Hlavní obsah
Knihy a literatura

Kdo byl František Kriegel? Odpověď přináší čtivá kniha Martina Gromana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Tomáš Fojtík

Obálka knihy Kriegel - Voják a lékař komunismu

Kdybyste se mě před rokem zeptali na to, kdo to byl František Kriegel, ve šťastnější chvíli bych ze sebe vysoukal, že to byl komunista, který nepodepsal moskevské protokoly. V méně šťastné chvíli možná ani to.

Článek

František Kriegel nikdy nebyl ministr, prezident nebo premiér. Nebyl to šéf strany, ani šéf disentu. Přesto je ale jeho vliv na dobu v letech 1945-1989 silný. Podobně jako je silný jeho příběh. Ten zaujal publicistu a historika Martina Gromana a výsledek je šestisetstránková kniha, která vám pomůže zahladit bílá místa v historickém povědomí.

Kriegel bohužel nenapsal své paměti, ani pro ně nezanechal podklady. S výjimkou krátkých poznámek. Tím pádem je skládání obrazu Františka Kriegela dost komplikované, zvláště v některých částech života. Autor se musel spolehnout na obraz, který o objektu jeho bádání poskytli Krieglovi nejbližší. Manželka Riva a rodinný přítel František Janouch. Jejich vzpomínky jsou jeden z pilířů, na kterém Martin Groman stavěl svou knihu.

Naštěstí ne jediné. Jsou tu také dobové dokumenty a záznamy z různých stranických jednání. Jsou tu rozhovory s dalšími aktéry dění, jsou tu archiválie a dobový tisk. Poskládat z těchto drobných střípků co nejvěrnější mozaiku muselo být složité, i proto na knize Martin Groman pracoval (naštěstí pro něj ne soustavně) kolem dvaceti let, jak zaznělo v rozhovoru s Lucií Výbornou na Českém rozhlase.

A vzal to skutečně od podlahy. Od prvních let v ukrajinském městě Stanislaviv přes pražská studia medicíny, ohně španělské, čínské i barmské války až po zakotvení ve strukturách stranické politiky. Groman Kriegela apriori nelíčí jako kladnou postavu. Všímá si a zdůrazňuje jeho roli při založení Lidových milicí, které sehrály klíčovou roli v „Únoru 48“. Všímá si také jeho pozice při politických procesech v 50. letech, které nakonec semlely i jeho, byť naštěstí ne s fatálním důsledkem.

Autor dopodrobna vysvětluje Krieglův postoj v Pražském jaru i v posrpnových událostech. Těch deset posledních let života je vlastně na knize to nejzajímavější. Sledujeme dost překotný vývoj od věřícího a zapáleného komunisty k nucenému disidentovi, který ale ve skutečnosti nikdy věřícím komunistou býti nepřestal. A nakonec sledujeme represe, které musel snášet a urputnost režimu zavřít mu ústa. Autor se věnuje také síti konfidentů, kteří byli na Kriegla nasazeni a popisuje některé až teatrální historky v režii StB.

Jak z Gromanova líčení František Kriegel vychází? Jako nesnesitelný člověk, který ale nikdy nezradí své zásady, svou víru. Jako člověk, který nikdy nepřestal věřit v lepší svět, který měl přinést komunismus. Z knihy jsem získal pocit, že komunismus pro Kriegla nebyl vstupenka do lepší společnosti, ale šance na změnu k lepšímu životu pro celý národ, ne-li pro celý svět. Napovídá tomu i celý název knihy: Kriegel - Voják a lékař komunismu. Jako by chtěl komunistickou ideologii uzdravit a tvrdě narazil při střetu s realitou.

Kniha je napsaná čtivě, a tak má šanci oslovit široké spektrum lidí. V částech popisujících vypjaté momenty Krieglova života se čte skoro jako detektivka, kdy máte nutkání číst rychleji a rychleji. Nechybí ani dobový kontext. Když se František Kriegel dostane do španělské občanské války, ve stručnosti se dozvíte, proč tato „válka“ vznikla, a proč tam Kriegel byl. V zásadě platí, že je to kniha přístupná i pro laiky, kteří dosud o tématu příliš nevěděli.

Z toho, jak Martin Groman Františka Kriegla popisuje, vychází, že to byl statečný chlap. Odhodlaný bojovat nejen za lepší svět, ale také za své ideály. Autor se ho snaží pochopit a hledá, co ho vedlo k rozhodování. Nevynáší ale finální soudy, ty nechá na čtenářovi. Poskytuje dostatek informací pro to, abychom si to zhodnocení osobnosti Františka Kriegla mohli udělat sami.

Kriegel - Voják a lékař komunismu je ve výsledku nejen čtivým životopisem jednoho prominentního komunisty, ale také svědectví o velmi dramatické části našich dějin.

Knihu vydalo nakladatelství Paseka a Ústav pro studium totalitních režimů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz