Hlavní obsah
Zdraví

Co je to tinnitus a jak se mu postavit? Odpovědi přináší kniha Markuse Schwabbaura

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tomáš Fojtík

Tinnitus patří mezi problémy, které nejsou v české literatuře mnoho popsané. O to je cennější, že se k českým čtenářům dostává tato kniha. Tinnitus se totiž týká více lidí, než si myslíte.

Článek

Každému z nás občas píská v uších. Za pár vteřin to ale přejde a my nad tím mávneme rukou. Dovedete si ale představit, že vám v uších píská prakticky nonstop? Za jak dlouho byste z toho začali šílet? Odborně se šelestu v uších říká tinnitus a na vině často bývá hluk a stres.

Když jsem se podíval do české Databáze knih, kolik knih o  tinnitu v češtině vyšlo, výsledek byl dost žalostný. V podstatě žádná. Až teď nakladatelství Kazda vydalo český překlad práce německého psychologa a psychoterapeuta Markuse Schwabbaura Tinnitus - řešení existuje!

Autor téma pojal opravdu důkladně. Popisuje, jak se tinnitus projevuje, co to vlastně znamená a jak vzniká. V knize najdete několik případových studií –⁠ skutečných příběhů autorovo pacientů, na kterých se ilustruje vykládané téma. Díky nim se naučíte chápat souvislosti, přistupovat k problému aktivně a řešit ho v celé různorodosti. Je velmi cenné, že Markus Schwabbaur nespokojil jen s teoretickým popisem problému.

Nabízí totiž hned několik přístupů, jak lze s tímto problémem bojovat. Přináší návody na řadu cvičení zaměřených na to, aby člověk trpící touto poruchou sluchu mohl vést běžný život a tinnitus ho co nejméně omezoval.

Některá cvičení ocení i ti, kteří tinnitem netrpí, třeba základní pravidla spánkové hygieny jsou obecně užitečná. Svým zaměřením kniha balancuje mezi odborností a popularizací. Napsaná je tak, aby se čtenář neztratil v džungli odborných termínů, ale aby měl chuť číst dál.

Knihu z německého originálu přeložila Radana Studenovská.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz