Hlavní obsah

Účelové zacházení s kontextem. Případ války na Blízkém východě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S historickým kontextem nakládáme svévolně. Přihlížíme k němu účelově podle toho, jak se právě hodí do politického krámu. Výsledkem je špatná zahraniční politika. Viz izraelský konflikt.

Článek

Když onoho dne 7. října 2023 zaútočili povstalci hnutí Hamas na izraelské civilisty, nikdo k tomu nepotřeboval žádný kontext. Spáchané zlo bylo totiž bezprostředně čitelné. Nebylo nutné ani slušné přihlížet k nějakým těm souvislostem – historickým nebo sociálním. Akorát by to vypadalo jako ostudné relativizování barbarství islámských fundamentalistů.

Nyní uplynuly už zhruba dva měsíce od inkriminovaného přepadení a Izrael stále provádí v pásmu Gazy svou odplatnou vojenskou operaci. Ačkoli už způsobila asi desetinásobek civilních obětí než původní útok Hamasu, najednou se na ni nemůžeme dívat bez souvislostí. Nejedná se o bezprostřední čiré zlo, které by mluvilo samo za sebe. Naopak! Při čištění Gazy od fanatických Palestinců je nutné zohlednit předešlý kontext, jímž je onen útok ze 7. října.

Vidíme, že v jednom případě je nanejvýš slušné před kontextem zavřít oči. Jde o to morálně předstírat, jako by dějiny palestinsko-izraelského konfliktu začaly útokem ze 7. října. Nic předtím neexistuje, protože na cokoli bychom poukázali, by okamžitě oslabilo morální odsouzení Hamasu.

Podruhé se ale kontext tuze hodí, protože nějaký ten čas již uplynul a ze 7. října se stala historická souvislost, na kterou nesmíme zapomínat, abychom mohli relativizovat zlo způsobené denacifikací „velkého Izraele“ od palestinských antisemitů, kteří již po více než dva tisíce let nestydatě okupují svatou zemi, která výlučně židům rozevírá od „řeky k moři“ svou pouštní náruč.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám