Hlavní obsah
Názory a úvahy

Fialová suverenita

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tomáš Korda

Premiér Petr Fiala dokolečka zdůrazňuje důležitost energetické suverenity, přesto ji nechává okopávat a podrývat občasně fungujícími elektrárnami. Zjevně netuší, v čem taková svrchovanost spočívá. Dnešní krizi tím činí ještě vážnější, než je.

Článek

Předseda vlády Petr Fiala pokaždé, když promluvil k národu, který reprezentuje, aby ho utišil, že procházka současnou krizí bude vážná, ale neskončí tragicky, protože vládě bude kompasem energetická suverenita, usouvztažnil jménem naší svrchovanosti jadernou energii a obnovitelné zdroje. Paráda, lehnout si v krizi na záda a předstírat, že první se nekrátí s druhým.

Člověk nemusí být mentálně dvakrát zručný, aby v pojmu suverenity cítil, že jemu nablízku se někde vyskytuje slovíčko nezávislost a v jejím bezprostředním okolí zase termíny houževnost, nezdolnost, odolnost, zkrátka schopnost krizovou situaci ustát a nepodlomit se pod jejím náporem.

A pak to přijde. Člověk se podívá na solární panel a zkusí si pod ním vybavit všechny ty klíčové pojmy související s národní suverenitou. V tu ránu čelí těžkému rozhodnutí. Buď se obnovitelných zdrojů ve světle pojmu houževnatosti zděsí, anebo naopak na toto hledisko zanevře a odmítne ho. Zlatá střední – nebo spíše fialová – cesta neexistuje. Buď bytelnost, nebo křehkost. Buď odolnost, nebo zranitelnost. Buď nezdolnost, nebo povolnost. Mezi antonymy žádný polovičatý průnik středem neexistuje. Jinak by to nebyly protiklady.

Jenže pan profesor a český premiér míní opak. Chce jít středem. Podporuje zvrhlost, aby energetické zdroje fungující občasně – tedy vždycky a zároveň nikdy – okopávaly kotníky elektrárnám, které fungují na náš povel, které můžeme ovládat a které na rozdíl zdrojů závislých na neustále se obnovujícím energetickém toku z vnějšího okolí můžeme zapínat, nebo vypínat podle naší potřeby. Je s podivem, že za státní kolos přebírá zodpovědnost osoba, která se jí rázem zříká, když podporuje nekontrolovatelné zdroje, které fungují frivolně podle toho, jaké se zrovna vyvrbí počasí. Zdražují stabilizaci energetické sítě a celkově jí způsobují více nesnází než užitku.

Mít právě nyní na svědomí lapsus takových rozměrů vypovídá o hloubce současné krize. Na místo rozhodného a jednostranného posilování energetické houževnatosti, které má jít ruku v ruce se zákazem jejího podrývaní občasně fungujícími elektrárnami, se premiér o energetickou odolnost naší země stará nedůsledně a polovičatě. Toto jeho fialově matné ponětí o tom, jak je dnešní krize vážná, ji činí o poznání ještě vážnější.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám