Hlavní obsah
Názory a úvahy

Trump jako hrozba pro židovskou lobby?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Účinnost různých lobbistických skupin je mimo jiné determinována jejich nenápadností. S nadstranickostí židovské lobby (reprezentované organizací AIPAC) však zamával nedávný Trumpův výrok o židovských voličích demokratů, kteří prý nenávidí Izrael.

Článek

Jedním z významných důvodů, proč se židovské lobby daří tak významně ovlivňovat americkou politiku, spočívá v tom, že nedělá rozdíly mezi demokraty a republikány. Je podobně nadstranická jako zbrojařská nebo farmaceutická lobby. Jde jí samozřejmě o to, aby americká podpora Izraeli trvala navzdory výměně administrativ.

Lobbing se totiž stává mnohem účinnější, když si jeho agendu obě strany osvojí a vezmou za svou. Stane se pak něčím přirozeným, a proto nepostřehnutelným, co jen tak nevyvře na povrch, jakmile odejde jedna politická garnitura a nahradí ji druhá.

Trump však lobbistům vyrazil dech. Udělal z podpory Izraele politikum. Prohlásil, že ve skutečnosti si myslí, že demokraté nenávidí Izrael. „Strana demokratů nenávidí Izrael. Jakýkoli Žid, který volí demokraty, nenávidí své náboženství, nenávidí všechno izraelské a měl by se za sebe stydět.“

Demokraté sice mohou kontrovat, že neméně než republikáni milují Izrael, ale džin z lahve byl vypuštěn. Nahlodáni Trumpovým výrokem mohou Američané u příští volby svého prezidenta z ničeho nic začít přemýšlet nad tím, jak moc mají, nebo nemají rádi židovský stát. Najednou to, jaké straně dají hlas, zároveň vypoví o síle jejich lásky k „jednapadesátému“ státu Unie s hlavním sídlem v Tel Avivu.

To není dobrá zpráva pro různorodou plejádu židovských lobbistů a lobbistických skupin, které na Washingtonu vymáhají bezpodmínečnou podporu Izraeli. Nemálo voličů se totiž může rozhodnout volit demokraty právě proto, že na rozdíl od Trumpa se alespoň trochu od Izraele distancují. Nebo se naopak mohou rozhodnout nejít k volbám vůbec, protože proč volit „menší zlo“, jestliže se v jejich očích stalo komplicem genocidy Palestinců.

Ale může stát zázrak a demokratická strana si uvědomí, kolik hlasů by mohla potencionálně získat, když by přehodnotila svůj jednostranný a nekritický postoj k židovské zemi. Pravděpodobnější však je, že voličský potenciál promrhá a kvůli tomu také prohraje příští volby.

Naštěstí budoucnost je dlouhá, takže i dodatečně mohou demokraté rozhodující vinu za zpackané volby přičíst na vrub neochotě se suverénně ohradit vůči Izraeli.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám