Hlavní obsah
Sport

Mistrovství světa bez Brazilců. Zvláštní představa, která nemusí být daleko od pravdy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Agência Brasil, wikimedia.org, CC BY 3.0 BR

Brazilský národním tým před domácími fanoušky na fotbalovém Mistrovství světa roce 2014.

Kdysi nejstrašidelnější mezinárodní tým, dnes mužstvo, které se třese před potenciální neúčastí na příštím mistrovství světa. Takto by se dala definovat fotbalová Brazílie. Co se s ní děje?

Článek

Když předloni na šampionátu v Kataru vypadla Brazílie už ve čtvrtfinále, bylo ve vzduchu cítit obrovské zklamání. Vždyť právě oni jsou ti, kteří fotbalu vdechli duši jakou má dodnes. Ukázali, že ve fotbale se dají dělat i jiné věci než jen kopat do balónu a svádět bezhlavé souboje. Jak je proto možné, že se nezdolným tanečníkům tolik nedaří?

„Je velmi obtížné najít energii ke sledování zápasů. Tohle je dost možná jeden z nejhorších týmů za poslední roky, postrádá jakékoliv důstojné lídry. Většina z nich jsou průměrní hráči,“ vyjádřil se legendární Ronaldinho médiím před začátkem Copa América v červnu letošního roku.

Předvedená hra postrádala nejen atraktivitu, ale také výsledkovou konzistenci. Pod Titeho vedením se mužstvo dostalo hned dvakrát do finále zmiňovaného poháru a jednou jej dokonce vyhrálo. Od jeho konce v prosinci 2022 se však mnohé změnilo. Důležité podotknout, že ne nutně k lepšímu.

Foto: Palácio do Planalto, wikimedia.org, CC BY 2.0

Finále Copa América 2019 mezi Brazílií a Peru.

V následujícím roce se na lavičce vystřídali dva trenéři. Prvním byl Ramon Menezes, původně kouč U20, jenž byl jmenován přechodným koučem. Po třech zápasech ho nahradil Fernando Diniz, který čelil stejné situaci, a to očekávanému propuštění ihned poté, co svaz najme požadovaného nového manažera.

Výkony pod jejich vedením dávaly najevo, že pokud chce Brazílie pomýšlet na Mistrovství světa v roce 2026, měl by být nový trenér přiveden co nejdříve. Svědčil o tom také jejich společný rekord v čele národního týmu, který byl strašidelných 3-1-5 (výhry-remízy-prohry). Od tohoto skóre je potřeba odmyslet dvě prohry a jednu výhru, které byly pouze přátelskými zápasy a na účast na světovém turnaji neměly žádný vliv.

„CBF (Brazilská fotbalová asociace) děkuje Fernandu Dinizovi za jeho práci, nasazení, serióznost a za přijmutí výzvy k obnově Brazílie.“ Tato věta se objevila ve vyjádření brazilského fotbalového svazu po propuštění Dinize. S mužstvem dokázal v šesti zápasech vyhrát pouze dvakrát, když porazil ve svých úvodních zápasech outsidery z Bolívie a Peru.

Od léta 2023 se začalo spekulovat o možném příchodu Carla Ancelottiho. Trenér s obrovskou reputací a sportovními úspěchy se zdál jako to pravé jméno na lavičku Seleção Canarinho. Do karet mu hrála také osobní znalost části reprezentantů, kteří pod ním nastupují v Realu Madrid (Vinícius Júnior, Rodrygo nebo mladík Endrick). Nicméně poté co na konci minulého roku podepsal ve španělském hlavním městě nový dvouletý kontrakt, se sny o jeho příchodu rozplynuly.

Foto: Fotos Flu, wikimedia.org, CC BY 2.0

Aktuální trenér brazilské fotbalové reprezentace Dorival Júnior v době, kdy trénoval Fluminense FC.

Svaz nelenil a již v lednu jmenoval novým trenérem Brazilce Dorivala Júniora. Kouče, jenž se v zemi těší vysoké popularitě, díky jeho útočnému stylu hry a dovednosti výborného čtení soupeře. Ve své sbírce má kromě třech brazilských pohárů i trofej pro vítěze nejprestižnější mezinárodní soutěže konané na půdě Jižní Ameriky, Copa Libertadores (česky Pohár osvoboditelů) - ekvivalent pro evropskou Ligu mistrů.

Jeho angažmá u nároďáku začalo stejně jako u Dinize výhrou. Soupeřem mu byla hvězdami nabitá anglická reprezentace, jenž se v době zápasu nacházela v žebříčku UEFA jen o tři příčky níže, na šestém místě. Následovala šestigólová přestřelka s aktuálními mistry Evropy ze Španělska, která skončila pomyslnou dělbou bodů, a výhra nad Mexikem. Čtveřici přáteláků zakončilo mužstvo remízou se Spojenými státy.

Velká pozornost byla věnována letošnímu Copa América. Forma sice nebyla, očekávání však ano. Ve skupina skončila Dorivalova družina až na druhém místě za Kolumbií, což zapříčinilo setkání s rozjetou Urugayí pod vedením Marcela Bielsy. Zápas se táhnul až do penalt, kde si Kanárci vytáhli slabší kartu a po neproměněných pokutových kopech Édera Militãa a Douglase Luize se s pohárem již v prvním zápase play-off rozloučili.

Aby toho nebylo málo, tak se k již tak špatnému rekordu v kvalifikaci na MS přidala minulý měsíc další prohra. Tentokrát nestačil kádr na výběr Paraguaye, který se s devíti body posunul na poslední potenciálně postupové sedmé místo, zajišťující baráž. Brazilci se díky této ztrátě naopak propadli až na páté místo desetičlenné tabulky a od katastrofálního výsledku v podobě osmého místa, jenž obsahuje punc neúčasti na MS, je dělí pouhý jeden bod.

O to komičteji nyní působí výrok kouče Dorivala: „Budeme ve finále mistrovství světa 2026. Budeme ve finále. Klidně si natočte jak to říkám. Budeme tam,“ který pronesl před zmiňovaným posledním kvalifikačním zápasem.

K šancím na postup nenahrává ani aktuální list absentérů, kteří do kvalifikace v následující reprezentační pauze nezasáhnou. Jmenovitě jsou to brankář Alisson Becker (Liverpool), střední obránce Bremer (Juventus), Vinícius Júnior a Éder Militão (oba Real Madrid).

Dalo by se čekat, že novému kouči bude věnována dostatečná porce času na provedení patřičných změn a uvedení žlutého stroje zpět do provozu. Bavíme se však o Brazílii. Zemi, která je minimálně na klubové úrovni známá velmi častou fluktuací trenérů, a to i na těch nejznámějších adresách. Je tedy možné, že se v kanceláři kouče fotbalistů největšího jihoamerického národu bude velmi brzy opět protáčet židle.

_____________________________________________________
Zdroje

https://www.beinsports.com/en-us/soccer/articles-video/brazil-hits-out-at-its-national-team-criticisms-against-vin%C3%ADcius-in-his-own-country-2024-09-11

https://bleacherreport.com/articles/10124917-ronaldinho-rips-worst-brazil-squad-wont-celebrate-if-they-win-copa-america-2024

https://www.espn.co.uk/football/story/_/id/40511201/copa-america-2024-brazil-coach-dorival-junior-uruguay-exit

https://www.espn.com/soccer/story/_/id/37404545/short-term-culture-ruining-brazilian-football-coaches

https://www.espn.com/soccer/story/_/id/39283856/dorival-junior-appointment-emblematic-brazil-flux

https://www.nytimes.com/athletic/5359714/2024/03/22/dorival-junior-brazil-coach/

https://playingfor90.com/posts/is-brazil-at-risk-of-missing-the-2026-world-cup-the-truth-behind-their-worst-streak-01j747v2vxc1

https://www.thedailystar.net/sports/football/news/who-dorival-jr-the-man-tipped-take-over-brazil-job-3512536

https://www.transfermarkt.com/dorival-junior/profil/trainer/4724

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz