Hlavní obsah
Umění a zábava

Koncertní sezónu v Třebíči zahájila violoncella

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Podzimní cyklus Kruhu přátel hudby odstartovalo 12. září 2024 seskupení 4CELLOS. Brněnské kvarteto violoncellistů odehrálo ve foyer divadla Pasáž program nazvaný Bach (to) rock.

Článek

Jiří Jahoda, který má třebíčský Kruh přátel hudby dramaturgicky a organizačně na starosti, se snaží zpestřovat koncerty klasické komorní hudby výlety do odlišných žánrů. Tentokrát dal hudebníkům za úkol opsat oblouk, který bývá v poslední době častou náplní koncertů: od baroka přes filmovou a populární hudbu k rocku.

Pozval do Třebíče uskupení Solitutticelli, violoncellový soubor, který se ve formě kvarteta ukryl pod značku 4CELLOS. K nástrojům zasedli Michal Greco, Katarína Madariová, Martina Klimešová a Rudolf Mrazík. Posledně jmenovaný se ujal konferování večera.

Přesně podle zadání patřil úvod klasice (Air od Johanna Sebastiana Bacha, Humoresce od Antonína Dvořáka a Šavlovému tanci od Arama Chačaturjana), převahu však následně měly skladby, které řadíme spíše do hudby populární. Finále první poloviny patřilo melodiím z filmu Tenkrát na Západě. (Velký dík patří muzikantům za to, že se neomezili pouze na nejčastěji hranou pasáž, kterou u nás proslavila především Věra Špinarová jako píseň Jednoho dne se vrátíš.)

Ryze ve vodách populární muziky se nesla druhá polovina: ABBA, Coldplay, Adele a dvě skladby od skupiny Queen (přídavky nepočítaje). Úpravy takovýchto hitů pro čistě instrumentální soubory dávají nahlédnout do tajemství hudby. Například při skladbě Who Wants to Live Forever zřetelně vyplulo na povrch, že v hudbě se ukrývá něco, co jde napříč všemi žánry a je jim společné; jakási nepolapitelná síla, která uchvacuje posluchače.

Není divu, že po přídavcích Moon RiverDon't Stop Me Now se 4CELLOS dočkali ovací ve stoje. Za radost, kterou svojí prací rozdávají, si to plně zasloužili.

Kruh přátel hudby se znovu sejde 15. října 2024 na klavírním recitálu Adama Závodského. Koncert začne tradičně v 18 hodin ve foyer divadla Pasáž.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Violoncello

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz