upéci.“ Připomíná vám to něco? Ano, Ringo Čech i zde zpracoval pohádku O Jeníčkovi a Mařence. Tentokrát ovšem z pohledu ježibaby. Zdá se, že měl pro tu hladovou stařenu docela pochopení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz