Hlavní obsah
Knihy a literatura

Komtur je detektivka ve stylu Dana Browna. Jen lépe napsaná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tomáš Fojtík

O tom, že Dan Brown chce děj dalšího románu umístit do kulis magické Prahy, se spekuluje dlouho. Zatímco někteří spekulují, jiní se činí. Konkrétně Petr S. Pixy, občanským jménem Petr Staníček.

Článek

Kniha Komtur, která vyšla letos v létě v nakladatelství Argo, spojuje hned několik věcí, které mám opravdu rád. Je to kniha, jaká tu dlouho nebyla.

V úvodu sledujeme dvě party podvodníků, které na sebe narazí. Jedna se snaží podfouknout druhou, ale není tak docela jisté, která kterou. Jejich střet má ale zajímavou pointu: spojí se, aby provedly velkolepou akci. Tak obrovskou, až to může změnit vnímání českých dějin. Zakázku jim dá mocný pražský arcibiskup, který hledá klíč k nejcennějšímu pokladu.

V posledních letech jsem četl několik skvělých historických detektivek. Ale skoro žádná z nich dosud nebyla česká. Tou jedinou výjimkou byl Mlýn na mumie od Petra Stančíka, ale to už je osm let. Komtura bych asi také vynechal, nebýt skutečnosti, že ji napsal právě Petr S. Pixy (občanským jménem Petr Staníček). Pixyho sleduju na internetových kanálech dost dlouho a tušil jsem, že ta kniha může být dobrá. I tak jsem byl dost překvapený.

Za tou knihou je obrovské množství studia. Podrobně popisuje podobu Prahy v druhé polovině 19. století, tedy ještě před tzv. pražskou asanací (ta proběhla na přelomu 19. a 20. století). Čtenář má k dispozici i mapku, aby si dovedl představit, kde přesně se děj odehrává. Oceňuju také, že nevynechal detaily, které se dnes běžně neví. Jako třeba to, že socha svatého Václava původně stála v polovině Václavského náměstí a byla jiná než dnes (to jsem vůbec nevěděl). Autor si nastudoval dějiny různých náboženských řádů a dějiny naší země až do 14. století. A na těchto základech vybudoval dobrodružný příběh, který má vlastně dvě části.

Ta první je více dobrodružná a méně mysteriózní. V zásadě jde o to, že se dvě party podvodníčků spojí a snaží se získat cennou relikvii, kterou skrývají jezuité. Popis toho, jak toho chtějí dosáhnout je velmi zábavný a v této části knihy se vlastně dostáváme na pomezí mezi historickou detektivkou a jakousi jízdou ve stylu Dannyho parťáků. Nechybí zde humorné situace, celé líčení je velmi lehké a na čtenáře neklade žádné vysoké nároky. Tato zábavnější část má čtenáře připravit na druhou polovinu knihy, která je nepoměrně temnější.

Zde se výrazně změní nálada vyprávění a děj Komtura více začíná připomínat mystické romány Dana Browna. S tím rozdílem, že Petr S. Pixy umí výrazně lépe psát. Zvýší se také akčnost děje a dokonce dojde na první násilí. Do příběhu se také dostane dávné tajemství českých králů a jednoho rytířského řádu.

Zhruba 130 stran před koncem knihy děj extrémně graduje a čtenář nemá šanci knihu odložit. Trochu jsem se obával, aby rozuzlení příběhu nebylo ve stylu Járy Cimrmana: „Nedělej si výčitky, milý synu. Já totiž nejsem tvůj otec. Jsem tvůj syn.“ Autor měl naštěstí dost rozumu na to, aby veškerou konspiraci udržel v normě a aby nepůsobila směšně či nevěrohodně.

Kombinace mystiky, napětí a humorného popisu příhod podfukářských band by fungovala sama o sobě. Ale v kulisách konce 19. století je z toho koktejl, který tuto knihu vystřelil hodně vysoko. Ukazuje, že historickou detektivku jde napsat slušně, čtivě a vkusně. Není to samozřejmě poprvé, stačí si vzpomenout na sérii knih slovenského autora Juraje Červenáka s kapitánem Steinem a notářem Barbaričem.

Knihu vydalo nakladatelství Argo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz