Hlavní obsah
Sport

Como 1907: Návrat ve stylu, nebo cesta zpět do nižších pater?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: David Jones, unsplash.com

Šest. Tolik sezón stačilo lombardskému trpaslíkovi na postup ze čtvrté italské ligy do první. Nový trenér, noví hráči a ambice udržet se. Bude na to však aktuální kádr stačit?

Článek

Klub hrající na stadionu pojmenovaném po bývalém italském veslaři Giuseppem Sinigagliovi, přitahuje před novým ročníkem spoustu pozornosti. Důvodem je zvučný trenér a ještě zvučnější přestupy. Kdo však stojí za téměř raketovým vzestupem klubu?

V roce 2019 klub odkoupila investiční společnost Hartono Ownership Group. Jejími zakladateli jsou jedni z nejbohatších indonéských podnikatelů, bratři Robert a Michael Hartono, kteří svůj byznys založili na prodeji hřebíčkových cigaret. Jejich majetek je vyčíslen na 47,2 biliónů amerických dolarů (zhruba 1 bilión českých korun), což dělá z Como aktuálně nejbohatší klub italského sportu.

S příchodem nových mecenášů došlo ke změnám ve vedení klubu a do pozice nového exekutivního ředitele byl najmut bývalý anglický fotbalista Dennis Wise. Pod jeho vedením došlo ke klíčovým strategickým krokům v budoucím směřování klubu. Patří mezi ně například angažování legendárního záložníka Cesca Fàbregase, který se stal kromě hráče zároveň i spolumajitelem.

„Dennis je tu od začátku. Klub se díky němu velmi rozrostl. Začínal přitom s velmi malými prostředky. On je důvod, proč jsem právě v tomto klubu,“ sdělil Španěl své pocit po příchodu do Itálie.

Krátce po něm se do klubu přidal i Thierry Henry, bývalý vítěz Ligy mistrů a pozdější reportér britské televizní stanice Sky Sports. Na otázku, co ho přesvědčilo se zapojit, odpověděl takto: „Všechno. Lokace. Kam se klub chtěl dostat. Všichni zúčastnění chtějí, aby byl klub známý stejně tak, jako je známé místní jezero. Musíme zajistit, abychom neztratili komunitu a rodinný faktor.“

Foto: Vale93b, wikimedia.org, CC BY-SA 4.0

Domácí hřiště Como 1907 - Stadio Sinigaglia.

„Snažíme se postoupit ze Serie B s myšlenkou plánů na nový stadion. Pokud se nám to letos podaří, budoucnost vypadá zářivě,“ dodal Henry k ambicím před začátkem druhé poloviny minulého ročníku, kdy se tým nacházel ještě v druhé lize.

Klub slov skutečně dostál. Jednou z prvních investic po postupu do Serie A bylo rozšíření stadionu z původních 8 000 míst na asociací požadovaných 12 000 míst. Mezi dalšími prvoligovými kritérii je instalace velké informační obrazovky, dostatek VIP parkovacích míst a vytvoření bezpečnějšího rozdělení fanouškovských sektorů. Como bylo před začátkem sezóny povoleno hrát první tři zápasy mimo domácí stadion, díky čemuž vznikl prostor pro navýšení množství sedadel alespoň na dočasně přijatelných 10 500. 

Součástí výjimky je také dvanáctiměsíční lhůta, do jejíhož konce musí být zmiňované minimální požadavky pro prvoligové kluby splněny.

Nyní zpět k Cescu Fàbregasovi, který v klubu odehrál poslední sezónu své bohaté kariéry. Po jejím konci v létě roku 2023 se stal trenérem U19 týmu a v listopadu téhož ročníku odkoučoval, po vyhazovu Morena Longa, dokonce pět zápasů A-týmu s průměrem dvou bodů na zápas. Ve zbytku sezóny tým dočasně převzal Osian Roberts, se Španělem v pozici svého asistenta.

Až v červenci tohoto roku byl Fàbregas oficiálně jmenován trvalým manažerem A-týmu. S trendem úspěšných mladých fotbalových trenérů ze Španělska je celá Evropa zvědavá, jak si fotbalový trpaslík ze severu Itálie po více než dvaceti letech v první lize povede.

Bude také zajímavé sledovat jak se pod jeho vedením změní složení kádru. „Jako trenér musíte být chytrý a rozumět hráčům, které máte k dispozici. Tohle mužstvo jsem já nestavěl. Mentálně je přesně naopak, než bych chtěl. Musím provést změny inteligentním způsobem. Přizpůsobit se tomu co již mám a pomalu s tím pracovat,“ vyjádřil se nový manažer po převzetí týmu.

Při pohledu na soupisku lze říci, že očekávané změny jsou již v procesu. Co se nákupu posil týče, klub momentálně zažívá historicky nejdražší přestupové okno. Nejzvučnější jména však přišla zdarma po konci smluv ve svých bývalých klubech. Patří mezi ně vícenásobný vítěz Ligy mistrů Raphael Varane, který se nedávno rozloučil s Manchesterem United. Ze španělského Villarealu přišla defenzivní dvojice: brankář Pepe Reina a obránce Alberto Moreno. Dále byl podepsán kontrakt s donedávna dlouholetou oporou Barcelony, Sergi Robertem.

Nejdražší posilou se za 8 mil. euro stal útočník Yannik Engelhardt z druholigového německého Düsseldorfu a střední obránce italského Cagliari, Alberto Dossena. Velké naděje jsou vkládány také do Nica Paze, záložníka z akademie fotbalového titána Realu Madrid, s cenovkou 6 mil. euro. Ofenzivní řady posílil také za 4,5 mil. euro hrotový útočník římského AS, Andrea Belotti, který dlouhodobě hledá svoji ztracenou formu.

Foto: Ab0lapapo, wikimedia.org, CC0 1.0

Dvacetiletý irácký útočník Ali Jasim v dresu národního týmu.

Nezvyklý tah, který láká pozornost, je však příchod Aliho Jasima. Dvacetiletý útočník, pocházející z Iráku do klubu přichází jako volný hráč z místního Al-Kahrabaa SC. Zatímco v Asii je považován za obrovský talent, pro evropské experty je zatím velká neznámá. Nadějného fotbalistu z něj činí i fakt, že v irácké první lize debutoval již ve svých čtrnácti letech. „Věříme, že Jasim má potenciál se u nás v Como rychle rozvíjet. V národním týmu a v asijské Lize mistrů už udělal velký dojem a my doufáme, že se to co nejdříve v nadcházející sezóně promítne i do jeho působení v Itálii,“ reagoval na novou posilu Fàbregas.

V posledních hodinách letního přestupového okna se objevila informace, že by do klubu jako volný hráč mohl být přiveden Ivan Perišić. Zkušený chorvatský záložník se rozhodl předčasně ukončit svůj kontrakt v Hajduku Split, po neshodách s trenérem Gennarem Gattusem, který mu nedával dostatečné herní vytížení. Chorvat má nyní na výběr z několika zájemců, mezi nimiž figuruje i italské Como.

Zdá se tedy, že u Komského jezera jsou přípravy na novou sezónu téměř u konce. Pokud se klub vrhne do ligy po hlavě a se stejným entuziasmem jako v předešlých ročnících, dá se očekávat, že by se pobyt v první lize mohl úspěšně protáhnout.

Zdroje

https://www.skysports.com/football/news/11095/13050088/cesc-fabregas-interview-como-s-big-plans-with-help-of-thierry-henry-as-ex-spain-midfielder-reveals-coaching-vision

https://www.bbc.com/sport/football/articles/c849qgx255go

https://comofootball.com/en/features/

https://www.forbes.com/sites/davidferrini/2024/05/19/inside-como-1907-the-evolution-into-a-premier-destination/

https://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-13676471/Chelsea-legend-Dennis-Wise-fires-parting-shot-leaving-role-Como-chief-pointed-statement-saying-Serie-new-boys-decided-follow-Cesc-Fabregas-direction.html

https://www.transfermarkt.com/como-1907/startseite/verein/1047/saison_id/2024

https://www.transfermarkt.com/como-primavera/startseite/verein/14694/saison_id/2024

https://x.com/Como_1907/status/1814291941971886309

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz